‘Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γούλφ;’

της Αγγελικής Ρουμπιέ.

Ποιος να το’ λεγε ότι η παράφραση ενός παλιού, αγγλικού τραγουδιού (Who’s afraid of the big, bad wolf?) από ταινία κινουμένων σχεδίων, θα γινόταν αιτία να γίνει ευρύτερα γνωστό το όνομα της σπουδαίας αγγλίδας συγγραφέως Βιρτζίνια Γούλφ, αφού αντικατέστησε, λόγω ομοηχίας το ουσιαστικό wolf..

Αφορμή για το κείμενο αυτό ήταν ένα διήγημα της Γούλφ, ‘Η κληρονομιά’ που συνάντησα στα σχολικά μου βιβλία. Η απολαυστική ιστορία μιας γυναίκας που κληροδοτεί στον σύζυγό της την αλήθεια της ζωής της, της κοινής ζωής τους, αρχικά, της δικής της στη συνέχεια.

Αναζήτησα ξανά τη Βιρτζίνια Γούλφ, θυμούμενη μια ταινία βραβευμένη, με τίτλο ‘The hours’, (Οι ώρες) η οποία, έχοντας ως άξονα την μοναχικά ιδιαίτερη ζωή της καταθλιπτικής Βιρτζίνια, αφηγείται μέσα από την ηρωίδα του πιο  διάσημου έργου της, ‘Η κυρία Νταλογουέι’ (Mrs Dalloway), μια άλλη, σύγχρονη γυναίκα. Τρείς γυναίκες, τρεις διαφορετικές εποχές, μία κοινή συνισταμένη: Η αφόρητη μοναξιά και η μοναχικότητα της γυναίκας. Aναδρομές και παρόν συμπλέκονται και δημιουργούν ένα μωσαϊκό στιγμών και συναισθημάτων, χαρακτήρων και ανατροπών.

Πολύ σπουδαία και πρωτοπόρος η Βιρτζίνια Γούλφ, τοποθετεί τη γυναικεία λογοτεχνία περίοπτα εν μέσω της ανδροκρατούμενης. Ιδιαίτερη περίπτωση, σ’ ένα ιδιαίτερα προβληματικό σύμπαν για τη γυναικεία φύση. Η αυτοκτονία της υπήρξε και η διαφυγή της από έναν κόσμο που δεν άντεχε, από φωνές που διαρκώς τη βασάνιζαν, από την αλήθεια της που αδυνατούσε ν’ αντιμετωπίσει. Άλλωστε, ο ‘εσωτερικός μονόλογος’ τον οποίο εφαρμόζει ως αφηγηματική τεχνική, καταδεικνύει την ανάγκη να συνομιλήσει με τον εαυτό της, να τον ακούσει και να το μοιραστεί…

Αναζητήστε την!

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Θ. Ρουμπιέ ζει και εργάζεται στη Λιβαδειά Βοιωτίας ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια βαθμίδα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Ειδίκευση: Παιδαγωγική). Η αγάπη και ο θαυμασμός της για την τέχνη την οδήγησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Πελοποννήσου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο). Η σύγχυση και οι απορίες της για το πολιτικό γίγνεσθαι, την έστρεψαν και στην Πολιτική Επιστήμη, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν/μίου Αθηνών. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Αγαπάει πολύ τα παιδιά και το θέατρο. Πιστεύει πως η τέχνη αναδεικνύει το φως που όλοι κρύβουμε και ότι τα παιδιά μάς χαρίζουν απλόχερα τη θετική ενέργεια που τόσο λείπει.

Latest posts by Αγγελική Ρουμπιέ (see all)

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts