Η εμπειρία συμμετοχής σε μία εικονική δίκη – Συνέντευξη με την ιδρύτρια της κοινότητας Law Posts EU, Νικόλ Κουτροπούλου

της Αγγελικής Καρδαρά.

Την Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021, είχα την τιμή και τη χαρά να συμμετέχω ως κριτής στον τελικό γύρο της εικονικής δίκης που διεξήχθη από τη νομική, φοιτητική κοινότητα Law Posts EU, η οποία δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 από την τελειόφοιτη φοιτήτρια Νομικής Σχολής, εξωτερικού, Νικόλ Κουτροπούλου, η οποία, στο πλαίσιο του σημερινού θέματος, μου παραχώρησε συνέντευξη για την ιδέα δημιουργίας της συγκεκριμένης νομικής κοινότητας, για τις επιστημονικές δράσεις, αλλά και για τα όνειρα και τους στόχους της.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν:

1. Δημήτρης Ν. Μυλωνέρος
Δικηγόρος-Διαμεσολαβητής
MSc Ποινικό Δίκαιο των Εξαρτήσεων (ΑΠΘ)
MBA Διοίκηση Επιχειρήσεων (Kingston University)

2. Δρ Γρηγόρης Μιχαηλίδης
Λέκτορας Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Κοινοτικός Δικηγόρος στην Κύπρο

3. Θωμάς Χ. Μαρκόπουλος
Π.Μ.Σ. ΔΙΕΘΝΩΝ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΠΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Επικοινωνιολόγος, Δημοσιογράφος, Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Πολιτικός αναλυτής

4. Αγγελική Καρδαρά
Δρ Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ ΕΚΠΑ, Φιλόλογος, Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος

5. Δημοσθένης Αναγνώστου
Ασκούμενος δικηγόρος

6. Μαργαρίτα Γωνιωτάκη
Νομικός – Ιστορικός, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Νομικής Πρακτικής στην Αγγλία LPC με M.Sc. Law, Business and Management στο ULaw Birmingham
Εξειδίκευση HRΜ & Payroll

Η ακροαματική διαδικασία που παρακολουθήσαμε είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες, προπτυχιακοί φοιτητές/ προπτυχιακές φοιτήτριες Νομικών Σχολών Ελλάδας και εξωτερικού, επέδειξαν εξαιρετικές ικανότητες και δεξιότητες, νομικές αλλά και ρητορικές. Η υπόθεση που εκδικάστηκε, στο πλαίσιο της εικονικής δίκης, είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας στον χειρισμό της, καθώς πραγματευόταν ένα διπλό έγκλημα, τον βιασμό και την ανθρωποκτονία ανηλίκου, με κατηγορούμενη τη μητέρα του θύματος. Η νικήτρια ομάδα κατάφερε με την ανάπτυξη της νομικής της σκέψης, την πειστικότητα των επιχειρημάτων, τον συγκροτημένο και δυναμικό λόγο της, να κερδίσει. Ο δικηγόρος υπεράσπισης της κατηγορουμένης, κ. Νίκος Κόλλιας, που διακρίθηκε και αναδείχθηκε νικητής στο τέλος της διαδικασίας, ανέπτυξε με πολύ ολοκληρωμένο τρόπο τα επιχειρήματά του και παράλληλα έκρινα ως θετικά στοιχεία το ότι χειρίστηκε πολύ καλά τον λόγο, ήταν ψύχραιμος και οξυδερκής.

Η κριτική, με την οποία ολοκληρώθηκε το δρώμενο, ήταν εποικοδομητική, καθώς επισημάνθηκαν στους φοιτητές νομικά, επικοινωνιακά, γλωσσικά αλλά και εξωγλωσσικά στοιχεία που σχετίζονταν με την παρουσίασή τους.  

Από επικοινωνιακής πλευράς διαπιστώθηκε ότι τα ΜΜΕ οφείλουν να φωτίζουν τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών και να μην καταλήγουν ούτε σε αθωωτικές, ούτε σε καταδικαστικές αποφάσεις προτού αποφανθεί το Δικαστήριο, αλλά με αφορμή μία υπόθεση υψηλού εγκληματολογικού, νομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος οι αστυνομικοί και δικαστικοί συντάκτες να εστιάζουν στις πολυσύνθετες διαστάσεις και προεκτάσεις της και να περνούν πολύτιμα κοινωνικά μηνύματα, δίνοντας βαρύτητα στην ενίσχυση της πρόληψης.

Συνοψίζοντας, το επίπεδο δουλειάς που μας παρουσίασαν οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες ήταν υψηλό και είναι σημαντικό να λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους δράσεις, μέσω των οποίων οι φοιτητές μπορούν να εμβαθύνουν περισσότερο στο αντικείμενο των σπουδών τους, να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και να εξελίσσονται, αποκτώντας ισχυρά εφόδια για το μέλλον, με έναν τρόπο μάλιστα πολύ δημιουργικό και βιωματικό. Εύχομαι ολόψυχα μία πολύ δυναμική και δημιουργική συνέχεια στους εξαίρετους, νέους επιστήμονες και είναι σίγουρο ότι θα συναντηθούμε στο μέλλον σε νέες, επιστημονικές δράσεις! Είναι, αναμφίβολα, ένα πολύτιμο και ελπιδοφόρο μήνυμα για την ευρύτερη κοινωνία η δημιουργική και δυναμική ενασχόληση του φοιτητικού πληθυσμού με την επιστήμη της. Γι’ αυτό η  οργανωμένη Πολιτεία αξίζει να είναι δίπλα στη νέα γενιά, με τρόπο ουσιαστικό, ώστε να μπορέσουν οι νέοι επιστήμονες να εξελιχθούν, να υλοποιήσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους και να προσφέρουν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο μέσα από την επιστήμη και τις γνώσεις τους.

Νικόλ Κουτροπούλου, ιδρύτρια φοιτητικής, νομικής κοινότητας Law Posts EU.

Ακολουθεί η συνέντευξη με την κ. Νικόλ Κουτροπούλου, η οποία γεννήθηκε στη Πάτρα το 1998. Μετέβη στο εξωτερικό, όπου αποφοίτησε από το τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων & Χρηματοοικονομίας. Είναι τελειόφοιτη της Νομικής Σχολής και ιδρύτρια της φοιτητικής, νομικής κοινότητας Law Posts EU.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 • Κυρία Κουτροπούλου, πότε δημιουργήσατε τη φοιτητική, νομική κοινότητα Law Posts EU και πώς γεννήθηκε η ιδέα να ιδρύσετε μία νομική κοινότητα για φοιτητές από όλη την Ευρώπη, μάλιστα;

Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε, να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Η φοιτητική, νομική και κυρίως μη κερδοσκοπική κοινότητα Law Posts EU δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, ωστόσο η ιδέα αυτής της πρωτοβουλίας γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, σε μία προσπάθεια να διοχετεύσω τις γνώσεις, που είχα και εγώ ως τότε, σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν είχαν άμεση επαφή με το επιστημονικό πεδίο της νομικής.

 • Με την ίδρυση της εν λόγω κοινότητας, ποιες δικές σας βαθύτερες ανάγκες νιώσατε ότι καλύψατε;

Η ώθηση για τη δημιουργία αυτής της κοινότητας βασίστηκε στην έλλειψη πληροφορίων που ένιωθα σχετικά με τη νομική επιστήμη. Ουσιαστικά μέσω της ίδρυσης του Law Posts EU, κάλυψα την ανάγκη αναζήτησης του περιεχομένου που επιθυμούσα. Οπότε δημιουργώντας την, κατάφερα να παρέχω το υλικό, που ήθελα να βλέπω σε μία φοιτητική κοινότητα.

 • Ποιος είναι ο κεντρικός στόχος και ποιοι οι επιμέρους σκοποί που επιτελεί το Law Posts;

Ο κεντρικός στόχος της κοινότητας μας είναι η διαπαιδαγώγηση και η μύηση νέων επιστημόνων αλλά και απλών ενδιαφερόμενων – όχι απαραίτητα νομικών- στον κόσμο της νομικής επιστήμης, μέσω κατανοητού και εύχρηστου υλικού. Αυτό που επιδιώκουμε να επιτύχουμε, κατ’ αρχάς, είναι καθένας να έχει τη δυνατότητα γνώσης σε απλά, καθημερινά, νομικά ζητήματα, ώστε να μπορεί ανάλογα να τα διαχειριστεί. Από εκεί και πέρα, οι επιμέρους σκοποί αφορούν τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για επιχειρηματολογία, την αρμονική συνύπαρξη για ανταλλαγή ιδεών, την ανάπτυξη της δεξιότητας του προφορικού λόγου, αλλά και την καταπολέμηση της αγοραφοβίας.

 • Σε ποιους απευθύνεστε και πώς μπορεί ένας φοιτητής/ μία φοιτήτρια να γίνει μέλος της κοινότητάς σας;

Απευθυνόμαστε, κατά βάση σε φοιτητές, οι οποίοι βρίσκονται σε προπτυχιακό επίπεδο σπουδών. Το να γίνει κάποιος μέλος της κοινότητας μας είναι εξαιρετικά εύκολο, αρκεί να ανατρέξει στην ιστοσελίδα μας  www.lawpostseu.com και από εκεί θα οδηγηθεί στα απαιτούμενα βήματα και διαδικασίες, ώστε τελικά να κάνει αίτηση.

 • Θα μας παρουσιάσετε τις επιστημονικές δράσεις της κοινότητας;

Ναι, βεβαίως. Στην ουσία οι επιστημονικές δράσεις της κοινότητας ταξινομούνται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Συνεπώς, η πρώτη αφορά δίωρα σεμινάρια ή αλλιώς Webinars, στα οποία προσκαλούμε νομικούς και καθηγητές, αλλά και άλλους φοιτητές, οι οποίοι παρουσιάζουν και ενημερώνουν το κοινό για σύγχρονα θέματα ή αλλαγή νομοθεσιών. Έπειτα, έχουμε τα διήμερα Workshops, στα οποία πραγματευόμαστε πιο πολύπλοκα θέματα και εκεί υπάρχει δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων. Αυτά παρουσιάζονται από τα οργανωτικά μέλη της κοινότητας, δηλαδή από τους συνεργάτες μου. Τέλος, μία πρωτοπόρα ενέργεια, για τα ελληνικά δεδομένα, είναι οι εικονικές δίκες. Εμείς έχουμε τη χαρά να προσφέρουμε και την αγγλική εκδοχή τους, αφού μία εκ των τριών εικονικών δικών διεξήχθη στα αγγλικά. Σε αυτές δύνανται να συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως, είτε φοιτητές νομικής, είτε όχι.

Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία οργάνωσης ενός Summer Law School, το οποίο θα λάβει χώρα τον Ιούνιο.

Σε αυτό το σημείο, να επισημάνω επίσης, ότι οι επιστημονικοί κλάδοι, που ασχολείται το Law Posts EU, διακλαδώνονται σε επτά ομάδες δικαίου και αυτές είναι: το Εργατικό, το Εμπορικό, το Εταιρικό, το Ναυτικό, το Ποινικό, το Πτωχευτικό και το Οικογενειακό Δίκαιο.

 • Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια σας, ως προς την περαιτέρω πορεία και εξέλιξη του Law Posts;

Κατ’ αρχάς, το βασικό μας μέλημα και πλάνο, είναι όλη αυτή η προσπάθεια να ενσαρκωθεί σε φυσικό χώρο και όλες οι εκδηλώσεις να γίνονται διά ζώσης, προκείμενου να υπάρχει αμεσότητα τόσο με το κοινό, όσο και με τους καλεσμένους μας. Επιπλέον, ένας ακόμη σκοπός μας είναι η επέκταση των ομάδων δικαίου, με περισσότερες κατηγορίες. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα εκπληρωθεί και αυτός ο στόχος!

 • Πώς βιώνετε, εσείς, ως νέος άνθρωπος και νέα επιστήμονας, τη φοιτητική σας ζωή και ποιες είναι οι σκέψεις σας για το μέλλον της νέας γενιάς επιστημόνων;

Πολύ εύστοχη και ενδιαφέρουσα ερώτηση! Η αλήθεια είναι ότι έχω μία αρκετά απαιτητική καθημερινότητα, η οποία περιλαμβάνει πολύωρο διάβασμα, μελέτη υποθέσεων, αλλά και ενασχόληση με τα δρώμενα της κοινότητας. Επομένως, ο ελεύθερος χρόνος μου είναι ελάχιστος. Παρ’ όλα αυτά, όταν υπάρχει διαθέσιμος, δράττομαι της ευκαιρίας και ασχολούμαι με τη ζωγραφική, τον χορό και το γράψιμο. Για μένα αποτελούν το αγχολυτικό μου.

Η νέα γενιά επιστημόνων είναι μία γενιά με πολλά όνειρα, προσδοκίες και στόχους. Είναι η γενιά που της παρέχονται όλα, ωστόσο δεν τα αξιοποιεί στο πλήρες. Αυτό που πιστεύω και προσωπικά προσπαθώ να κάνω, όσο μου το επιτρέπει ο χρόνος, είναι να παρακολουθώ σεμινάρια πέρα από αυτά που προσφέρει η Σχολή. Οπότε αυτό που έχω να πω στους φοιτητές είναι να αναζητούν άλλες πηγές μάθησης και να μη μένουν μόνο στη πεπατημένη. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω, να μην τα παρατούν στην πρώτη δυσκολία, αλλά να συνεχίζουν να παλεύουν κα να αγωνίζονται για τα ιδανικά τους, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα αξιόλογο μέλλον. Είμαι σίγουρη ότι αυτή η γενιά, είναι ικανή να κάνει την διαφορά και να γίνει τελεσφόρα, δημιουργώντας τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Aγγελική Καρδαρά.
 • Πριν από μερικές εβδομάδες μου κάνατε την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχω ως κριτής στον τελικό γύρο της εικονικής ποινικής δίκης που διεξήχθη από την κοινότητά σας στις 7-5-2021. Ήταν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία. Θα μας μιλήσετε για την προετοιμασία της συγκεκριμένης εικονικής δίκης και για το τι μπορούν να αποκομίσουν, ως προς τον εμπλουτισμό γνώσεων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων κλπ.,  οι συμμετέχοντες φοιτητές/συμμετέχουσες φοιτήτριες;

Θα ήθελα να μου επιτρέψετε, να σας ευχαριστήσω και από εδώ, γιατί η τιμή ήταν δική μας, να συμμετάσχετε στο τελικό γύρω της εικονικής δίκης. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη διαδικασία απαιτεί χρόνο, μελέτη και καλή προετοιμασία, ώστε να μπορέσει να διεξαχθεί επιτυχώς. Συνήθως η προετοιμασία γίνεται από εμένα προς τους παίκτες, και στην οποία προπονούνται για το πώς θα πρέπει να χειριστούν οποιαδήποτε κατάσταση κατά την διάρκεια του προσομοιωτικού δικαστηρίου. Επομένως, παρέχω υλικό και επιβλέπω την όλη διαδικασία μέχρι την ημέρα της εικονικής δίκης. Ωστόσο, επειδή αυτήν τη φορά ήταν τελικός και οι διαγωνιζόμενοι είχαν προηγούμενες γνώσεις, τους έδωσα μόνο βασικές πληροφορίες και θεωρία και προπονήθηκε η κάθε ομάδα μόνη της. Δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του τελικού, παρακολούθησα την τελική πρόβα.

Οι γνώσεις, που μπορεί κανείς να αποκτήσει μέσω του συγκεκριμένου δρώμενου, ποικίλλουν. Από την μία πλευρά οι διαγωνιζόμενοι, εκτός νομικού επιστημονικού πεδίου, αποκτούν γνώσεις ως προς αυτό και από την άλλη πλευρά οι σπουδαστές νομικής περνούν από τη θεωρία στη πράξη. Το ίδιο ισχύει και για τις δεξιότητες, οι οποίες είναι ποικίλες και διαφέρουν μεταξύ τους. Αρχικά προωθείται ο δημόσιος προφορικός λόγος και επιπλέον καταπολεμείται η αγοραφοβία.

 • Τελικά, κατά την άποψή σας ποιες είναι οι δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας δικηγόρος; Εσάς προσωπικά σας ενδιαφέρει η μάχιμη δικηγορία;

Ένας δικηγόρος πρέπει να είναι εύγλωττος, ετοιμόλογος και σε θέση να αντικρούσει τα επιχειρήματα της αντίθετης πλευράς από αυτήν που υποστηρίζει. Έπειτα, θα πρέπει να μη φοβάται να εκφράσει αυτά που πιστεύει και νομίζει ότι θα αθωώσουν τον πελάτη του. Εξίσου σημαντικό είναι η επιχειρηματολογία του, να είναι ορθή και τεκμηριωμένη, χωρίς ασάφειες ή δυσνόητα σημεία. Τέλος, θα πρέπει να έχει αυτοπεποίθηση των λεγομένων του. Επειδή όλα αυτά που προανέφερα τα θεωρώ εξαιρετικά ενδιαφέροντα και ως πρόκληση για μένα, θα πω ότι με ενδιαφέρει η μάχιμη δικηγορία.  Κατά την άποψη μου η μάχιμη δικηγορία αποτελεί ένα δύσκολο αλλά συνάμα πολύ όμορφο εγχείρημα, και αυτό διότι ένας μάχιμος δικηγόρος δεν γεννιέται έτοιμος, αλλά σιγά σιγά χτίζει το προφίλ του και διαμορφώνει τον επαγγελματικό του χαρακτήρα.

 • Ολοκληρώνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, θα ήθελα να στείλετε το δικό σας μήνυμα προς τους νέους επιστήμονες που έχουν όνειρα, στόχους, φιλοδοξίες αλλά και αγωνίες για το εάν θα τους δοθούν οι ευκαιρίες να υλοποιήσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους.

Βεβαίως!Το δικό μου μήνυμα προς όλους τους φοιτητές και ανερχόμενους επαγγελματίες είναι να διαθέτουν θέληση, θάρρος και να κάνουν θυσίες για την επιστήμη τους. Η εκπλήρωση των ονείρων και των στόχων απαιτεί χρόνο, προσπάθεια, αλλά και αισιοδοξία. Υπάρχουν ευκαιρίες στον επαγγελματικό χώρο και αυτό το υποστηρίζω, διότι πιστεύω ακράδαντα, ότι όποιος δουλεύει σκληρά και είναι συνειδητοποιημένος θα βρει τον χώρο του μέσα στον ανταγωνιστικό στίβο της αγοράς εργασίας.

 • Κυρία Κουτροπούλου, σας ευχαριστώ θερμά για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσετε και σας εύχομαι μία πολύ δυναμική και δημιουργική συνέχεια!

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη και ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε!

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

  Comments are closed.

  Recent Posts