Τα καλύτερα Πάρκα της Ευρώπης: Χάιντ Παρκ, Λονδίνο

του Δημήτρη Καλαντζή.

Το Hyde Park είναι το μεγαλύτερο Πάρκο στο κέντρο του Λονδίνου και ένα από τα πιο ιστορικά, δημοφιλή και καλοδιατηρημένα Αστικά Πάρκα της Ευρώπης και του κόσμου.

Η ιστορία του ξεκινά το 1536 όταν ο Ερρίκος VIII αγοράζει την έκταση από τους μοναχούς του Westminster Abbey για να κυνηγά ελάφια με τους άνδρες της βασιλικής αυλής του. Έναν αιώνα αργότερα, το Πάρκο ανοίγει για το ευρύ κοινό, ενώ το έτος της Μεγάλης Πανούκλας (1665) πολλοί πολίτες του Λονδίνου εγκαταλείπουν τον οικιστικό ιστό και κατασκηνώνουν στο Χάιντ Παρκ με την ελπίδα να ξεφύγουν από την ασθένεια. Το 1730 δημιουργείται η λίμνη Serpantine και ο χώρος αρχίζει να χρησιμοποιείται, εκτός από την καθημερινή αναψυχή των Λονδρέζων, σε κάθε επίσημη εορτή με τη διοργάνωση συναυλιών και φαντασμαγορικών θεαμάτων με πυροτεχνήματα. 

Σήμερα το Hyde Park αποτελεί υπόδειγμα λειτουργίας Αστικού Πάρκου καθώς προσφέρει στους πολίτες και τους επισκέπτες του Λονδίνου ήρεμες γωνίες για αποφόρτιση από τους ρυθμούς της πόλης και επικοινωνία με τη φύση, αλλά ταυτόχρονα διαθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, καφέ και εστιατόρια, ενώ στον χώρο του διοργανώνονται συναυλίες με τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς μουσικής. Ιστορικές έχουν μείνει οι εμφανίσεις στο Hyde Park ονομάτων όπως οι Pink Floyd και Rolling Stones, ενώ για το καλοκαίρι του 2021 έχουν προγραμματιστεί συναυλίες των Perl Jam και των Duran Duran με την Grace Jones, όπως και μικρότερων lives, stand up κωμικών σόου και προβολές ταινιών.

Όλες οι εκδηλώσεις στο Πάρκο γίνονται τα απογεύματα και πάντως τελειώνουν νωρίτερα από τα μεσάνυχτα, οπότε και ο χώρος κλείνει για το κοινό, προκειμένου να ξανανοίξει την επόμενη ημέρα στις 5 το πρωί.

Τα 1.400 στρέμματα του Hyde Park όπως και τα άλλα επτά δημόσια Πάρκα του Λονδίνου ανήκουν στο Στέμμα με την ευθύνη της λειτουργίας τους να έχει το Υπουργείο Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού. Το ίδρυμα «Royal Parks» διαχειρίζεται τα Πάρκα εκ μέρους της κυβέρνησης με κρατική χρηματοδότηση, έσοδα από τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα μέσα στα Πάρκα, αλλά και τις χορηγίες επιχειρήσεων και πολιτών που αγαπούν τον δημόσιο χώρο – δεν είναι σπάνιο οι Λονδρέζοι στις διαθήκες τους να αφήνουν κάποιο ποσό για το Πάρκο που αγάπησαν στη ζωή τους ή οι κληρονόμοι τους να αναλαμβάνουν το κόστος συντήρησης παγκακιών «εις μνήμη» κάποιου συγγενούς τους. Το «δέσιμο» πολιτών και Δημόσιων Πάρκων στο Λονδίνο έχει ιστορία αιώνων και αποτελεί εγγύηση ότι ο Δημόσιος Χώρος δεν θα αφεθεί στην παρακμή και την εγκατάλειψη.

Το Χάιντ Πάρκ εφαρμόζει τον “νούμερο 1” κανόνα για ασφάλεια στα Πάρκα: μόνο ψηλή και χαμηλή βλάστηση. Ορατότητα όλου του χώρου. Όχι σε “μπορντούρες” και θάμνους που “πνίγουν” το βλέμμα και δημιουργούν κρυψώνες.
Οι πολίτες μπορούν να περπατήσουν, να κάτσουν ή και να ξαπλώσουν στο γρασίδι.
Στο Πάρκο υπάρχουν καφέ, εστιατόρια και στήνονται “θεματικές παμπ” κάθε καλοκαίρι.
Παιδικές χαρές μόνο με φυσικά υλικά – πουθενά αντιαισθητικό πλαστικό.
Στο Χάιντ Πάρκ υπάρχουν και… παιδικές χαρές για seniors. Ειδικά όργανα για την εκγύμναση νέων στην καρδιά και το μυαλό.
Στο Χάιντ Πάρκ μπορεί κάποιος να παίξει τένις, να κάνει ιππασία και να κολυμπήσει.
Προσέξτε την απλότητα και τη λιτότητα στην αρχιτεκτονική του τοπίου. Ηρεμεί και ξεκουράζει τα μάτια.
Διάφορα μνημεία έχουν χώρο στο Χάιντ Πάρκ. Εδώ για τα ζώα.
Στο Χάιντ Πάρκ μπορείς να κάνεις skate, rollers και ό,τι θέλεις με σεβασμό στους άλλους επισκέπτες.
Μεγάλες μουσικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα το καλοκαίρι. Όλες τελειώνουν πριν τα μεσάνυχτα,
οπότε και κλείνει το Χάιντ Πάρκ για τους επισκέπτες.
Το “speakers corner” αποτελεί τουριστική ατραξιόν, καθώς όλοι πλέον έχουν δημόσιο “βήμα” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα μεγάλα ξύλινα παγκάκια του Χάιντ Πάρκ χαρακτηρίζουν τον χώρο και κουβαλούν τις μνήμες των ανθρώπων που αγάπησαν τον χώρο.
  • Οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του Hyde Park και από επισκέπτες του Πάρκου.
The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts