H Στέγη Ωνάση στο Πεδίον του Άρεως με ρινόκερους, 3D γλυπτά και… ασφάλεια με ποδήλατα

του Δημήτρη Καλαντζή.

Για δεύτερη φορά η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση επιλέγει το Πεδίον του Άρεως για ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός στην Πρωτεύουσα, την έκθεση με γενικό τίτλο «Εσύ και η τεχνητή νοημοσύνη» με τρισδιάστατα γλυπτά, προβολές σε μεγάλες οθόνες matrix, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και δημιουργία «ηχοτοπίων».

Όπως διαβάζουμε από την παρουσίαση του Ιδρύματος Ωνάση:  

«Η έκθεση είναι δομημένη με τρόπο που ο επισκέπτης να συναντά τα έργα μέσα από μια διαδικασία επιμελητικά σκηνοθετημένης «τυχαίας συνάντησης», καθώς τα έργα, κυρίως υπερμεγέθεις οθόνες μεγάλης ανάλυσης, 3D γλυπτά και εγκαταστάσεις, ξεπροβάλλουν μέσα από τη βλάστηση του Πεδίου, συνοδευόμενα από ένα ηχοτοπίο που ενεργοποιείται όταν ο θεατής/ακροατής πλησιάσει σε συγκεκριμένα σημεία.

Το Πεδίον του Άρεως υποδέχεται την τεχνητή νοημοσύνη ως ένα πάρκο, κάτι φυσικό αλλά και τεχνητό μαζί, κάτι που έχει υλικότητα αλλά αποτελεί και κοινωνική κατασκευή, κάτι που ζει ως κοινότητα ανθρώπων και ως δημόσιος χώρος. Η τεχνητή νοημοσύνη, κατεξοχήν τεχνολογική έκφραση, είναι το νέο μας φυσικό περιβάλλον, διαμεσολαβεί διαρκώς τον ψηφιακό δημόσιο χώρο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και τον φυσικό δημόσιο χώρο μέσω των εφαρμογών πλοήγησης, παραγγελιών, στέγασης και κίνησης, και ζει από τα ψηφιακά ίχνη που αφήνουν οι άνθρωποι όταν κινούνται στην πόλη, όταν εργάζονται, όταν μιλούν, ακόμη κι όταν ερωτεύονται. Επιπλέον, το Πεδίον του Άρεως υπήρξε ένας χώρος στρατιωτικών ασκήσεων που κατέληξε χώρος αναψυχής, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη, προερχόμενη από στρατιωτικές εφαρμογές, ξεκινάει κι αυτή από τον χώρο των κοινωνικών δικτύων για να καταλήξει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο δύναμης και επιβολής.

Το Πεδίον του Άρεως αποτελεί την καρδιά της νέας Αθήνας, της Αθήνας της πολυπολιτισμικότητας, των κοινοτήτων και της διαφορετικότητας, αλλά και του δημόσιου χώρου που ανακαλύπτουμε ξανά, της συνάντησης των νέων με τους παλιούς κατοίκους, του ψηφιακού με το υλικό, του δημόσιου και του ιδιωτικού, της τεχνητής νοημοσύνης με τον καθέναν από εμάς. Από το άγαλμα του Κωνσταντίνου έως τη «Γαρδένια», από την Υδάτινη Διαδρομή έως την Πλατεία Οικονομίδη, το AI συνομιλεί με τον χώρο, τον τόπο και όλους εμάς».

Η έκθεση «Through the Algorithmic Lens» θα λειτουργήσει από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 18 Ιουλίου 2021, 17:00-22:00, και αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον όλης της πόλης.

Σε επίπεδο προετοιμασίας, ήδη οι επισκέπτες του Πάρκου βλέπουν τις εγκαταστάσεις των matrix οθονών σε πολλά σημεία του Πάρκου και δεκάδες συνεργάτες της Στέγης να κάνουν τις συνδέσεις με σεβασμό στον χώρο, εάν εξαιρέσουμε την παρουσία πολύ βαριών οχημάτων μέσα στο Πάρκο (απαραίτητων όμως για τη μεταφορά των εγκαταστάσεων) και τις τρύπες που άνοιξαν στην (πολυβασανισμένη) διαδρομή πίσω από το άγαλμα του Κωνσταντίνου.

Το μέγεθος όμως και το κύρος της έκθεσης μπορεί να αντισταθμίσει αυτές τις αστοχίες αλλά και να δώσει το παράδειγμα στην Περιφέρεια Αττικής για το πως μπορεί το Πεδίον του Άρεως να γίνει σημείο πολιτισμού της πόλης (και όχι χώρος λιανεμπορίου λαϊκής αγοράς).

Ταυτόχρονα η Στέγη με αυτή την έκθεση, εισάγει την έννοια του πολιτισμού στην ασφάλεια ενός χώρου.

Δεκάδες ευγενέστατοι νέοι με ηλεκτρικά ποδήλατα και μοναδικό όπλο το γουόκι τόκι τους, γυρνούν στον χώρο, είναι πρόθυμοι να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση του κόσμου και προσέχουν την ασφάλεια των πανάκριβων εγκαταστάσεων.

Όπως μας είπαν, τα ηλεκτρικά ποδήλατα που είναι απόλυτα εναρμονισμένα με την ησυχία που πρέπει να έχει ο χώρος και την παντελή έλλειψη εκπομπής καυσαερίων, κοστίζουν 1.800 ευρώ έκαστο και με κάθε φόρτιση έχουν αυτονομία 8 ωρών.

Είναι η πιο ενεδεδειγμένη λύση για την ασφάλεια του Πεδίου του Άρεως και ειλικρινά αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί η Περιφέρεια Αττικής δεν την έχει επιλέξει ήδη.

Θα επανέλθουμε στην έκθεση μόλις τη δούμε ολοκληρωμένη.

Αρχίζεις να αναρωτιέσαι μήπως είναι όνειρο… Άγαλμα Κωνσταντίνου, Πεδίον του Άρεως, 21-06-2021.

Εγκατάσταση. Πεδίον του Άρεως, 21-06-2021.
Για τις ανάγκες της έκθεσης, η Υδάτινη Διαδρομή θα γεμίσει νερό. Πεδίον του Άρεως, 21-06-2021.
Πλάτωμα Κωνσταντίνου, Πεδίον του Άρεως, 21-06-2021.
Εγκαταστάσεις matrix έχουν τοποθετηθεί σε πιθανά και απίθανα σημεία του Πάρκου. Πεδίον του Άρεως, 21-06-2021.
Αυτή η φωτογραφία δεν είναι από την έκθεση.
Πιτσιρίκια απολαμβάνουν το παιχνίδι στο σιντριβάνι της πλατείας Οικονομίδη (που, όπως συνήθως, δεν λειτουργεί).
Tην ώρα που ετοιμάζεται η έκθεση της Στέγης, στη Λεωφόρο των Ηρώων επικρατεί το απόλυτο “καρκατσουλιό”…
“The Substitute”, Alexandra Daisy Ginsberg. Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.
Zizi – Queering the Dataset, Jake Elwes. Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

You and AI: Through the Algorithmic Lens

Πεδίον του Άρεως | 24 Ιουνίου – 18 Ιουλίου 2021 | 17:00-22:00

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:                                                                     

Memo Akten // Algorithmic Justice League // Hiba Ali // Bill Balaskas & Stop LAPD Spying Coalition // Tega Brain, Julian Oliver, Bengt Sjölén // Catherine D’Ignazio, Lauren F. Klein, Marcia Diaz Agudelo // Stephanie Dinkins // Jake Elwes // Entangled Others (Sofia Crespo & Feileacan McCormick) // Alexandra Daisy Ginsberg // Κυριακή Γονή // Εύη Καλογηροπούλου // Κατερίνα Κανά // Egor Kraft // Ilan Manouach // Μανώλης Μανουσάκης & Αφροδίτη Παναγιωτάκου // Naho Matsuda // Helena Nikonole // Anna Ridler // slow immediate (Gershon Dublon & Xin Liu) // Jenna Sutela // Nye Thompson // Mushon Zer-Aviv, Dan Stavy, Eran Weissenstern

Επιμέλεια: Ειρήνη Μιρένα Παπαδημητρίου, FutureEverything

Curatorial Direction: Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Πολύδωρος Καρυοφύλλης (Poka-Yio)

Εκτελεστική Διεύθυνση, Επιστημονικός Σύμβουλος: Πρόδρομος Τσιαβός

Executive Producer: Χρήστος Καρράς

Σχεδιασμός Έκθεσης, Οργάνωση Παραγωγής Έκθεσης: studioentropia architects_ (Γιώτα Πασσιά, Παναγιώτης Ρούπας)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts