Η Johnson & Johnson θα δώσει αποζημίωση 26 δισ. δολαρίων για το πιο οργανωμένο κύκλωμα παραγωγής τοξικοεξαρτημένων στον κόσμο

του Δημήτρη Καλαντζή.

Σύμφωνα με τα επίσημα ομοσπονδιακά στοιχεία των Ηνωμένων Πολιτειών, από το 1999 έως το 2019, 500.000 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών που προμηθεύτηκαν «νόμιμα» με συνταγή γιατρού από τα φαρμακεία, ή τα αγόρασαν από τον δρόμο. Οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιοειδών σημείωσαν υψηλό ρεκόρ το 2020 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι διανομείς φαρμάκων, οι οποίοι, σύμφωνα με το νόμο, υποτίθεται ότι παρακολουθούσαν τις ποσότητες των συνταγογραφούμενων ναρκωτικών, κατηγορήθηκαν ότι έκλειναν τα μάτια για δύο δεκαετίες, ενώ τα φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα έδιναν εκατομμύρια χάπια στους πολίτες.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός Johnson & Johnson βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στη δίνη των αποκαλύψεων, έχοντας να αντιμετωπίσει κατηγορίες, όπως ότι είχε συνάψει συμβάσεις με καλλιεργητές παπαρούνας στην Τασμανία για την προμήθεια οπιοειδών υλικών προκειμένου να φτιάχνει έμπλαστρα φαιντανύλης για ασθενείς με πόνο, υποβαθμίζοντας τις εθιστικές τους ιδιότητες σε γιατρούς και ασθενείς.

Μετά από δύο χρόνια διαμάχης, οι τρεις μεγάλοι διανομείς φαρμάκων της Αμερικής και η Johnson & Johnson κατέληξαν σε συμφωνία 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις Πολιτείες που θα τους δώσουν «νομική αμνηστία», θα δεσμευτούν δηλαδή να αποσύρουν κάθε αγωγή εναντίον τους για την επιδημία οπιοειδών, που σκότωσε χιλιάδες Αμερικανούς τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η ανακοίνωση έγινε από ομάδα γενικών εισαγγελέων ως «προσφορά προς έγκριση» για κάθε Πολιτεία και Δήμο της Αμερικής. Εάν αρκετοί συμφωνήσουν, τότε θα αρχίσουν να διατίθενται δισεκατομμύρια δολάρια από τις εταιρείες για να βοηθήσουν τις κοινότητες να πληρώσουν για υπηρεσίες θεραπείας και πρόληψης του εθισμού.

Ο διακανονισμός δεσμεύει τέσσερις εταιρείες – Cardinal Health, AmerisourceBergen, McKesson και Johnson & Johnson – αφήνοντας χιλιάδες άλλες αγωγές εναντίον πολλών άλλων κατηγορουμένων φαρμακευτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών και των αλυσίδων φαρμακείων, στη μαζική εθνική δικαστική διαμάχη.

Αλλά αυτές οι τέσσερις εταιρείες θεωρούνται ευρέως μεταξύ των κατηγορουμένων με τις «βαθύτερες τσέπες».

Σε μια ηλεκτρονική δήλωση, ο Michael Ullmann, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος της Johnson & Johnson, δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε ότι η κρίση οπιοειδών είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα δημόσιας υγείας και έχουμε βαθιά συμπάθεια για όλους τους πληγέντες. Αυτός ο διακανονισμός θα υποστηρίξει άμεσα κρατικές και τοπικές προσπάθειες για σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης οπιοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αν και αυτός ο «διακανονισμός» δεν είναι πρωτόγνωρος για τις ΗΠΑ (ας θυμηθούμε το σκάνδαλο της NOVARTIS για την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση που ταρακούνησε – ελαφρότατα- και τα ελληνικά νερά), προκαλεί ήδη αντιδράσεις στην κοινή γνώμη με χαρακτηριστικά κάποια σχόλια των αναγνωστών των New York Times:

  • Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη, είναι το τίμημα της “επιχειρηματικής δραστηριότητας”. Συγκρίνετε αυτό το πρόστιμο με τα κέρδη που έβγαλαν από την κρίση των οπιοειδών και θα καταλάβατε γιατί συνεχίζουν να το κάνουν. Κανένα εταιρικό στέλεχος δεν θα τιμωρηθεί για τον μαζικό θάνατο για τον οποίο ήταν υπεύθυνο. Έτσι, διατηρούν τα κέρδη τους και την ελευθερία τους. Γιατί να σταματήσουν να κάνουν τέτοια πράγματα εάν δεν υπάρχει τιμωρία;
  • Έτσι πληρώνεται ένα μικρό πρόστιμο, και τα πράγματα συνεχίζονται ως έχουν. Παρατηρώ ότι στην είδηση δεν υπάρχουν οι λέξεις “φυλακή” και “κατάσχεση”. Κανείς δεν θα χάσει την ησυχία του στο σπίτι του στο Χάμπτον…
  • Μέχρις ότου κάποιος πάει στη φυλακή, τα πρόστιμα θα παραμείνουν «κόστος επιχειρηματικής δραστηριότητας».
  • 26 δισεκατομμύρια δολάρια μπορεί να ακούγονται σαν πολλά χρήματα σε σύγκριση με τον μέσο ετήσιο μισθό, αλλά είναι πραγματικά μια σταγόνα στον κουβά σε σύγκριση με τη ζημιά που έχει γίνει, και απαλλάσσει τους βασικούς παίκτες από κάθε νομική ευθύνη. Ακούγεται πολύ καλή για τη φαρμακευτική βιομηχανία. Οι βασικοί ένοχοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τη φυλακή και μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τον τεράστιο πλούτο τους. Αλλά φυσικά, οι δικηγόροι θα πληρώνονται. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα και ο πραγματικός λόγος για αυτό γίνεται.
  • Οι εταιρείες διευθύνονται από ανθρώπους. Ποιος θα φυλακιστεί για αυτό το έγκλημα;

Πηγή: New York Times.

Διαβάστε ακόμα:

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts