O Τζεφ Μπέζος της Amazon να αγοράσει τη Μόνα Λίζα και… να τη φάει!

του Δημήτρη Καλαντζή.

Περισσότεροι από 11.000 αμερικανοί έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το αίτημα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας που καλεί τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της Amazon, Τζεφ Μπέζος, «να αγοράσει τον πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Μόνα Λίζα, από τους Γάλλους και να… τον φάει!», σύμφωνα με τους New York Times. [1]

Το αίτημα μπορεί να ακούγεται αστείο ή παράλογο, αλλά κρύβει την ακόμα πιο παράλογη πραγματικότητα που λέει ότι μία χούφτα Αμερικανοί συσσωρεύουν παράλογες ποσότητες πλούτου, για τις οποίες μάλιστα δεν καλούνται να πληρώσουν φόρους.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Τζεφ Μπέζος έχει περισσότερα χρήματα από όσα χρειάζεται», δήλωσε ο Kane Powell, ο άνθρωπος που ξεκίνησε τη διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών. «Θα ήταν διασκεδαστικό να είχαμε ένα άτομο από αυτή την κατηγορία των δισεκατομμυριούχων που θα έκανε μια τέτοια κίνηση».

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon, έχει καθαρή περιουσία άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αγορά του έργου του Ντα Βίντσι είναι – τεχνικά – στα όρια των δυνατοτήτων του, ασχέτως που η Γαλλία θα ήταν απίθανο να την πουλήσει. (Το Λούβρο, όπου η Μόνα Λίζα κρατά περίοπτη θέση, αρνήθηκε να σχολιάσει.)

Το ερώτημα όμως παραμένει: γιατί ένας άνθρωπος να συγκεντρώνει 200 δισεκατομμύρια πλούτο και την ίδια στιγμή να προσπαθεί να περιορίσει τους μισθούς των εργαζομένων της Amazon, να κυκλοφορούν πληροφορίες για «εργασιακές γαλέρες», αλλά και να προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τη φορολογία, που –θεωρητικά- θα πήγαινε στην αναβάθμιση των σχολείων της Αμερικής, της υγείας και της ποιότητας της ζωής όλων;

Η αποκάλυψη του ProPublica στις αρχές του μήνα συγκλόνισε την Αμερική και τον κόσμο:

Ο Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, το 2007 δεν πλήρωσε ούτε ένα δολάριο σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος, κάτι που πέτυχε ξανά το 2011. Το 2018, ο ιδρυτής της Tesla Elon Musk, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, δεν κατέβαλε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος. Ο Michael Bloomberg κατάφερε να κάνει το ίδιο τα τελευταία χρόνια. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Carl Icahn το έκανε δύο φορές. Ο Τζορτζ Σόρος δεν κατέβαλε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος τρία συνεχόμενα χρόνια! [2]

Την ώρα που οι απλοί Αμερικανοί καλούνται να πληρώσουν ακόμα και το 36% των εισοδημάτων τους σε φορολογία, μία κάστα πάμπλουτων ανθρώπων πληρώνει λιγότερο από το 1% των κερδών της, κάνοντας χρήση ενός περίπλοκου μηχανισμού που προβλέπει δανεισμούς μεταξύ εταιρειών, μετακινήσεις του πλούτου από εταιρεία σε εταιρεία και δήθεν δωρεές, που στην πραγματικότητα εξυπηρετούν μόνο την αποφυγή φορολόγησης.

Να τα κάνουν τι τόσα χρήματα;

Το διαζύγιο του Μπιλ Γκέιτς αποκάλυψε λεπτομέρειες που μέχρι τότε δεν γνώριζε το κοινό. Από χρυσά αυτοκίνητα, έξαλλα πάρτι μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, που δεν ταίριαζαν στο προφίλ του «άγιου Μπιλ», του κοινωνικά ευαίσθητου δισεκατομμυριούχου που ξυπνά και κοιμάται με την αγωνία για το μέλλον πλανήτη.

Ίσως η διαστροφή να είναι μέρος του παράλογου πλούτου.

Ο Τζόρτζ Σόρος, για παράδειγμα, απολαμβάνει το παιχνίδι της πολιτικής, κάνοντας επιθέσεις σε κυβερνήσεις και κράτη, ακολουθώντας μια προσωπική ατζέντα μέσω του εκτεταμένου δικτύου ΜΚΟ που χρηματοδοτεί (και στη χώρα μας).  

Ο Ήλον Μασκ θέλει να γίνει αυτοκράτορας του διαστήματος, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ αγόρασε τη δημαρχία της Νέας Υόρκης και ο Τζεφ Μπέζος…

…Ο Τζεφ Μπέζος με τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσία, δεν είναι σίγουρο ότι θα αγοράσει και θα… φάει τη Μόνα Λίζα, αλλά το γεγονός ότι θα μπορούσε να το κάνει, δεν είναι καθόλου καθησυχαστικό για την ανθρωπότητα.


[1] https://www.nytimes.com/2021/06/20/briefing/france-elections-coronavirus-biden-communion.html

[2] https://www.propublica.org/article/the-secret-irs-files-trove-of-never-before-seen-records-reveal-how-the-wealthiest-avoid-income-tax

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts