Όχι στη δημιουργία γκέτο ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας – ΨΗΦΙΣΜΑ

του Δημήτρη Καλαντζή.

Έναν χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του πρώτου δημοτικού ξενώνα για τοξικοεξαρτημένα άτομα στην Αθήνα και την (αναμενόμενη) αύξηση της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών γύρω του, ΟΚΑΝΑ και Δήμος Αθηναίων ετοιμάζονται να λειτουργήσουν δεύτερη δομή, μόλις 300 μέτρα μακριά από την πρώτη, οριοθετώντας ένα «γκέτο» ναρκωτικών στο κέντρο της πόλης.

Κυβέρνηση και Δήμος Αθηναίων δείχνουν να εγκαταλείπουν οριστικά το μόνο αποτελεσματικό σχήμα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών που περικλείεται στο τρίπτυχο «πρόληψη – απεξάρτηση – επανένταξη», επιλέγοντας το gentrification, τον «εξευγενισμό» δηλαδή της πόλης, θυσιάζοντας ένα κομμάτι της για να «κρύψουν» το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης.

Συγκεντρώνοντας διαφορετικές «δομές» σε μία μόνο περιοχή και υπό τα «στραβά μάτια» της Αστυνομίας, ο φαύλος κύκλος «εμπορίας – διακίνησης – εξάρτησης» ουσιαστικά θεσμοθετείται στα όρια του γκέτο, με τη δήθεν «ανθρωπιστική» διάθεση των Αρχών να «βοηθήσουν» τους εξαρτημένους, που στην πραγματικότητα όμως στοχεύει απλώς στο να καταστήσουν «αόρατο» το πρόβλημα σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας και να απεκδυθούν τις ευθύνες τους για ουσιαστικές λύσεις που θα τραβήξουν τους εξαρτημένους από την αυτοκαταστροφή (προγράμματα επανένταξης).

Για τη δημιουργία του γκέτο επιλέχθηκε μία περιοχή ήδη υποβαθμισμένη με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων, προφανώς με τη λογική ότι θα υπήρχαν λιγότερες αντιδράσεις, ενώ μία ΜΚΟ, άγνωστης χρηματοδότησης αλλά γνωστής για τον χυδαίο και ρατσιστικό λόγο μέλους της, ανέλαβε να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον των κατοίκων και όσων ΜΜΕ ασχολήθηκαν με το θέμα της δημιουργίας του γκέτο.

Υπολόγισαν όμως χωρίς την πραγματική «κοινωνία των πολιτών», που δεν είναι βέβαια κάποιες θολές ΜΚΟ διαχείρισης χιλιάδων ευρώ, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής με οργανωτική δομή έναν από τους παλαιότερους και πιο δραστήριους Συλλόγους της Αθήνας, τον «Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίου Παύλου – Σταθμού Λαρίσης», που ήδη διοργάνωσε μία πορεία διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο και επιχειρεί να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες εναντίον της δημιουργίας του γκέτο.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ – ΣΤ. ΛΑΡΙΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΘΕΟΧΑΡΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ κ.ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε στον έντυπο τύπο και σε διάφορα sites, τις θέσεις του Εθνικού Συντονιστή για τα Ναρκωτικά Δρ. Χρήστου Κουϊμτσίδη, για τη σχέση του προβλήματος της αστεγίας με το ζήτημα της χρήσης ναρκωτικών στο Κέντρο της Αθήνας και για τη θετική όπως ισχυρίζεται, λειτουργία που έχουν οι σχετικές δομές (υπνωτήρια, χώροι οργανωμένης χρήσης ναρκωτικών κ.λ.π.) που υπάρχουν ή πρόκειται να ιδρυθούν στη γειτονιά μας, στην κατεύθυνση της λύσης του ζητήματος.

Δυστυχώς η πολυετής εμπειρία μας ως μόνιμων κατοίκων και επαγγελματιών της γειτονιάς, έχει δείξει ακριβώς το αντίθετο. Η παρουσία δομών υπήρξε η βασική αιτία που έφερε το πρόβλημα των ναρκωτικών στην περιοχή μας, μία ιστορική περιοχή του κέντρου της Αθήνας, που μπορεί να είχε ήδη κάποια προβλήματα, αλλά όχι εκείνο των ναρκωτικών. Η έναρξη λειτουργίας των δομών μετέφερε το πρόβλημα από κάθε περιοχή του λεκανοπεδίου στο Κέντρο, δημιούργησε τη μεγαλύτερη πιάτσα ναρκωτικών της χώρας με περισσότερη ένταση, μάλιστα, καθώς οι μεμονωμένοι χρήστες κάθε περιοχής συγκεντρώθηκαν όλοι εδώ όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν συναντούσες ναρκωτικές ουσίες.

Επιπλέον, η υπερσυγκέντρωση δομών οδήγησε και συνεχίζει να οδηγεί όχι μόνο στην οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση της συνοικίας μας, όχι μόνο στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας και ιστορικότητάς της, όχι μόνο σε ανεκτίμητου κόστους καταστροφές σε κτίρια-μνημεία, αλλά κυριολεκτικά στην γκετοποίηση της ζωής μας και των παιδιών μας.

Στην πραγματικότητα, η αίσθηση που έχουμε είναι πως έχουμε σαφώς επιλεγεί για να γίνουμε «η πίσω αυλή της πόλης» όπου εδώ θα κρυφτούν «κάτω από το χαλί» όλα τα προβλήματά της. Επιπλέον αυτό γίνεται χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό και μόνο με την τυφλή υπακοή στους νόμους της αγοράς, εν προκειμένω της αγοράς ακινήτων που καθορίζει ότι τα κτίρια για την ίδρυση δομών πρέπει να βρίσκονται αποκλειστικά στη συνοικία μας, καθώς εδώ είναι υποτιμημένες οι αξίες τους. Με λίγα λόγια, όλες οι σχετικές δομές εγκαθίστανται σε εμάς, διότι εδώ υπάρχει φτωχή κοινωνική διαστρωμάτωση.

Ταυτόχρονα είναι εντυπωσιακή η μέχρι σήμερα απόλυτη αδιαφορία εκ μέρους των δομών για τη διασύνδεση τους με τους κατοίκους της περιοχής. Η καθημερινή λειτουργία τους δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις ανάγκες μας και τις δικές μας αστικές λειτουργίες, δεν εμφανίζεται ποτέ κάποιος υπεύθυνος, επιφορτισμένος με την επαφή, την ενημέρωση και τον διάλογο με τους κατοίκους για τα προβλήματα που δημιουργούνται.

 Όσο για τη δημιουργία νέων μονάδων, είναι περιττό να προσθέσουμε πως ούτε μια φορά, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις των αιρετών, δεν ζητήθηκε έστω και προσχηματικά η γνώμη μας.

Τέλος, είναι εξοργιστικό, αν όχι ύποπτο και επιλήψιμο για εισαγγελική παρέμβαση, να αναγνωρίζονται δημοσίως «πιάτσες εμπορίου ναρκωτικών» και να προβάλλεται η λογική δημιουργίας δομών “φροντίδας και στέγασης τοξικομανών” κοντά σε αυτές. Με αυτό τον τρόπο άτομα εξαρτημένα, με απώλεια ατομικής βούλησης και με το μυαλό τους γύρω από την αναζήτηση της δόσης, γίνονται εύκολη λεία στην απροκάλυπτη εμπορία ναρκωτικών. Είναι γνωστό εξάλλου ότι οι πιάτσες ναρκωτικών λειτουργούν με το μοντέλο της πυραμίδας: όσους περισσότερους εύκολα και πιο κοντά μας βάζουμε στο «κόλπο», τόσο μεγαλύτερα τα κέρδη.

Γι ΄αυτό λοιπόν αφήστε τις βαρύγδουπες δηλώσεις και την επίκληση της διεθνούς εμπειρίας (που αμφισβητούνται και διαψεύδονται σε πολλές πρωτεύουσες χωρών), και λειτουργείστε δομές αποκεντρωμένες, έξω απο τον αστικό ιστό, που κύριο μέλημά τους θα είναι η πραγματική προσπάθεια αποτοξίνωσης.

Όσο για εμάς και τις τοπικές κοινωνίες, χρέος και καθήκον μας είναι να παλέψουμε για την ουσιαστική πρόληψη, διεκδικώντας από την Πολιτεία και το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, πολιτιστικές δράσεις, αθλητικές υποδομές και αξιοποίηση δημόσιων χώρων που τόσο ανάγκη έχουν τα παιδιά του Κέντρου της Αθήνας, όχι ως αντισταθμιστικά οφέλη για την περαιτέρω υποβάθμιση, αλλά ως υποχρέωση προς φορολογούμενους πολίτες.

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2021

Μαζί με άλλες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, ο Σύλλογος «Αγίου Παύλου – Σταθμού Λαρίσης» ξεκίνησε τη συγκέντρωση υπογραφών εναντίον της δημιουργίας του γκέτο στην πλατφόρμα “open petition”.

Στό κείμενο που καλεί τους πολίτες να υπογράψουν αναφέρει:

Γονείς, κάτοικοι, επιχειρηματίες και εκπαιδευτικοί της γειτονιάς μας, σας ζητάμε να στηρίξετε τον αγώνα μας ενάντια σε ένα ακόμη υπνωτήριο που σχεδιάζει ο ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Ανοχή του Δήμου σε απόσταση αναπνοής από δέκα σχολεία. Ο τρόπος με τον οποίο γκετοποιούν το κέντρο της Αθήνας είναι οργανωμένος εδώ και χρόνια!

Έχοντας ειλικρινή και βαθιά συμπαράσταση στους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται, αλλά έχοντας και πείρα στο πώς διαδραματίζεται η κατάσταση γύρω από αυτές τις “δομές” και πόσο επηρεάζει την ζωή των παιδιών μας και όλων των κατοίκων της περιοχής, σας ζητάμε να καταψηφίσετε αυτήν την απόφαση που μόνο πρόνοια δεν προσφέρει αλλά δημιουργεί μια νέα πιάτσα εμπορίου. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ !

Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας,

Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Παύλου – Στ. Λαρίσης.

Μπορείτε να υπογράψετε ΕΔΩ.

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts