Στο περιθώριο

του Δημήτρη Καλαντζή.

Στο περιθώριο μπαίνουν σημειώσεις, διορθώσεις, στοιχεία που πρέπει να αλλάξουν, αναθεωρήσεις και διαφορετικές ιδέες.

Το περιθώριο αμφισβητεί την τελειότητα του κεντρικού θέματος.

Με ένα μπλάνκο ή ένα ψαλιδάκι, το περιθώριο μπορεί να αφαιρεθεί και να μείνει το κεντρικό θέμα καθαρό και κραταιό. Αλώβητο από όλη τη «φασαρία» του περιθωρίου.

Γιατί το περιθώριο είναι μία φασαριόζικη ζούγκλα που δεν μπορούν να διαβούν όλοι.

Έχει μικρά ή μεγάλα γράμματα, θαυμαστικά και αποδοκιμασίες, ψίθυρους και κραυγές, σοφίες και παραληρήματα. Έχει πολλά χρώματα και ακόμα περισσότερες συγκινήσεις. Έχει φόβο, έχει ανατροπές, έχει κινδύνους. Έχει απόλυτη ανασφάλεια.

Στο περιθώριο τίποτα δεν είναι τυπωμένο, τίποτα δεν είναι «σίγουρο».

Θα πρέπει να μπεις στη διαδικασία να το καταλάβεις. Να έχεις ανοιχτό μυαλό και μεγάλη ενσυναίσθηση. Και να μην φοβάσαι μην τυχόν καταλάβεις ότι ταιριάζεις περισσότερο σ’ αυτό απ’ όσο στον «καθαρό» χώρο του κεντρικού θέματος.

Το περιθώριο μπορεί να γίνει και κεντρικό θέμα.

Στρογγυλεύοντας τα γράμματα και θυσιάζοντας τα χρώματα.

Μα είναι σίγουρο ότι ΚΑΙ αυτό το «κεντρικό θέμα» θα έχει περιθώριο. Που αργά ή γρήγορα θα γεμίσει από σημειώσεις, αμφισβητήσεις, διορθώσεις, στοιχεία που πρέπει να αλλάξουν και διαφορετικές ιδέες.

Σε εποχές μεγάλης κρίσης, προσωπικής ή συλλογικής, το περιθώριο εισβάλλει στο «κεντρικό θέμα». Τα πολύχρωμα γράμματα σε τραβάνε σαν μαγνήτης. Τα τυπωμένα μοιάζουν θλιβερά και βαρετά. Ίσως και να σε εξοργίζουν. Να σε προκαλούν να τα μουτζουρώσεις για να φαίνεται καλύτερα η ζούγκλα.

Η φασαριόζικη, επικίνδυνη αλλά συναρπαστική ζούγκλα του περιθωρίου.

Για κάποιον που έχει μείνει όλη του τη ζωή στο «κεντρικό θέμα», πιθανόν να είναι αυτοκαταστροφική επιλογή να προκαλέσει την τύχη του.

Αλλά και για τον άλλον, που δεν ένιωσε ποτέ άνετα στα όρια του «κεντρικού θέματος», μπορεί να αποδειχτεί ότι απλώς υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του…

Γιατί το “κεντρικό θέμα” είναι αδυσώπητο.

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts