
του Δημήτρη Καλαντζή.
Η κόντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για τις ποσότητες εμβολίων, προκάλεσε θόρυβο που επισκίασε την ουσία: η βρετανο-σουηδική εταιρεία έφτιαξε ένα ΜΕΤΡΙΟ εμβόλιο με πολλές ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, σε αντίθεση με τα εμβόλια της Pfizer/bioNTech και Moderna που αξιολογήθηκαν ως άριστα εμβόλια και παρουσιάζουν σπάνιες παρενέργειες.
Για την ακρίβεια, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) κατέληξε για το εμβόλιο της AstraZeneca: (*)
«… αυτά έδειξαν μείωση 59,5% στον αριθμό των συμπτωματικών περιπτώσεων COVID-19 σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν ενέσεις ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο έδειξε περίπου 60% αποτελεσματικότητα στις κλινικές δοκιμές… Δεν υπάρχουν επαρκή αποτελέσματα από την κλινική μελέτη σε μεγαλύτερους συμμετέχοντες (άνω των 55 ετών) ώστε να παρέχουν μια εικόνα για το πόσο καλά θα λειτουργήσει το εμβόλιο σε αυτήν την ομάδα…».
Σε σχέση με τις παρενέργειες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σημειώνει για το εμβόλιο της AstraZeneca:
«Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες με το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ο πόνος και η ευαισθησία στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, κόπωση, μυϊκός πόνος, γενικό αίσθημα αδιαθεσίας, ρίγη, πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις και ναυτία. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται καθώς χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την ΕΕ, μέσω του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης της ΕΕ και πρόσθετων μελετών από την εταιρεία και από τις ευρωπαϊκές αρχές…»
Την ίδια ώρα τα εμβόλια της Pfizer/bioNTech και Moderna αποδείχτηκαν πάνω από 92% αποτελεσματικά, καλύπτουν τις μεταλλάξεις, παρέχουν την ίδια προστασία σε ΟΛΕΣ τις ηλικίες και έχουν σπάνιες παρενέργειες (αλλεργική αντίδραση που αντιμετωπίζεται άμεσα κατά τον εμβολιασμό).
Γιατί λοιπόν να κάνουμε ένα μέτριο εμβόλιο με συχνές παρενέργειες και όχι ένα άριστο εμβόλιο με σπάνιες παρενέργειες;
Το επιχείρημα υπέρ της AstraZeneca είναι «οποιοδήποτε εμβόλιο με αποτελεσματικότητα πάνω από 50% είναι καλό εμβόλιο. Απόδειξη η γρίπη, για την οποία χρησιμοποιούμε εμβόλια που έχουν μόλις 30% αποτελεσματικότητα…».
Συγγνώμη, αλλά εάν είχαμε για τη γρίπη ένα εμβόλιο με 92% αποτελεσματικότητα, θα χρησιμοποιούσαμε εκείνο με την 30% αποτελεσματικότητα;
Δεν έχουμε για τη γρίπη καλύτερο εμβόλιο γι αυτό και κάνουμε το μέτριο.
Για την COVID 19 όμως έχουμε βρει τα άριστα εμβόλια. Δεν τα ψάχνουμε.
Και οι συνθήκες διατήρησης και μεταφοράς αντιμετωπίζονται και θα αντιμετωπίζονται όλο και καλύτερα.
Γιατί να συμβιβαστούμε με ένα προϊόν που δεν πέτυχε όσο τα άλλα;
«Ναι, αλλά δεν φτάνουν για όλους αυτά τα εμβόλια», μπορεί να είναι ο αντίλογος.
‘Ηδη η Novartis και η Sanofi ξεκινούν τη διαδικασία παραγωγής του εμβολίου της Pfizer και αν υπάρχει ξεκάθαρο σήμα από την Ευρώπη ότι θα πάρει τα άριστα εμβόλια, ακόμα περισσότερες βιομηχανίες θα μπουν στην παραγωγή – στο τέλος μπορεί και η AstraZeneca να κατασκευάζει τα εμβόλια των άλλων εταιρειών, αφού δεν θα υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον για το δικό της εμβόλιο.
ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Ή ΝΟΣΗΣΗ;
Με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις παρενέργειές του, προκύπτει το εξής μεγάλο ζήτημα:
Εάν μετά την πρώτη δόση ο εμβολιασμένος εμφανίσει κάποιες από τις «συχνές» παρενέργειες του εμβολίου (κόπωση, μυϊκό πόνο, γενικό αίσθημα αδιαθεσίας, ρίγη, πυρετό κ.α), πώς θα γνωρίζει ότι είναι παρενέργειες του εμβολίου και όχι το ξεκίνημα της εκδήλωσης COVID-19;
Το εμβόλιο σίγουρα δεν θα μπορεί να τον καλύψει (έστω, κατά 60%) από την ασθένεια τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Επομένως; Θα πρέπει να κάνει τεστ για να δει εάν είναι νόσηση ή αντίδραση στο εμβόλιο; Τα τεστ θα μπορούν να διαγνώσουν τη νόσο σε κάποιον εμβολιασμένο ή όχι;
Προς το παρόν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα γίνονται με τα άριστα εμβόλια των δύο εταιρειών. Όταν θα έρθει όμως το εμβόλιο της AstraZeneca, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι ΔΕΝ θα ενημερώνει τους πολίτες με ποιό εμβόλιο εμβολιάζονται.
Πως θα παρακολουθούνται οι παρενέργειες;
Και πως θα ανακουφίζεται η αγωνία των εμβολιασμένων εάν πρόκειται για νόσηση ή παρενέργειες του εμβολίου;
Επειδή συνόδευσα ηλικιωμένο στον εμβολιασμό του, στην ερώτηση προς τη γιατρό «με ποία υπηρεσία μπορούμε να επικοινωνήσουμε εάν ο εμβολιασμένος παρουσιάσει παρενέργειες» ή απάντηση ήταν «δεν υπάρχει τέτοια υπηρεσία». «Κι αν υπάρξει κάποια άσχημη εξέλιξη;» «Θα τον πάτε σε όποιο νοσοκομείο εφημερεύει».
Ίσως μέχρι τώρα δεν χρειαζόταν υπηρεσία να παρακολουθεί τυγχόν παρενέργειες των εμβολιασμένων, αφού… δεν υπάρχουν περενέργειες (τυγχόν αλλεργική αντίδραση αντιμετωπίζεται στο εμβολιαστικό κέντρο).
Με το εμβόλιο της AstraZeneca όμως τι θα γίνει;

Δημήτρης Καλαντζής

Latest posts by Δημήτρης Καλαντζής (see all)
- Ο «τέτοιος» στο Χαλάνδρι - September 10, 2023
- Δημιουργείται ο πρώτος Ξενώνας Φιλοξενίας Άστεγων και Ευάλωτων ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων στην Αθήνα - August 30, 2023
- Το gay Πεδίον του Άρεως - May 17, 2023