Παρέμβαση της Φωτεινής Πιπιλή για την αποκατάσταση της Λεωφόρου των Ηρώων του 1821

Το σύγχρονο Ελληνικό κράτος επέλεξε το Πεδίον του Άρεως για να τιμήσει τους Ήρωες της Επανάστασης του 1821 με τη διαμόρφωση μίας διαδρομής που ονομάστηκε «Λεωφόρος των Ηρώων», στην οποία τοποθετήθηκαν είκοσιμία προτομές Αγωνιστών, μία παραγγελία του Ελληνικού κράτους στο Σωματείο Ελλήνων Γλυπτών. Η «Λεωφόρος των Ηρώων» εγκαινιάστηκε στις 25 Μαρτίου του 1937.  

Στα πρόσφατα, «σκοτεινά» χρόνια του Πεδίου του Άρεως, η διαδρομή είχε μετατραπεί σε πιάτσα εμπορίας ναρκωτικών και οι προτομές είχαν βανδαλιστεί με μπογιές και γκράφιτι που γελοιοποιούσαν τις μορφές των Αγωνιστών.

Μετά την αποκατάσταση της ασφάλειας του χώρου, οι μορφές καθαρίστηκαν και τοποθετήθηκε φωτισμός, χωρίς όμως να γίνουν έργα συντήρησης και ανάδειξης της «Λεωφόρου», με χαρακτηριστικότερη αστοχία την αδυναμία επισκευής των ξύλινων πάγκων περιμετρικά των παρτεριών, που έδιναν τη δυνατότητα στους περιπατητές να καθίσουν και να αναλογιστούν μπροστά από τις προτομές.

Ο Σύλλογος «Αθηνά» Πεδίου Άρεως με παρέμβασή του προς την Περιφέρεια Αττικής ζήτησε ως ελάχιστη αναβάθμιση του χώρου, ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, να αποκατασταθούν τα ονόματα των Ηρώων στις βάσεις των προτομών, που σήμερα είναι «αόρατα» λόγω της φθοράς από τους βανδαλισμούς και το πέρασμα των χρόνων.

Η βουλευτής της Α΄Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Πιπιλή, σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα καθημερινότητας του πολίτη, αγκάλιασε το αίτημα του Συλλόγου «Αθηνά» και με παρέμβασή της ζητά από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη τη συντήρηση και την ανάδειξη της “Λεωφόρου των Ηρώων”, προκειμένου να αποκτήσει την αίγλη και την ομορφιά που αρμόζει στο τοπόσημο.

Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή που κάνει για τη σημερινή, απαράδεκτη κατάσταση της “Λεωφόρου των Ηρώων”…

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2021

Αγαπητέ Κύριε Περιφερειάρχα,

Σε συνέχεια της χθεσινής μου επιστολής προς εσάς με την οποία πρότεινα να ακούσει την έκκληση του συλλόγου “Αθηνά – Πεδίον του Άρεως” να  αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής τη συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων των Αγωνιστών του 1821 στο Πεδίον του Άρεως, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, επισκέφθηκα η ίδια τη Λεωφόρο των Ηρώων.

Ως έμπειρη δημοσιογράφος ξέρω καλά πως η επιτόπια έρευνα απαιτείται πάντοτε για να έχει κανείς πλήρη γνώση και άρα ικανοποιητική αντιμετώπιση του προβλήματος, γι΄αυτό και σας στέλνω μικρό φωτογραφικό δείγμα. Δυστυχώς το θέαμα που αντίκρισα είναι απογοητευτικό. Όχι μόνο όλες οι προτομές απαιτούν την επαναλάξευση των στοιχείων των ηρώων καθώς αυτά δεν είναι πλέον ευανάγνωστα, έως και καθόλου, αλλά αυτός ο χώρος τιμής των προγόνων μας παρουσιάζει εντόνως εικόνα εγκατάλειψης. Απαιτείται άμεσα η κατάλληλη τεχνική συντήρηση των προτομών ώστε να σβηστούν οι φθορές από το χρόνο και τις κλιματικές συνθήκες. Όλες σχεδόν οι προτομές βρίσκονται σε κακή κατάσταση, μέχρι και “μαλλιά” από βρύα έχει αποκτήσει η Μαντώ Μαυρογένους… Κανέναν δεν τιμά η παρούσα εικόνα, με ατάκτως ερριμένες τσιμεντένιες πλάκες, βρώμικα αγάλματα και χρωματιστά λάστιχα ποτίσματος πεταμένα παντού. Επίσης, πρέπει να φροντιστεί αναλόγως ο περιβάλλων χώρος πρασίνου για να έχει εικόνα άξια του ιστορικού πάρκου και της τιμής που οφείλουμε όλοι, και ως κράτος και ως πολίτες, στους Αγωνιστές του Έθνους.

Γνωρίζω πως με τη δική σας εμπλοκή η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί άμεσα και να αποκτήσει η Λεωφόρος των Ηρώων, για αρχή, την αίγλη και την ομορφιά που αρμόζουν σε όσους και όσες τάχθηκαν υπέρ του αγώνα του Έθνους. Βρίσκομαι στη διάθεση σας για την επίτευξη του ευγενούς αυτού στόχου.

 Με εκτίμηση,
 Φωτεινή Πιπιλή

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts