Η νίκη της ναρκοκουλτούρας στη Νέα Υόρκη: λόμπι και 4,2 δισεκατομμυρία δολάρια για μία δυστοπική «πρόοδο»

του Δημήτρη Καλαντζή.

«Αυτή είναι μία ιστορική ημέρα για τη Νέα Υόρκή – μία ημέρα που αποκαθιστά τα λάθη του παρελθόντος, τερματίζοντας τις αυστηρές ποινές φυλάκισης, αγκαλιάζει μια βιομηχανία που θα αναπτύξει την οικονομία της Νέας Υόρκης και δίνει προτεραιότητα σε περιθωριοποιημένες κοινότητες, ώστε αυτές που έχουν υποφέρει περισσότερο, να είναι οι πρώτες που θα αποκομίσουν τα οφέλη» [1].

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο θριαμβολογεί την 1η Απριλίου 2021 μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου που νομιμοποιεί την παραγωγή, πώληση και κατανάλωση της κάνναβης (μαριχουάνας) για «ψυχαγωγικούς σκοπούς» στην πολιτεία του.

Μέχρι το 2018 ο Κουόμο ήταν πολέμιος της νομιμοποίησης της κάνναβης, χαρακτηρίζοντάς την ως πύλη εισόδου (“gateway drug”) στον χώρο των ναρκωτικών, όπως έδειχναν άλλωστε και όλες οι επιστημονικές έρευνες, πριν εμφανιστούν οι «ανεξάρτητες έρευνες» από ένα δαιδαλώδες δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για να υποστηρίξουν ακριβώς το αντίθετο.

Ο κυβερνήτης (σε τρίτη θητεία) της Νέας Υόρκης πήρε την απόφαση σε μία στιγμή που έβλεπε τα ποσοστά της δημοφιλίας του να καταρρέουν μετά από συρροή κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση, και ενώ ένα ισχυρό λόμπι (γραφεία δημοσίων σχέσεων, οργανώσεις και έμμισθες προσωπικότητες) εργάζονταν πυρετωδώς για τη νομιμοποίηση του εμπορίου της κάνναβης με την υποστήριξη τεράστιων συμφερόντων όπως οι: ΑBΑBankers (American Bankers Association),  ALTRIA (Philip Morris, Smokeless Tobacco Co & John Middleton) και Imperial Brands PLC (Tobacco and Next Generation products).

Οι New York Times παρουσίασαν το θέμα με χειρουργική ψυχρότητα: «Οι νομοθέτες ολοκλήρωσαν μια συμφωνία για να νομιμοποιήσουν την «ψυχαγωγική μαριχουάνα» στη Νέα Υόρκη, ανοίγοντας το δρόμο για μια βιομηχανία δυνητικά 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα μπορούσε να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και να γίνει μια από τις μεγαλύτερες αγορές της χώρας»[2].

Το δίκτυο συνεργαζόμενων μικρών τοπικών εφημερίδων της Νέας Υόρκης Lohud ερευνά το παρασκήνιο του «πολέμου νομιμοποίησης της μαριχουάνας», αποκαλύπτοντας τη δραστηριότητα δεκάδων εταιρειών που ειδικεύονται στο «λόμπινγκ» με συμβόλαια μέχρι και 400.000 δολαρίων για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και την άσκηση πιέσεων στους πολιτικούς προκειμένου να νομιμοποιηθεί το εμπόριο της κάνναβης.[3]

Και το πέτυχαν. Η παραγωγή και πώληση της κάνναβης γίνεται η επόμενη μεγάλη βιομηχανία της Νέας Υόρκης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Έπειτα από μία μακρά διαδικασία, στρωμένη με μύθους, η ναρκοκουλτούρα περνά και επίσημα στα χέρια των βιομηχάνων για να μπει στη βιτρίνα των επιλογών ψυχαγωγίας του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου.  

Η ιδέα της «προόδου» και της «ανάπτυξης» τα τελευταία 300 χρόνια οδήγησε την ανθρωπότητα στην απόλαυση πραγματικών ανέσεων στην καθημερινή ζωή (ηλεκτρικό, μετακινήσεις, ιατρική περίθαλψη). Παράλληλα όμως την οδήγησε και στο καταναλωτικό κυνήγι προϊόντων που όχι μόνο ΔΕΝ είναι χρήσιμα και απαραίτητα, αλλά οδηγούν σε δυστοπικές κοινωνίες απομόνωσης και απώλειας επαφής με την πραγματικότητα.

Δείτε για παράδειγμα τη διαφήμιση των δικτύων 5G που προβάλλεται αυτόν τον καιρό στην Ελλάδα με δράκους που «ζωντανεύουν» στο παιδικό δωμάτιο και έφηβες που «τηλε-μεταφέρονται» στη συναυλία που τάδε διάσημου συγκροτήματος στη Νέα Υόρκη…

Γιατί να τα θέλει κάποιος όλα αυτά;

Γιατί να βάλει το παιδί του, την εποχή που «εγγράφει τον σκληρό δίσκο» της προσωπικότητάς του, να μπερδεύει την πραγματικότητα με το φανταστικό στοιχείο; Και να κινδυνεύει να πέσει από το παράθυρο, όπως δείχνει η διαφήμιση, ακολουθώντας τον «ολοζώντανο» δράκο;

Και γιατί οι έφηβοι να μην πάνε σε μία πραγματική συναυλία και να γνωρίσουν άλλους, πραγματικούς εφήβους, και να απολαύσουν τη μουσική, και να απολαύσουν την ατμόσφαιρα, και να ιδρώσουν, και να σπρώξουν και να σπρωχτούν, και να αρχίσουν να μαθαίνουν πως είναι η πραγματική ζωή;  

Εάν η ανθρωπότητα έχει αποφασίσει ότι η «πρόοδος» της είναι η μετάβαση από την πραγματικότητα σε μία άλλη κατάσταση, «μετα-πραγματική», τότε ναι, η επένδυση στη βιομηχανία των ψυχότροπων ουσιών «δένει» περίφημα.

Μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τον ανθρώπινο πολιτισμό των προηγούμενων 2.500 χρόνων, αλλά… ποιος διαβάζει πια φιλοσοφία και ηθική για να βρει το λάθος;   

Ο κόσμος πρέπει να προοδεύσει.

Έστω και μαστουρωμένος.


[1] https://www.politico.com/news/2021/04/01/cuomo-signs-bill-legalizing-adult-use-recreational-marijuana-in-new-york-478839

[2] https://www.nytimes.com/2021/03/25/nyregion/ny-legalize-marijuana.html

[3] https://eu.lohud.com/story/news/investigations/2019/04/01/new-york-marijuana-lobbying/3312716002/

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts