Εγκληματολογία & Δημοσιογραφία στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή: διαδικτυακή εκδήλωση (3-4-2021)

της Αγγελικής Καρδαρά.

Με εντατικούς ρυθμούς οργανώνουμε στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος και στο Crime & Media Lab του ΚΕ.Μ.Ε. Crime & Μedia Lab – KE.M.E. (e-keme.gr), με τα μέλη και τους εκλεκτούς μας καλεσμένους-ομιλητές, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη συμβολή στη δράση μας, τη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Εγκληματολογία και Δημοσιογραφία στη Σύγχρονη Ψηφιακή Εποχή».

Στη διάρκεια της δίωρης εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 3-4-2021, στις 6 το απόγευμα, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο κοινό, θα μας δοθεί η πολύτιμη ευκαιρία να συζητήσουμε για τις προκλήσεις στο αστυνομικό ρεπορτάζ σε μία εποχή που αλλάζει, στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας,  όπου από τη μία πλευρά το έγκλημα αποκτά ένα πιο σκληρό «πρόσωπο» και από την άλλη οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν, με την τεράστια δύναμη στη δημόσια σφαίρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media), να αναδείξουν οι ίδιοι στην επικαιρότητα ζητήματα, λειτουργώντας ως «πολίτες-δημοσιογράφοι» (citizen journalists). Κρίνουμε ότι είναι σημαντικό να εξεταστούν τα νέα δεδομένα υπό μία σύγχρονη οπτική, γιατί το ευρύ κοινό ενημερώνεται από τα ΜΜΕ, πλέον και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για όλα τα ζητήματα εγκληματολογικού ενδιαφέροντος που λαμβάνουν σύνθετες διαστάσεις και προεκτάσεις, συνεπώς απαιτείται τόσο η εμβάθυνση του δημοσιογραφικού κόσμου στο εγκληματικό φαινόμενο, όσο να δοθεί βαρύτητα στην εκπαίδευση του κοινού, στο πώς δηλαδή προσλαμβάνει και ερμηνεύει εν συνεχεία την είδηση/ τα νέα εγκληματολογικού ενδιαφέροντος (crime news).

Όσον αφορά ειδικά στη σχέση δημοσιογραφίας – εγκληματολογίας, όπως διαμορφώνεται στη σύγχρονη εποχή, θα αναζητήσουμε τα σημεία σύνδεσης μεταξύ τους και θα  μιλήσουμε για τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να ενδυναμωθεί η σχέση αυτή.

Αντικείμενο διερεύνησής μας θα αποτελέσουν επίσης οι εύθραυστες ισορροπίες που καλείται να κρατήσει ο δημοσιογράφος κατά την ανάδειξη καίριων ζητημάτων με εγκληματολογικές αλλά και κοινωνικές προεκτάσεις και διαστάσεις (π.χ. έγκλημα της παιδοκτονίας, νεανική παραβατικότητα, εγκλήματα κατά παιδιών κ.λπ.).

Αναμφίβολα ο αστυνομικός συντάκτης βρίσκεται σε ένα «τεντωμένο σκοινί» επιχειρώντας να φωτίσει σκοτεινές πτυχές των υπό διερεύνηση εγκλημάτων, για τις οποίες πρέπει να ενημερωθεί το κοινό, χωρίς όμως να παραβιάσει το τεκμήριο της αθωότητας, την ισχύουσα νομοθεσία και τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Ένα ζήτημα που αντιμετωπίσαμε πολύ έντονα τους τελευταίους μήνες με την «έκρηξη» των καταγγελιών στον χώρο του αθλητισμού και του θέατρου και τη δύναμη που φαίνεται ότι αποκτά και στη χώρα μας το κοινωνικό κίνημα #MeToo ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική παρενόχληση οποιασδήποτε μορφής.

Θα μας απασχολήσει, τέλος, ο  ρόλος της επιστημονικής κοινότητας και η συμβολή της τόσο ως προς την παρουσίαση των θεμάτων εγκληματολογικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος όσο και των κοινωνικών μηνυμάτων που μπορεί να περάσει στο κοινό, με στόχο την ενημέρωση, την αφύπνιση, ευαισθητοποίηση και βέβαια την πρόληψη στο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής. Πρεσβεύουμε την άποψη ότι η σχέση μεταξύ δημοσιογράφων-μελών της επιστημονικής κοινότητας πρέπει να γίνει ακόμα πιο ουσιαστική και εποικοδομητική στη σύγχρονη εποχή και κυρίως να έχει ο επιστήμονας που καλείται να τοποθετηθεί δημόσια και την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία αλλά και τον χώρο και τον χρόνο ώστε να παρουσιάσει την έρευνα/ τη μελέτη του και να καταθέσει την επιστημονική του άποψη, με τρόπο ασφαλώς συνοπτικό και κατανοητό, ώστε το κοινό να μπορέσει να αποκομίσει μία ολοκληρωμένη και όχι μονομερή εικόνα για το εγκληματικό φαινόμενο και για την κάθε υπόθεση που παρουσιάζεται.  

Να αναφέρω, ολοκληρώνοντας, ότι στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί συνοπτικά το επιστημονικό έργο και οι ερευνητικές δράσεις του Crime & Media Lab-Ομάδας Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ, του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, στην οποία είμαι Επιστημονικά Υπεύθυνη, και στη συνέχεια θα διεξαχθεί η συζήτησή μας. Οι ομιλητές μας θα τοποθετηθούν σε τρεις εκτενείς θεματικές που αφορούν τη σχέση media και έγκλημα στη σημερινή εποχή, ενώ στο τέλος θα απαντήσουν στα ερωτήματα που θα τους θέσουμε και θα έχει ασφαλώς και το κοινό τη δυνατότητα να μας στείλει ερωτήματα για να απαντηθούν, σχόλια και επισημάνσεις.

Κεντρικοί/ές καλεσμένοι/ες ομιλητές/τριες:

-Γιάννης Πανούσης, Ομ. Καθηγητής Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ, & Λίνα Παπαδάκη, Δημοσιογράφος.

-Ο αστυνομικός συντάκτης στην ΕΡΤ και στο newsbomb κ. Αλέξανδρος Καλαφάτης θα καταθέσει την επαγγελματική του πείρα από το πεδίο και τα μέλη της Ομάδας Εργασίας του Lab Παναγιώτα Γιάγκου, Έλενα Φώτου & Μαρία Μωραΐτη, θα παρουσιάσουν την ερευνητική τους εργασία στο πλαίσιο των δράσεων του Lab.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Διευθύντρια του ΚΕ.Μ.Ε. Μάρθα Λεμπέση.

Τα μέλη του Lab όπως και όλοι/όλες οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες στην εκδήλωση θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα δικά τους ερωτήματα.

H εκδήλωση θα μεταδοθεί online από το κανάλι του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος στο youtube Κέντρο Μελέτης Εγκλήματος – YouTube και τα social mediaΚέντρο Μελέτης του Εγκλήματος | Facebook

Βλ. σχετικά με την εκδήλωση:

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: «Εγκληματολογία και Δημοσιογραφία στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή» – KE.M.E. (e-keme.gr)

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: «Εγκληματολογία Και Δημοσιογραφία Στη Σύγχρονη Ψηφιακή Εποχή» – Crime Times

«Εγκληματολογία και Δημοσιογραφία στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή» | Facebook

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts