Στον αέρα οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική τηλεόραση !

του Δημήτρη Καλαντζή.

Με μία κίνηση από το πουθενά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά στην κατάργηση της υποχρέωσης που είχαν μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας να διατηρούν κατ΄ ελάχιστον 400 εργαζόμενους (δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικό προσωπικό) με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Με τροπολογία που αναρτήθηκε στο open.gov, η μοναδική αδιαμφισβήτητα θετική για τους εργαζόμενους πρόβλεψη του νόμου ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία των ιδιωτικών καναλιών, ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ και τη θέση της παίρνει η ευχέρεια για «εργαζόμενους μίας χρήσης», «με το κομμάτι», με «ανάθεση έργου», «outsourcing» και πάντως χωρίς καμία διασφάλιση συνθηκών εργασίας, εφαρμογής εργασιακής νομοθεσίας και αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης.

Ποια ανάγκη έρχεται να ικανοποιήσει η βίαιη αυτή ανατροπή του καθεστώτος εργασίας στα ιδιωτικά κανάλια για δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς εργαζόμενους;

Σίγουρα όχι των ίδιων των εργαζομένων που εδώ και χρόνια έχουν σιωπηρά αποδεχτεί την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων τους, όπως του ωραρίου εργασίας και του επιμισθίου της κυριακάτικης εργασίας, λόγω των δυσκολιών που αντικειμενικά αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν, τα χρόνια της κρίσης.  

Και σίγουρα δεν ικανοποιεί την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των τηλεοπτικών καναλιών, που απαιτεί επαγγελματίες με εμπειρία, σε περιβάλλοντα εργασιακής ασφάλειας για να αποδίδουν τα μέγιστα στη δουλειά τους.

Στην πραγματικότητα το κέρδος δεν είναι τόσο μεγάλο ούτε για τους εργοδότες, αφού ανά πάσα στιγμή σήμερα μπορούν να προβούν σε απολύσεις με αποζημιώσεις που είναι πλέον «αστείες» σε σχέση με αυτές που έπρεπε να καταβάλουν προ κρίσης.

Οπότε;

Οπότε αναζητούμε την ερμηνεία αυτής της απόφασης στο ιδεοληπτικό πλαίσιο της κατάργησης κάθε εργασιακού δικαιώματος (εργαζόμενος = αντίπαλος, εχθρός), προκειμένου να δημιουργηθεί μία στρατιά από ανασφαλείς, μετέωρους, αδύναμους και ευάλωτους ανθρώπους (ή μάλλον «ανθρωπάκια») προς ευκαιριακή χρήση.

Ας έχει όμως υπόψη της η κυβέρνηση της ΝΔ ότι, εάν η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει το τηλεοπτικό τοπίο το 2015 βρήκε κάποια αντίσταση από την κοινωνία, αυτό έγινε επειδή οι πολλοί (και «ανώνυμοι») εργαζόμενοι στα τηλεοπτικά κανάλια (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί) κέρδισαν κάποια συμπάθεια στην κοινή γνώμη ως «παράπλευρα θύματα» μιας μεγάλης οικονομο-πολιτικής κόντρας.
Αυτούς τους ανθρώπους η κυβέρνηση βάζει τώρα απέναντί της.

Υ.Γ. Μία από τις πιο αμήχανες στιγμές του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού, ήταν, όταν στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Θεσσαλονίκης, δέχτηκε την ερώτηση από δημοσιογράφο: «γιατί με βγάζετε στην ανεργία; Γιατί κλείνετε το κανάλι που εργάζομαι;»

Ας σκεφτεί ο κύριος Μητσοτάκης εάν θα ένιωθε άνετα να απαντήσει στο αντίστοιχο ερώτημα: «γιατί τινάξατε στον αέρα την εργασιακή μου κατάσταση; Γιατί καταδικάσατε τη ζωή μου στην απόλυτη ανασφάλεια;»

Αλήθεια, γιατί;

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ:   

Άρθρο 9 του νόμου 4339/2015 περί «απασχολούμενου προσωπικού» στα τηλεοπτικά κανάλια:

Οι υποψήφιοι προς αδειοδότηση πάροχοι περιεχομένου υποχρεούνται να απασχολούν, ανάλογα με την κατηγορία της εμβέλειας (εθνικής ή περιφερειακής) και το είδος του προγράμματος (ενημερωτικού, γενικού ή θεματικού περιεχομένου, ή μη ενημερωτικού), συγκεκριμένο ετήσιο μέσο όρο προσωπικού πλήρους απασχόλησης, σε θέσεις δημοσιογράφων, τεχνικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού, με σύμβαση εργασίας, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στην οικεία εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία.

πηγή: https://www.e-nomothesia.gr

ΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

Οι αδειούχοι πάροχοι περιεχομένου υποχρεούνται να εξασφαλίζουν ότι διαθέτουν επαρκείς ανθρωπίνους πόρους, ανάλογα με την κατηγορία της εμβέλειας (εθνικής ή περιφερειακής) και το είδος του προγράμματος (γενικού περιεχομένου ή θεματικού περιεχομένου). Προς τον σκοπό αυτό, για την κάλυψη των αναγκών τους που αφορούν σε θέσεις δημοσιογράφων και των αναγκών τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης, υποχρεούνται να διατηρούν συγκεκριμένο ετήσιο μέσο όρο προσωπικού, το οποίο δύναται να απαρτίζεται από: (α) εργαζομένους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, (β) απασχολούμενους υπό καθεστώς παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών ή μίσθωσης έργου, (γ) προσωπικό συνδεδεμένων με τον αδειούχο πάροχο περιεχομένου επιχειρήσεων με βεβαίωση απασχόλησης ανάλογου χρόνου και (δ) προσωπικό ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής στις οποίες ο πάροχος αναθέτει την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου με βεβαίωση απασχόλησης ανάλογου χρόνου. Για την υπό στοιχείο (γ) περίπτωση, το προσωπικό των συνδεδεμένων επιχειρήσεων δύναται να συνυπολογίζεται και να προσμετράται στο προσωπικό του αδειούχου παρόχου περιεχομένου, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: γα) Η συνδεδεμένη επιχείρηση έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας την παραγωγή περιεχομένου ή παροχής υπηρεσιών προς τον αδειούχο πάροχο περιεχομένου γβ) Το προσμετρώμενο προσωπικό της συνδεδεμένης επιχείρησης με βεβαίωση απασχόλησης ανάλογου χρόνου ορίζεται ως το γινόμενο του συνόλου των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης της συνδεδεμένης επιχείρησης επί του ποσοστού συμμετοχής του αδειούχου παρόχου περιεχομένου σε αυτή. Σε κάθε περίπτωση, το προσμετρώμενο προσωπικό των συνδεδεμένων επιχειρήσεων και των ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής, με βεβαίωση απασχόλησης ανάλογου χρόνου, δεν υπερβαίνει το 30% του ετήσιου μέσου όρου προσωπικού.

πηγή: http://www.opengov.gr.

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts