Οι προτάσεις του Συλλόγου «Αθηνά» Πεδίου Άρεως για την αποκατάσταση της ρημαγμένης Πλατείας Πρωτομαγιάς

Η πλατεία Πρωτομαγιάς που συνδέει το Πεδίον του Άρεως με το Άλσος Ευελπίδων, την Πολεμική Σχολή και τα δικαστήρια Ευελπίδων και σχηματίστηκε πάνω από τη γέφυρα Μουστοξύδη και το πάρκινγκ των Δικαστηρίων, αποτελεί σήμερα ίσως τον πιο παραμελημένο δημόσιο χώρο της Αθήνας. Όλες οι υποδομές (παγκάκια, παρτέρια πρασίνου, τουαλέτες) είναι κατεστραμμένες, βανδαλισμένες, κατάξερες ή εκτός λειτουργίας, αποτέλεσμα της μακροχρόνιας ανυπαρξίας έργων συντήρησης και της  «συναρμοδιότητας» μεταξύ Περιφέρειας Αττικής (στην οποία ανήκει ο κυρίως χώρος της πλατείας) και κάποιων τμημάτων που ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων.

Προβλήματα στεγονοποίησης της πλατείας (που δημιουργούσαν υγρασίες στη γέφυρα Μουστοξύδη και το υπόγειο πάρκινγκ των Δικαστηρίων), αντί να αποκατασταθούν, έγιναν αφορμή για να διακοπεί ολοκληρωτικά η ύδρευση της πλατείας και να σταματήσουν να ποτίζονται τα παρτέρια, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να επιβιώσουν ούτε κάκτοι.  

Κι όμως, η πλατεία Πρωτομαγιάς είναι γεμάτη κόσμο, καθώς μετά την αποτυχημένη ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως, παρέμεινε ο μοναδικός μεγάλος ελεύθερος χώρος της περιοχής, στον οποίο παιδιά και νέοι μπορούν να παίξουν μπάλα, να κάνουν ποδήλατο, να συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες ή να δημιουργούν αυτοσχέδια «στέκια», ενώ η αδιάλειπτη λειτουργία αναψυκτηρίου τη δεκαετία που τίποτα δεν λειτουργούσε στο Πεδίον του Άρεως, επέτρεψε στον χώρο να έχει σταθερή επισκεψιμότητα από ανθρώπους κάθε ηλικίας, που είχαν τη δυνατότητα εκεί να «πιουν τον καφέ τους».     

Η παντελής έλλειψη αστυνόμευσης οδήγησε στη μετατροπή της πλατείας Πρωτομαγιάς σε ένα μεγάλο πάρκινγκ από αυτοκίνητα και μηχανάκια που κινούνται ανεξέλεγκτα δίπλα σε παιδιά που παίζουν και ηλικιωμένους περιπατητές, ενώ μεταμεσονύχτια «πάρτι» από άγνωστους διοργανωτές λαμβάνουν χώρο στην πλατεία κάθε Παρασκευή και Σάββατο είτε με ρευματοκλοπή από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, είτε με αυτοκίνητα, εξοπλισμένα με μεγάλα ηχεία, κρατώντας ξάγρυπνους τους περιοίκους και επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι η πλατεία βρίσκεται εκτός ενδιαφέροντος των θεσμικών φορέων της πολιτείας.  

Η πλατεία Πρωτομαγιάς χρειάζεται άμεσες πρωτοβουλίες ανάταξης προκειμένου να μην εδραιωθεί ως το «τοπίο μετά την καταστροφή» της Αθήνας, όπου οι άνθρωποι καλούνται να αλληλεπιδράσουν μέσα στην ασχήμια, την εγκατάλειψη και την αδιαφορία για την ποιότητα του δημόσιου χώρου.  

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΑΘΗΝΑ» ΠΕΔΙΟΥ ΑΡΕΩΣ

ΠΡΟΣ κ.Ευάγγελο Ματσούκης

Κοινοποίηση: κ.Γιώργο Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής
                       κ.Ευθύμιο Κοκμοτό, Διευθυντή Πάρκου

Αξιότιμοι κύριοι,

Για την αντιστροφή της πορείας απαξίωσης της πλατείας Πρωτομαγιάς που αποτελεί σήμερα τη χείριστη πλατεία στα όρια του Δήμου Αθηναίων – ίσως και ολόκληρης της Αττικής – ο Σύλλογος «Αθηνά» προτείνει δράσεις σε τρία στάδια:

1) Αποκατάσταση της στοιχειώδους λειτουργικότητας της πλατείας με:

α) την τοποθέτηση νέων, ανθεκτικών παγκακιών στη θέση των σημερινών κατεστραμμένων και β) τη φύτευση του συνόλου των παρτεριών της πλατείας που σήμερα είναι κατάξερα.

Σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα στεγανότητας της γέφυρας, ας γίνει άμεση έναρξη έργων αποκατάστασης και τοποθέτησης υπόγειου συστήματος ποτίσματος. Η τεχνολογία σήμερα δίνει άπειρους τρόπους για τη διόρθωση τεχνικών προβλημάτων, όπως της στεγανοποίησης αλλά και της λειτουργίας των τουαλετών κάτω από το θεατράκι που παραμένουν επί χρόνια κλειδωμένες.

Μια πλατεία χωρίς παγκάκια, κατάξερη και χωρίς υποδομές, δυστυχώς δεν μπορεί να επιτελέσει κανέναν ρόλο παρά αυτόν της απαξίωσης και της εχθρικότητας προς τον δημόσιο χώρο.

2) Τοποθέτηση «ελαφρών» εγκαταστάσεων για αθλητισμό, ήτοι μπασκετών (για μεγάλους και παιδιά), φιλέ βόλεϊ, πίνγκ πόνγκ και άλλων, με την αντίστοιχη διαγράμμιση στο δάπεδο. Το παιδιά και οι νέοι της περιοχής μας από Κυψέλη, Γκύζη και Νεάπολη δεν έχουν ούτε έναν δημόσιο χώρο για να αθληθούν, την ώρα που η πλατεία Πρωτομαγιάς παραμένει ένας χαώδης χώρος όπου μπλέκονται αυτοί που παίζουν ποδόσφαιρο με αυτούς που παίζουν ρακέτες και άλλους που κάνουν ποδήλατο ή πατίνι. Το αποτέλεσμα είναι να μη μπορεί να απολαύσει κανείς αυτό που κάνει ή να αδικούνται οι πιο αδύναμοι (ηλικιακά και σωματικά). Με τη «χάραξη» περιοχών συγκεκριμένων αθλημάτων θα μπορούν να φιλοξενούνταν ταυτόχρονα πολλά παιδιά για διαφορετικά σπορ, χωρίς να ενοχλούνται από άλλες παρέες και χωρίς να επηρεάζουν τη ροή διάσχισης της πλατείας. Αξίζει επίσης να «σημανθούν» διαχρονικά παιχνίδια, όπως, κουτσό, φιδάκι κ.α (βλ. φωτό), που θα δώσουν ιδιαίτερο χρώμα στον χώρο.

3) Αφού υλοποιηθούν τα δύο πρώτα βήματα και η πλατεία αποκτήσει τις στοιχειώδεις εγκαταστάσεις, προχωρά η «οικειοποίηση» με τη διοργάνωση μικρών «πρωταθλημάτων» διαφόρων σπορ με τη βοήθεια του «Πανελλήνιου Γ.Σ» ή Ομοσπονδιών (είχε γίνει παλαιότερα με την ομοσπονδία Χάντμπολ και είχε μεγάλη απήχηση), αλλά και «φεστιβάλ» ή «Απογεύματα» στο θεατράκι με μουσική, ποίηση, θέατρο κ.α με τη συμμετοχή των σχολείων της περιοχής και καλλιτεχνικών ομάδων. Προκειμένου να ομορφύνει ο τσιμεντένιος χώρος, προτείνουμε τη διοργάνωση φεστιβάλ γκράφιτι ή την ανάθεση της διακόσμησης σε κάποιον καλλιτέχνη γκράφιτι με θέματα από τη φύση, τον αθλητισμό, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη ή απλώς διακοσμητικά μοτίβα που θα έκαναν τον χώρο πιο φιλικό και ευχάριστο. Τα καλλιτεχνικά γράφιτι, μπορούν να προστατευτούν με το κατάλληλο υλικό, ώστε να μη μουτζουρώνονται από πάνω. Θα μπορούσε αυτή η διακόσμηση να γίνει ετήσιος «θεσμός», ώστε κάθε χρόνο να ανανεώνεται η πλατεία με την πρόταση συγκεκριμένων σχεδίων από καλλιτέχνες. Έτσι θα υπήρχε το συνεχές ενδιαφέρον από καλλιτέχνες, κατοίκους και επισκέπτες από όλη την Αθήνα, που θα μπορούσε να πάρει και τη μορφή μίας «ετήσιας γιορτής εγκαινίων» που θα διοργάνωνε η Περιφέρεια με τη συνεργασία των κατοίκων.

Ο Σύλλογος «Αθηνά» είναι πάντα στη διάθεσή σας με ιδέες και θετική διάθεση για τη βελτίωση του δημόσιου χώρου και της ποιότητας ζωής στην περιοχή μας.

Σύλλογος «Αθηνά» Πεδίου Άρεως – 31/ 05 / 2021

Η πλατεία Πρωτομαγιάς σήμερα.

H πλατεία Πρωτομαγιάς σήμερα.
Η πλατεία Πρωτομαγιάς σήμερα.

 

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts