Λεωφόρος των Ηρώων: από την εγκατάλειψη στα… ομιλούντα αγάλματα;

του Δημήτρη Καλαντζή.

Η παρέμβαση της Βουλευτού της Α’ Αθηνών Φωτεινής Πιπιλή, για την απαράδεκτη κατάσταση της «Λεωφόρου των Ηρώων» στο Πεδίον του Άρεως, του μοναδικού αυτού μνημείου με προτομές των Ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του ΄21, βρήκε θετική ανταπόκριση από τον Περιφερειάρχη Αττικής κύριο Γιώργο Πατούλη.

Με απαντητική επιστολή του, ο κ.Πατούλης δηλώνει ότι επικοινώνησε με την υπουργό Πολιτισμού προκειμένου να κινηθούν συντονισμένα «και με γρήγορους ρυθμούς» για όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των μνημείων.

Δηλώνει όμως και κάτι ακόμα που μας προβληματίζει: ότι με εντολή του «δρομολογείται η υλοποίηση δύο έργων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 64.800 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Ειδικότερα πρόκειται για τα έργα «Συντήρησης μαρμάρινων γλυπτών Πεδίου του Άρεως» προϋπολογισμού 24.800 ευρώ και «Εκπόνηση ψηφιακής εφαρμογής για ομιλούντα αγάλματα» προϋπολογισμού 40.000 ευρώ».

Από θέση αρχής το «Πεδίον του Άρεως το Πάρκο μας» στέκεται θετικά απέναντι σε όλα τα έργα και παρεμβάσεις που δίνουν ζωή στον μεγαλύτερο χώρο αστικού πρασίνου της Αθήνας. Εκπόνηση όμως, «ψηφιακής εφαρμογής για… ομιλούντα αγάλματα αξίας 40.000 ευρώ»;

Θυμίζει τη λαϊκή σοφία: τι του λείπει του ψωριάρη, φούντα με μαργαριτάρι.


Διότι για να πάει κάποιος να… ακούσει τα αγάλματα να του μιλάνε, θα πρέπει πρώτα να μην τσακίσει τα πόδια του στα σπασμένα μάρμαρα των διαδρομών του Πάρκου, θα πρέπει να περάσει από τη ρημαγμένη παιδική χαρά των Εφήβων (δεν υπάρχει ακόμα καν καμία μελέτη για την αποκατάστασή της), θα περάσει από τον βούρκο της Υδάτινης διαδρομής και τον ρημαγμένο Ροδώνα.

Μήπως θα έπρεπε πρώτα να φτιαχτούν οι βασικές υποδομές του Πάρκου και μετά να ασχοληθούμε με την… ομιλία των αγαλμάτων;

Εκτός εάν υπάρχει σχέδιο να μεταφέρονται με… ελικόπτερο οι επισκέπτες των «ομιλούντων αγαλμάτων», ώστε να μη βλέπουν τα τραγικά προβλήματα στις υποδομές του Πάρκου.

Και δύο ακόμα σημειώσεις:

1. Εάν η Περιφέρεια έχει την ευκολία να εκταμιεύσει 40.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (και όχι ευρωπαϊκά προγράμματα) για την «ομιλία των αγαλμάτων», γιατί δεν μπορεί να εκταμιεύσει άλλα τόσα ώστε να φτιάξει τη μεγάλη παιδική χαρά, την οποία θα απολαμβάνουν δεκάδες εκατοντάδες παιδιά της περιοχής για χρόνια;

2. Ανάλογο σχέδιο «ψηφιακής εφαρμογής» είχε γίνει και επί Διοικήσεως Δούρου με… παταγώδη αποτυχία, καθώς στο Πάρκο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ WiFi !
Δεν γίνεται να λειτουργήσουν ψηφιακές εφαρμογές χωρίς δωρεάν WiFi. 
Το γνωρίζουν και τα παιδιά των νηπιαγωγείων.
Πώς μία δημόσια αρχή πάει να βάλει το κάρο μπροστά από το άλογο;


Η επιστολή της κυρίας Πιπιλή και η απάντηση του κυρίου Πατούλη.

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts