Ω εποχές, ω παλάτια: το κτήριο της Ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη

του Γιάννη Γιαννακόπουλου.

Έχω επισκεφτεί τη Βιέννη 10 φορές από τον Απρίλιο του 1980. Την έμαθα καλά, γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους της, και πληροφορήθηκα πολλά για την ιστορία της, καθώς και για την ιστορία των Ελλήνων σε αυτήν.

Σε ένα ταξίδι μου τον Δεκέμβριο του 2000, ο τότε Πρέσβης της χώρας μας στη Βιέννη κ. Χρήστος  Αλεξανδρής, μου αφηγήθηκε την ιστορία του κτηρίου που στεγάζεται η Ελληνική Πρεσβεία στην Αυστριακή πρωτεύουσα.

Το κτήριο αποτελεί περιουσία του Ελληνικού δημοσίου και αγοράστηκε μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με εντολή του Ελευθερίου Βενιζέλου, που εκτίμησε (γι άλλη μια φορά σοφά) ότι η διάλυση της Αυστροουγγαρίας ευνοούσε την απόκτηση ενός σημαντικού ακινήτου για την Ελλάδα σε τιμή ευκαιρίας.

Το κτήριο κατασκευάστηκε το διάστημα  1886-1889 με σχέδια από τον αρχιτέκτονα Φύσσερ, που υπήρξε μαθητής του Χάνσεν, για λογαριασμό του κόμη Τσουφαλκενστάιν. Μετά από κάποιες αγοραπωλησίες στα επόμενα χρόνια κατέληξε στα χέρια του Ελληνικού δημοσίου.

Πρόσοψη (λεπτομέρεια) Ελληνικής Πρεσβείας στη Βιέννη.
Φωτό: Γιάννης Γιαννακόπουλος.
Εσωτερικό Ελληνικής Πρεσβείας στη Βιέννη. Φωτό: Γιάννης Γιαννακόπουλος.
Εσωτερικό Ελληνικής Πρεσβείας στη Βιέννη. Φωτό: Γιάννης Γιαννακόπουλος.
Εσωτερικό Ελληνικής Πρεσβείας στη Βιέννη. Φωτό: Γιάννης Γιαννακόπουλος.

Είναι ένα πανέμορφο κτήριο σε ρυθμό «μπαρόκ ιστορισμού», μπαρόκ δηλαδή με ιστορικές αναφορές, όπως πάρα πολλά κτήρια της Βιέννης που χτίστηκαν στα τέλη του 18ου και κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, όταν η πόλη αποτελούσε την πρωτεύουσα της Αυστροουγγαρίας  και στην αρχιτεκτονική της αντικατόπτριζε την ευημερία και το καλό γούστο της εποχής της. «Ω εποχές, ω παλάτια!»

Περισσότερα για την Ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη μας λέει ο κύριος Αλεξανδρής στο βίντεο που ακολουθεί.

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts