Βιβλιοαφιέρωμα Πάσχα 2021

Αναγνώσεις από τη Μαρία Μαντή.

Σε ένα ακόμα πλούσιο εκδοτικό τρίμηνο και με νέους, σημαντικούς τίτλους να κυκλοφορούν ακόμα και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, η στήλη επιλέγει κάποιους από τους τίτλους μεταφρασμένης πεζογραφίας και αστυνομικών μυθιστορημάτων που θα σας κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά.

Μεταφρασμένη Πεζογραφία

1) Οβιδίου Η Τέχνη και τα αντίδοτα του έρωτα, μτφ./επίμετρο Θεόδωρος Παπαγγελής, σελ. 240, εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Στα Βιβλία του Έρωτα, το έμμετρο εγχειρίδιο του Ρωμαίου Οβίδιου, ο ποιητής δίνει ερωτικές συμβουλές σε άντρες και γυναίκες. Μαζί με τα Αντίδοτα του Έρωτα, που μεταφράζονται για πρώτη φορά, αποτελούν ένα δίπτυχο της ερωτογραφικής παράδοσης της αρχαιότητας, θυμίζοντας πως “Ovid is fun”, όπως αναφέρει στο προλογικό σημείωμα της έκδοσης ο μεταφραστής του έργου Θεόδωρος Παπαγγελής, έγκριτος λατινιστής και ομότιμος καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Ένα ενδεικτικό απόσπασμα από το διδακτικό πλάνο του Οβίδιου μάλλον δικαιώνει τον χαρακτηρισμό: Άκουσε, νεοσύλλεκτε εραστή, τη βασική και πρώτη συμβουλή μου: γυναίκα βρες κατόπιν ερευνών και σκέψεως, ούτως ειπείν ωρίμου. Ο ρυθμός του κειμένου είναι απολαυστικός και το βιβλίο, σε καλαίσθητη έκδοση του Μεταίχμιου, στολίδι για κάθε βιβλιοθήκη.

2) Αλεσσάντρο Μπαρίκκο, Κάστρα της οργής, μτφ. Λένα Ταχμαζίδου, σελ. 272, εκδ. ΠΑΤΑΚΗΣ

Το πρώτο αυτό μυθιστόρημα του Μπαρίκκο διαδραματίζεται στα μέσα του 19ου αιώνα στη μικρή φανταστική πόλη του Κουίννιπακ. Σαν τοιχογραφία βλέπουμε τη ζωή μιας ολόκληρης κοινότητας, που περιστρέφεται γύρω από την όμορφη γυναίκα του διευθυντή του υαλουργείου Ράιλ. Και όπως φαίνεται, όλοι οι κάτοικοι της πόλης έχουν μία δόση τρέλας: είναι ήρωες παράξενοι και συνθέτουν ένα βιβλίο ονειρικό, που τιμήθηκε με το βραβείο MEDICIS ξένου μυθιστορήματος το 1995. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ στην όμορφη μετάφραση της Λένας Ταχμαζίδου.

3) Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Δόξα, μτφ. Σταυρούλα Αργυροπούλου, σελ. 272, εκδ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Το έργο του Ναμπόκοφ που άρχισε να γράφεται το 1930 αποτελεί μια παιχνιδιάρικη περιγραφή της φαντασίας και της φαντασίωσης. Πρωταγωνιστής της ιστορίας ο νεαρός Ρώσος Μάρτιν Εντελβάις, που σπουδάζει στην Αγγλία και ερωτεύεται την κόρη των Ζιλάνοφ, οι οποίοι τον φιλοξενούν. Ένα έργο από την πρώιμη συγγραφική περίοδο του Ναμπόκοφ, προτού εκείνος μεταναστεύσει στην Αμερική και αρχίσει να γράφει στα αγγλικά. Η συνήθως αποστασιοποιημένη και ειρωνική ματιά του συγγραφέα δεν χαρακτηρίζει τη Δόξα, που έχει σαν κεντρικό ήρωα έναν νεαρό μάλλον ρομαντικό. Το κείμενο όμως περιέχει πολλά από τα πυρηνικά στοιχεία του Ναμπόκοφ: μεστός λόγος, κρυμμένα νοήματα, ύψιστη αισθητική ανταμοιβή για τον υπομονετικό αναγνώστη.

4) Καζούο Ισιγκούρο, Η Κλάρα και ο ήλιος, μτφ. Αργυρώ Μαντόγλου, σελ. 384, εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Πρώτο μυθιστόρημα του Ισιγκούρο μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ, μια συγκινητική ιστορία που εξετάζει το πραγματικό νόημα της αγάπης μέσα από την ιστορία της Κλάρα:  μιας τεχνητής φίλης, που πωλείται σε κατάστημα και παρατηρεί με κάθε λεπτομέρεια τους πελάτες του καταστήματος και τους περαστικούς, ελπίζοντας πως κάποιος θα την επιλέξει. Η ανθρώπινη φύση και ο μοναχικός κόσμος μας καθρεφτίζονται στην ειλικρινή ματιά της Κλάρα και προβάλλουν με ήρεμη δύναμη στον αναγνώστη μια πραγματικότητα όχι και τόσο μακρινή από τη δική μας…

5) Τζορτζ Όργουελ, Ανάσες, μτφ. Πάνος Τομαράς, σελ. 272, εκδ. ΑΙΟΛΟΣ

Ο Τζορτζ Μπόουλινγκ είναι ένας σαρανταπεντάρης ασφαλιστής που ασφυκτιά μέσα στην καθημερινότητά του και φοβάται τον επικείμενο πόλεμο και όσα αυτός θα επιφέρει: την πείνα, την ανεργία, την τυραννία. Αποφασίζει να δραπετεύσει από όλα και να επιστρέψει στον τόπο του, έναν παράδεισο στην εξοχή, γεμάτο ομορφιά και αναμνήσεις από την εφηβεία του. Μυθιστόρημα προφητικό και ειρωνικό – ένας πρώιμος Όργουελ με όλα τα στοιχεία της γραφής του παρόντα εν σπέρματι. Μια καλαίσθητη έκδοση ενός άγνωστου στο ελληνικό κοινό μυθιστορήματος από τις εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ.

6) J. C. Ballard, Super Cannes, μτφ. Άρης Σφακιανάκης και Ηρώ Σκάρου, σελ. 512 εκδ. ΚΕΔΡΟΣ

Στους λόφους πάνω από τις Κάννες βρίσκεται το μεγάλο επιχειρηματικό πάρκο ου μέλλοντος, που φιλοξενεί τις κορυφαίες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, προσφέροντας στα μέλη τους ιδανικές, φαινομενικά, συνθήκες ζωής. Μια μέρα ο γιατρός της κλινικής του πάρκου παθαίνει αμόκ. Σκοτώνει δέκα ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτονεί. η Τζέιν Σίνκλερ τον διαδέχεται και αναζητώντας τους λόγους της αυτοκτονίας του ανακαλύπτει την άγρια πλευρά της ζωής στο πάρκο. Ένα προφητικό μυθιστόρημα, «το πρώτο μεγάλο έργο κοινωνικής θεωρίας του 21ου αιώνα», όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο. Το βιβλίο τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Commonwealth Writers’ Prize 2000.

7) William H. McNeill, Λαοί και επιδημίες, μτφ. Γιάννης Βογιατζής, σελ. 344, εκδ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ένα βιβλίο ιστορίας αρκετά επίκαιρο, το βιβλίο του McNeill κάνει μια ιστορική αναδρομή στις επιδημίες που μάστισαν την ανθρωπότητα ανά τους αιώνες. Ξεκινάει από την ευλογιά και φτάνει μέχρι τη σαρωτική πανώλη στην Κίνα και την εμφάνιση του AIDS στη Δύση, εξετάζοντας με διαφωτιστικό τρόπο την εξέλιξη της ανθρωπότητας υπό τον αντίκτυπο των μολυσματικών ασθενειών σε λαούς και πολιτισμούς. Με σημειώσεις και βιβλιογραφικές παραπομπές στο τέλος του βιβλίου, το Λαοί και Επιδημίες είναι ένα σημαντικό και κατατοπιστικό επιστημονικό ιστορικό θρίλερ και εντάσσεται στην αξιόλογη σειρά  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ των εκδόσεων ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

Αστυνομική Λογοτεχνία – Λογοτεχνία Τρόμου – Fantasy

1) Ashley Audrain, Το ένστικτο, μτφ. Δημήτρης Αθηνάκης, σελ. 360, εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Η Μπλάιθ Κόνορ αποφασίζει να είναι η ιδανική μητέρα για την κόρη της και να μην επαναλάβει τα λάθη της δικής της μητέρας. Μόνο που μετά τη γέννηση νιώθει πως κάτι δεν πάει καλά  με το παιδί της – ότι διαφέρει από τα άλλα παιδιά. Πόσα από αυτά που πιστεύει είναι αλήθεια και πόσα γέννημα της φαντασίας της; Ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ για μια γυναίκα που βιώνει τη μητρότητα… ακριβώς όπως φοβόταν. Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα της Καναδής Οντρέιν και μεταφράζεται ήδη σε 35 γλώσσες.

2) Εύα Γκαρθία Σάενθ ντε Ουρτούρι, Οι άρχοντες του χρόνου, μτφ., Αγγελική Βασιλάκου, σελ. 454, εκδ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Πρόκειται για το τρίτο μέρος της τριλογίας της Λευκής Πόλης (τα δύο πρώτα βιβλία κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ), που έγινε διεθνές μπεστ σέλερ. Το 2019 σημειώνει μεγάλη επιτυχία ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που εκτυλίσσεται στον Μεσαίωνα. Η ταυτότητα του συγγραφέα όμως παραμένει μυστική. Όταν ο Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά παράξενων θανάτων, διαπιστώνει πως είναι πανομοιότυποι με τους θανάτους που περιγράφονται στο προαναφερθέν μυθιστόρημα. Σύντομα θα ανακαλύψει ότι πολλά στοιχεία του παρελθόντος τον συνδέουν με αυτό…

3) Οκτάβια Ε. Μπάτλερ, Εξ αίματος, μτφ. Γώργος Μπαρουξής, σελ. 368, εκδ. ΑΙΟΛΟΣ

1976 και η Ντέινα μετακομίζει με τον άντρα της στο καινούριο τους σπίτι. Κάποια στιγμή χάνει τις αισθήσεις της και έπειτα από λίγο ξυπνά μέσα στο δάσος. Στο ποτάμι ακριβώς δίπλα της πνίγεται ένα μικρό παιδί. Το σώζει, αλλά βγαίνοντας στην όχθη αντικρίζει έναν άντρα να τη σημαδεύει με όπλο. Πριν προλάβει να αντιδράσει βρίσκεται και πάλι πίσω στο σπίτι της, βρεγμένη ακόμα από τη βουτιά στη λίμνη. Και αυτήν την εμπειρία πρόκειται να τη βιώσει ξανά και ξανά… Ένα ιστορικό και συνάμα φανταστικό μυθιστόρημα, από μια συγγραφέα που τιμήθηκε με σημαντικά βραβεία για το έργο της.

The following two tabs change content below.
Η Μαρία Μαντή λατρεύει το storytelling από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Ιστορία της Tέχνης και έπειτα Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – όπου μελετά την σεναριακή προσαρμογή λογοτεχνικών έργων και τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη σεναριογραφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου. Επίσης ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών και θεατρικών έργων από τα γερμανικά και τα αγγλικά. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει τα βιβλία που αγαπάει σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους. Αυτόν τον καιρό συγγράφει το πρώτο της βιβλίο σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts