Στις 7 κορυφές τα όνειρα γίνονται αληθινά

της Αγγελικής Καρδαρά.

«Φτάνοντας όλο και πιο ψηλά, αρπάζοντας κομμάτια ουρανού, η μικρή Χριστίνα ξεπερνά τους φόβους της και διαπιστώνει πως γίνεται να είναι πιο δυνατή».

Μια αληθινή ιστορία σαν αλληγορικό παραμύθι, βασισμένη στην κατάκτηση των ψηλότερων κορυφών των 7 ηπείρων από την Ελληνίδα ορειβάτισσα Χριστίνα Φλαμπούρη».

Η ορειβάτισσα Χριστίνα Φλαμπούρη και η συγγραφέας Μαρία Ρουσάκη ένωσαν τις δυνάμεις τους και έγραψαν ένα εξαιρετικό βιβλίο που «ταξιδεύει» τα παιδιά μας αλλά και τους ενήλικους στις πιο υψηλές κορυφές της Γης και των ονείρων! Ένα βιβλίο που, με την υπέροχη εικονογράφηση της Κιάρας Φεντέλε, μας κάνει να πιστέψουμε ξανά στο όνειρο και στη δύναμη που έχουν τα όνειρά μας να μας οδηγήσουν στις πιο ψηλές κορυφές της ζωής.

«Η μικρή Χριστίνα είναι η Χριστίνα Φλαμπούρη, η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε το Έβερεστ και η μοναδική μέχρι σήμερα που ολοκλήρωσε το «7 Summits Project», την ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή κάθε ηπείρου! Η Χριστίνα μοιράζεται το πάθος της για τις «κορυφές» με μικρούς και μεγάλους και τους εμπνέει να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, όσο μεγάλα κι αν είναι…..

Αυτό το πάθος την έφερε κοντά με τη Μαρία Ρουσάκη, τη συγγραφέα που μέχρι σήμερα έχει γράψει πάνω από 50 βιβλία για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους. Κάθισαν μαζί να γράψουν αυτή την ιστορία που ονειρεύονται να φτάσει στις πιο ψηλές κορυφές του κόσμου. Εκεί που όλα τα όνειρα μοιάζουν προσβάσιμα και εφικτά!».

Στο τέλος του βιβλίου το αναγνωστικό κοινό θα βρει μερικές σκόρπιες λέξεις: «ελπίδα», «αποδοχή», «φροντίδα», «θάρρος», «υπομονή», «μαζί», «αφοσίωση». Οι λέξεις έχουν τεράστια δύναμη και αυτές ακριβώς οι λέξεις μας δείχνουν τη σπουδαιότητα του να πιστεύουμε στον εαυτό μας αλλά και στον συνάνθρωπό μας, να πορευόμαστε μαζί, να έχουμε θάρρος και να αφοσιωνόμαστε με συνέπεια και φροντίδα στους στόχους που θέτουμε. Εξίσου σημαντικό να είμαστε ανοικτοί στη μοναδικότητα κάθε ατόμου, να αποδεχόμαστε και να σεβόμαστε το γεγονός ότι τα όνειρα είναι για κάθε άνθρωπο διαφορετικά και σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται μόνο μία μικρή αφορμή, μία κουβέντα, ένα βλέμμα, ένα απαλό άγγιγμα στον ώμο, για να πιστέψει το άτομο στον εαυτό του και τις δυνάμεις του και να κυνηγήσει το αληθινό του όνειρο, όποιο κι αν είναι αυτό, όσο μικρό ή μεγάλο φαίνεται στους άλλους, όσο ρεαλιστικό ή ουτοπικό φαντάζει!

«Το βλέμμα της Χριστίνας έπεφτε πάντοτε χαμηλά. Όποτε το βλέμμα της στρεφόταν προς τα πάνω, έμοιαζαν όλα με «βουνό». Δύσκολα. Γιγάντια. Πολύ πολύ ψηλά».Η καρδιά της όμως ήταν, όπως αποδείχθηκε, «κοιτούσε» μόνο ψηλά, γεννημένη για να κατακτήσει τις κορυφές, γιατί αυτό που ονειρευόταν η Χριστίνα ήταν να γίνει αετός, να πετάει στις πιο ψηλές κορυφές του κόσμου. Να ανεβαίνει, να ανεβαίνει, μέχρι να αγγίξει τον ουρανό. Να κοιτά ψηλά και να μη φοβάται ποτέ.

«Μια μέρα, εκεί στην ταράτσα, είδε τον ξάδελφό της τον Δημήτρη να κάθεται στην καμινάδα. Κοιτούσε τον ουρανό. «Μα τι κάνεις εκεί; Δε φοβάσαι;» τον ρώτησε η Χριστίνα. Σηκώθηκε όρθιος, σήκωσε τα χέρια του ψηλά και της είπε με ενθουσιασμό: «Αν θες, ο κόσμος είναι δικός σου. Ο ουρανός για σένα. Για να σκεπάζει τα όνειρά σου. Αν καταφέρεις να τον φτάσεις, τότε θα είναι σαν να πετάς. Και δεν θα φοβάσαι τίποτα πια».

Πόσο δυνατό μήνυμα για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να πιστέψουν στα όνειρα των ανηλίκων και να δώσουν φτερά στα παιδιά, στη νέα γενιά, ώστε να κατακτήσει τις κορυφές που ονειρεύεται! Εξίσου σημαντικό η οργανωμένη Πολιτεία, με το ενδιαφέρον της εστιασμένο στη νεολαία, ειδικά αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουν οι σύγχρονες κοινωνίες αντιμέτωπες με τη σφοδρή υγειονομική κρίση, να ανοίξει τον δρόμο και να δώσει στη νέα γενιά τις πολύτιμες ευκαιρίες, προκειμένου να υλοποιήσουν στόχους και να πραγματοποιήσουν ιδέες. Τα όνειρα, άλλωστε, είναι διαφορετικά για το κάθε παιδί και είναι ένα πολύ μεγάλο «δώρο» στη ζωή ενός ανήλικου/ μίας ανήλικης να πιστέψουμε στο όνειρό του/ της και να αφήσουμε το παιδί ελεύθερο, χωρίς πιέσεις, να φτάσει εκεί που το ίδιο θέλει να φτάσει.

Δεν είναι τυχαίο και πρέπει να μας προβληματίσει πολύ σοβαρά το ότι όπως διαπιστώνεται, κατά τη σκιαγράφηση του προφίλ των ανήλικων παραβατών στη χώρα μας, ένα από τα χαρακτηριστικά που συνθέτει το προφίλ τους είναι έλλειψη στόχων, κινήτρων και προσδοκιών  για προσωπική, εκπαιδευτική ή επαγγελματική ανέλιξη. Είναι τα παιδιά που δεν είχαν πότε την ευκαιρία να ονειρευτούν με πάθος και να προσπαθήσουν να διοχετεύσουν τη νεανική τους ενέργεια σε κάτι όμορφο και θετικό, στην υλοποίηση στόχων και στην πραγματοποίηση ονείρων. Είναι τα παιδιά που χρειάζονται υποστήριξη και καθοδήγηση, ώστε να τους δώσουμε αυτό που μπορεί να στερήθηκαν βίαια σε πολύ μικρή ηλικία, είναι όμως είναι για την ανηλικότητα πολύτιμο, και αναφέρομαι βέβαια στο δικαίωμα στο όνειρο!

Το βιβλίο «Στις 7 κορυφές» είναι ένας ύμνος στο όνειρο που για τον καθένα/ την καθεμία από εμάς είναι διαφορετικό και πρέπει να γίνεται αποδεκτό και σεβαστό!  Ολοκληρώνοντας το σημερινό κείμενο θα ήθελα να τονίσω για μια φορά ακόμα τη σπουδαιότητα της διδασκαλίας της λογοτεχνίας στο σύγχρονο σχολείο, την αξία της ανάγνωσης παραμυθιών για τα μικρά παιδιά, μυθιστορημάτων για τα μεγαλύτερα, γιατί τα μηνύματα που περνούν στα παιδιά είναι πολύτιμα για τη ζωή τους και εξέλιξή τους, ενώ μέσα από την ανάλυση κειμένων, την εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή σκέψεων, διευρύνονται οι γνωστικοί και πνευματικοί ορίζοντες των μαθητών/ μαθητριών και το όφελος είναι μεγάλο σε πολλά μάλιστα επίπεδα. Το σχολείο, σε μια εποχή που αλλάζει και σε μια κοινωνία που έρχεται αντιμέτωπη με νέα δεδομένα και καινούργιες προκλήσεις, είναι σημαντικό -τολμώ να πω και αναγκαίο- να αξιοποιήσει βιωματικούς και δημιουργικούς τρόπους μάθησης που θα καλλιεργήσουν την κριτική σκέψη του μαθητικού πληθυσμού και θα διευρύνουν τους ορίζοντες αλλά και τις προοπτικές του για το μέλλον!

Καλές αναγνώσεις!

Φωτογραφία ανάρτησης: Everest από Michael Foley @flickr.

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts