‘Ελευθερία του τίποτε’ (4)

της Αγγελικής Ρουμπιέ.

Ο τίτλος αυτός ήρθε στο μυαλό μου πριν από δύο καλοκαίρια, όταν ρέμβαζα το κυκλαδίτικο τοπίο του νησιού που είχα αποδράσει με βιασύνη και ανακούφιση μαζί.

Φέτος, ακολούθησα τον ίδιο δρόμο, θες από επιθυμία, θες από επιθυμία και ανασφάλεια μαζί, αποζητώντας ένα μέρος που θα κάλυπτε όσα είχα στο μυαλό μου. Στα δύο αυτά χρόνια που μεσολάβησαν, συνειδητοποίησα ότι είχα γράψει ακόμη δύο κείμενα με τον τίτλο αυτόν, υπό άλλες συνθήκες, φυσικά.

Τί άλλαξε, θα μου πείς. Τα πάντα. Η ζωή κρύβει τις μεγαλύτερες ανατροπές. Βρεθήκαμε σε μια δίνη δίχως τέλος. Κι όμως, κοιτάζοντας το πρωινό αυτό από την βεράντα μου το στεγνό τοπίο με τα διάσπαρτα, φωτεινά σπίτια, αντιλαμβάνομαι ότι νιώθω ξανά την αίσθηση της ελευθερίας που είχα τότε. Μια ηρεμία όχι τόσο λυτρωτική, λόγω του άγνωστου φθινοπώρου, αλλά ηρεμία , έστω διεκπεραιωτική. Δεν είναι τόσο άσχημα όσο ακούγεται. Είναι αυτό που νιώθεις, προκειμένου να κατορθώσεις να αντιμετωπίσεις το μέλλον. Μπορεί να μη διαθέτει ανεμελιά, αλλά κρύβει τις δόσεις τις ιαματικές που θες.

Η ελευθερία του τίποτε φέτος, έχει επουλώσει παλαιότερες πληγές, έχει πλάσει ένα πιο δυνατό και ευθύ χαρακτήρα, έχει αγαπήσει και δικαιολογήσει πιο πολύ τους ανθρώπους, έχει παραδεχτεί λάθη και απογοητεύσεις και συνεχίζει να μάχεται για ακόμη καλύτερη συνθήκη.

Η ελευθερία του τίποτε οφείλεται στο νησί αυτό, στην ενέργειά του, στην απλότητα και στην ανεμελιά που σου χαρίζει. Εφόδια αναγκαία για τη συνέχεια.

Κλέβω εικόνες και τον ήχο της ησυχίας, ώστε να με συντροφεύουν τους επόμενους μήνες. Κλέβω ακόμη και λίγη αισιοδοξία, διότι άνευ αυτής, είναι αδύνατο να ζήσεις.

Σας τα στέλνω, με την ευχή να γίνουν όλα καλύτερα, ή, έστω, να τα διαχειριστούμε με ψυχραιμία και δύναμη. (Μεγάλη λέξη η διαχείριση, μεγάλη αρετή η ικανότητά  της).

Φωτογραφία: DK 2021 creative commons 4.

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Θ. Ρουμπιέ ζει και εργάζεται στη Λιβαδειά Βοιωτίας ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια βαθμίδα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Ειδίκευση: Παιδαγωγική). Η αγάπη και ο θαυμασμός της για την τέχνη την οδήγησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Πελοποννήσου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο). Η σύγχυση και οι απορίες της για το πολιτικό γίγνεσθαι, την έστρεψαν και στην Πολιτική Επιστήμη, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν/μίου Αθηνών. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Αγαπάει πολύ τα παιδιά και το θέατρο. Πιστεύει πως η τέχνη αναδεικνύει το φως που όλοι κρύβουμε και ότι τα παιδιά μάς χαρίζουν απλόχερα τη θετική ενέργεια που τόσο λείπει.

Latest posts by Αγγελική Ρουμπιέ (see all)

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts