‘Φίλτρο του καφέ’ (2)

της Αγγελικής Ρουμπιέ.

Όταν φθίνουν οι οπώρες, η αγαπημένη μου συνήθεια είναι να ξυπνώ νωρίς, ως είθισται, και να κοιτάζω το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης μου, πίνοντας μια κούπα καφέ, γαλλικό. Συνήθεια που προέκυψε ασυνείδητα, όπως όλες οι συνήθειες, θαρρώ, δίχως ίχνος ρουτίνας, αλλά με την χαρά της νέας μέρας που έρχεται, της αρχής, έστω κι αν αυτή είναι βροχερή πολύ, με συννεφιά και με κρύο.

Το φίλτρο του καφέ που αδειάζω και καθαρίζω, μοιάζει με την καθημερινότητά μας, που επιβαρύνεται με περιττά λόγια, άχρηστες πληροφορίες, τοξικούς ανθρώπους, που ‘δε φταίνε αυτοί, τόσοι ήταν’, οπότε η ψυχική μας ηρεμία μας επιτάσσει να απομακρύνουμε.

Το φίλτρο το δικό μου, κάθε φορά νομίζω ότι το έχω αδειάσει για την επόμενη χρήση, αλλά πάντα το ξεχνώ. Τυχαίο; Όχι. Ελάχιστες είναι οι φορές που τα πρωινά το βρίσκω άδειο και καθαρό για την νέα χρήση του. Καθυστερώ, ξεχνάω να ‘αδειάσω’ όσα βαρύνουν την καθημερινότητά μου, αμελώντας πολλά, αδιαφορώντας για άλλα, αφού η καθημερινότητα μας παρασύρει στους ρυθμούς της και στις υποχρεώσεις της.

Αυτά τα πρωινά λεπτά με το βλέμμα στο κάστρο και τον αρωματικό καφέ να ζεσταίνει τον ουρανίσκο μου, είναι τα μόνα λεπτά ειλικρίνειας με την ψυχή μου. Τότε μόνο θυμάμαι γεγονότα και σκέφτομαι: ‘Πώς το ξέχασα αυτό; Πότε έγινε; Σαν σήμερα;’ Πιάνω τον εαυτό μου να με μαλώνω που σιγά σιγά ξεχνάω τα μικρά και επουσιώδη, όπως φαίνεται, που ενίοτε με πικραίνουν, αλλά μετά επικεντρώνομαι στον στόχο μου.

Το φίλτρο του καφέ είναι μια τυπική διαδικασία που βαριέμαι μεν, είναι αναγκαία δε. Και για τον καφέ και για την ψυχή μας.

Φιλτράρω, διυλίζω, καθαρίζω, πετώ. (Σκληρό το τελευταίο, αλλά επιτακτικό)

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Θ. Ρουμπιέ ζει και εργάζεται στη Λιβαδειά Βοιωτίας ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια βαθμίδα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Ειδίκευση: Παιδαγωγική). Η αγάπη και ο θαυμασμός της για την τέχνη την οδήγησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Πελοποννήσου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο). Η σύγχυση και οι απορίες της για το πολιτικό γίγνεσθαι, την έστρεψαν και στην Πολιτική Επιστήμη, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν/μίου Αθηνών. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Αγαπάει πολύ τα παιδιά και το θέατρο. Πιστεύει πως η τέχνη αναδεικνύει το φως που όλοι κρύβουμε και ότι τα παιδιά μάς χαρίζουν απλόχερα τη θετική ενέργεια που τόσο λείπει.

Latest posts by Αγγελική Ρουμπιέ (see all)

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts