Τα «αδικήματα εναντίον προσώπων» που διαπράττονται στην Κυπριακή Δημοκρατία και η διερεύνησή τους από την Αστυνομία

από την Αγγελική Καρδαρά.

Τόσο στα ελληνικά όσο και στα κυπριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) η απεικόνιση εγκλημάτων είναι σχεδόν καθημερινή. Τα «εγκλήματα κατά της ζωής», κατά τον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα, «αδικήματα εναντίον προσώπων», όπως αυτά ορίζονται στον Κυπριακό Ποινικό Κώδικα, απασχολούν με εκτενή ρεπορτάζ τα ΜΜΕ και μελετώνται σε βάθος από την επιστημονική κοινότητα. Αναμφίβολα, θεωρούνται από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα δεδομένου ότι στρέφονται κατά του υπέρτατου αγαθού του ατόμου, που είναι η ζωή του.

Στο πλαίσιο της Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας «Έγκλημα στα ΜΜΕ» Crime & Μedia Lab – KE.M.E. (e-keme.gr), η οποία εντάσσεται στις ενέργειες του Κέντρου Μελέτης Εγκλήματος, με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Αγγελική Καρδαρά, Διδάκτορα Τμήματος ΕΜΜΕ ΕΚΠΑ, Φιλόλογο, Συγγραφέα, Εισηγήτρια και Εκπαιδεύτρια E-Learning ΕΚΠΑ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Παναγιώτα Γιάγκου, Εγκληματολόγος και Αστυνομικός της Αστυνομίας Κύπρου, μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζονται στα κυπριακά ΜΜΕ τα εγκλήματα κατά της ζωής και πώς αυτά διερευνώνται από την Κυπριακή Αστυνομία. Ειδικότερα, σε συνέχεια της συνέντευξης που έλαβε από τον Κλάδο Επικοινωνίας, της Υποδιεύθυνσης Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων & Κοινωνικής Ευθύνης, της Αστυνομίας Κύπρου για τον τρόπο που απεικονίζονται οι ανθρωποκτονίες στα Κυπριακά ΜΜΕ (βλ. αναλυτικά Υποθέσεις ανθρωποκτονιών και απεικόνιση τους στα κυπριακά ΜΜΕ – Crime Times), έλαβε συνέντευξη από τον Διευθυντή του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος Αρχηγείου Αστυνομίας, Ανώτερο Αστυνόμο Ιάκωβο Ιωάννου, στην οποία διασαφηνίζεται ο όρος «αδικήματα εναντίον προσώπων» σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο διερευνώνται τέτοια αδικήματα από την Κυπριακή Αστυνομία με στόχο την εξιχνίασή τους.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο η Κυπριακή Αστυνομία ενεργεί κατά τη διερεύνηση τέτοιων εγκλημάτων, αλλά και η συνεργασία που έχει με άλλες υπηρεσίες / φορείς και με τα ΜΜΕ. Τόσο τα «αδικήματα εναντίον προσώπων», όσο και στατιστικά των υποθέσεων που διερευνήθηκαν από μέρους της Κυπριακής Αστυνομίας, παρουσιάζονται αναλυτικά ως παραρτήματα στην παρούσα συνέντευξη. Μέσω της συνέντευξης διαφαίνονται τα είδη, τα κίνητρα και οι μεταβολές αυτών των εγκλημάτων μέσα στα έτη. Τέλος, αναφορά γίνεται στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κάλυψη των εν λόγω σοβαρών εγκλημάτων από τα ΜΜΕ και βαρύτητα δίνεται στα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι δημοσιογράφοι με στόχο τους την ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη ενημέρωση του κοινού χωρίς την πρόκληση «ηθικού πανικού» και τρομολαγνείας.

Ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα που εξάγεται από τη συνέντευξη και πρέπει να μας προβληματίσει εντόνως είναι ότι, βάσει των στατιστικών στοιχείων των τελευταίων 10 ετών, οι περισσότερες καταγγελίες είναι αποτέλεσμα περιπτώσεων που αφορούν βία στην οικογένεια, ενώ παράλληλα παρατηρείται σταθερή αύξηση των καταγγελιών. Το μήνυμά μας κατά της ενδοοικογενειακής βίας, και μέσω του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, θέλουμε να είναι πολύ δυνατό. Τονίζουμε για μια ακόμα φορά την ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης, της ενημέρωσης, της αφύπνισης, και ευαισθητοποίησης αλλά και της έγκαιρης παρέμβασης για την προστασία συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε κίνδυνο στην οικογένεια/σχέση τους. 

Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος Αρχηγείου Αστυνομίας, Ανώτερο Αστυνόμο Ιάκωβο Ιωάννου

  • Κ. Ιακώβου, υφίσταται στον Κυπριακό Ποινικό Κώδικα, ένα ευρύ φάσμα αδικημάτων υπό τον τίτλο «αδικήματα εναντίον προσώπων». Μπορείτε να μας προσδιορίσετε ποια είναι αυτά τα αδικήματα και με ποια από αυτά έρχεστε πιο συχνά αντιμέτωποι;

Είναι γεγονός ότι ο Ποινικός Κώδικας που εφαρμόζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία περιλαμβάνει ένα ευρύ και μεγάλο φάσμα αδικημάτων, τα οποία διαχωρίζονται σε σοβαρά και μη σοβαρά. Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται με βάση την ποινή φυλάκισης που προνοείται και ως εκ τούτου διερευνώνται είτε από τα Επαρχιακά Τμήματα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, είτε από τους Αστυνομικούς Σταθμούς, ενώ κάποια από αυτά τυγχάνουν διερεύνησης από εξειδικευμένες Υποδιευθύνσεις και Γραφεία του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Τα αδικήματα εναντίον προσώπων είναι πάρα πολλά και αναφέρονται με λεπτομέρεια στο συνημμένο πίνακα (Παράρτημα Α΄). Πιο συχνά όμως, η Αστυνομία ασχολείται με αδικήματα όπως κοινή επίθεση, επίθεση που προκαλεί πραγματική σωματική βλάβη, επίθεση που προκαλεί πραγματική σωματική βλάβη (Βία στην Οικογένεια), Κοινή επίθεση (Βία στην Οικογένεια) και επίθεση/αντίσταση σε όργανο τήρησης της τάξης. Λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά των τελευταίων 10 ετών, οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι οι περισσότερες καταγγελίες είναι αποτέλεσμα περιπτώσεων που αφορούν βία στην οικογένεια, ενώ παράλληλα παρατηρείται σταθερή αύξηση των καταγγελιών. Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένα αδικήματα με τα οποία η Αστυνομία δεν έχει ασχοληθεί καθόλου τα τελευταία 10 χρόνια.

  • Πόσα και ποια αδικήματα κατά προσώπων διαπράττονται κάθε χρόνο στην Κύπρο και πόσα από αυτά εξιχνιάζονται;

Τα αδικήματα εναντίον προσώπων που διαπράττονται κάθε χρόνο κυμαίνονται, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σημαντική διαφορά ανά έτος. Για το 2020 όπως δείχνουν και τα στατιστικά μας ανέρχονται στα 1693, με το ποσοστό ανίχνευσης για τα σοβαρά να ανέρχεται στο 87%, ενώ για τα μη σοβαρά στο 99%. Στον πιο κάτω πίνακα (Παράρτημα Β΄), φαίνονται αθροιστικά, κατά έτος, τα τελευταία 10 χρόνια, τα σοβαρά και μικροαδικήματα εναντίον προσώπων, καθώς και το ποσοστό εξιχνίασης.

  • Κατά τη διερεύνηση αυτών των αδικημάτων, πως εργάζεστε; Για παράδειγμα συνεργάζεστε και με άλλες Υπηρεσίες ή Φορείς και αν ναι με ποιο τρόπο;

Μια σοβαρή υπόθεση μπορεί να τύχει διερεύνησης από ένα Επαρχιακό ΤΑΕ, από το ΤΑΕ Επιχειρήσεων ή από τις εξειδικευμένες ομάδες ανακριτών που υπάγονται στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος Αρχηγείου. Η συνεργασία της Αστυνομίας με άλλες Υπηρεσίες και φορείς εξαρτάται κυρίως από τη φύση του αδικήματος, τη σοβαρότητα του καθώς και τη «βλάβη» που έχουν υποστεί τα θύματα. Η συνεργασία μεταξύ συναρμόδιων Τμημάτων της Αστυνομίας όπως π.χ. την Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών, το Τμήμα Τεχνολογικής Ανάπτυξης κ.ά. είναι δεδομένη. Σε αρκετές περιπτώσεις η Αστυνομία συνεργάζεται επίσης και με άλλες Υπηρεσίες του κράτους, όπως το Κρατικό Χημείο, το Ινστιτούτο Νευρολογίας, το Υπουργείο Υγείας, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και άλλους φορείς που μπορούν να μας προσφέρουν εμπειρογνωμοσύνη, για την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση μιας υπόθεσης.

  • Τι ορίζει ο Νόμος της Κύπρου για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας;

Με βάση τον Ποινικό Κώδικα η ανθρωποκτονία ορίζεται ως ακολούθως:

Ανθρωποκτονία Άρθρο 205.

 (1) Κάθε πρόσωπο το οποίο επιφέρει τον θάνατο άλλου προσώπου με παράνομη πράξη ή παράλειψη, είναι ένοχο του κακουργήματος της ανθρωποκτονίας.

(2) Παράνομη παράλειψη είναι εκείνη που συνιστά υπαίτια αμέλεια παράλειψης εκτέλεσης καθήκοντος αν και δεν υφίσταται πρόθεση πρόκλησης θανάτου.

(3) Κάθε πρόσωπο το οποίο διαπράττει το κακούργημα της ανθρωποκτονίας υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου.

  • Τι είδους ανθρωποκτονίες διαπράττονται στην Κύπρο;

Οι ανθρωποκτονίες που διαπράττονται στην Κύπρο είναι συνήθως ανθρωποκτονίες μεταξύ συντρόφων. Σε άλλες περιπτώσεις αφορούν εγκλήματα που διαπράττονται μεταξύ εγκληματικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Κατά το 2019 κληθήκαμε επίσης ως Αστυνομία να αντιμετωπίσουμε τον πρώτο κατά συρροή δολοφόνο στην Κύπρο.

  • Από την πείρα σας, ποιοι είναι παράγοντες / τα κίνητρα που μπορεί να επηρεάσουν ένα πρόσωπο στο να προβεί σε μια τόσο ειδεχθή εγκληματική πράξη;

Η ψυχολογία και ψυχοσύνθεση του κάθε ατόμου είναι αυτή που συνήθως ορίζει αν θα εγκληματήσει ή όχι. Τα κίνητρα, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας, είναι είτε χρηματικά, ή πηγάζουν από εγκλήματα πάθους/μίσους, όπως αυτά αναλύονται από διάφορες πτυχές της εγκληματολογίας. Σίγουρα η κάθε υπόθεση ανθρωποκτονίας ή φόνου εκ προμελέτης έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, βάση των οποίων οι ανακριτές εργάζονται για σκοπούς διερεύνησης και εξιχνίασης.

  • Ανάλογα με τις ανθρωποκτονίες που εξετάζονται ποια είναι τα προφίλ των ανθρωποκτόνων που αντιμετωπίζετε;

Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο προφίλ εγκληματία το οποίο να καθορίζει ή να χαρακτηρίζει τους δράστες. Σίγουρα οι συζυγοκτόνοι ή παιδοκτόνοι έχουν κάποια κοινά στοιχεία στον χαρακτήρα τους, όπως ο ναρκισσισμός, ο φθόνος κλπ., όμως αυτά εξετάζονται από Δικανικούς Ψυχολόγους για να μπορέσουν να «αναδείξουν» τον χαρακτήρα ή και το προφίλ του δράστη, ώστε να αντιληφθεί κάποιος ποια τα κίνητρα πίσω από ένα φόνο εκ προμελέτης ή μια ανθρωποκτονία. Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να παρατηρούμε τον δράστη ξεχωριστά, ώστε να μπορούμε να αντιδρούμε και να τον αντιμετωπίζουμε κατάλληλα.

  • Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει οποιαδήποτε αισθητή μεταβολή (αύξηση ή μείωση) στις ανθρωποκτονίες και πώς αυτή ερμηνεύεται;

Με βάση τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία δεν φαίνεται να υπάρχει σίγουρα αύξηση κατά το έτος 2021, αλλά υπήρξε σίγουρα αύξηση το 2020 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 15 φόνοι που διαπράχθηκαν το 2020 είναι ο μεγαλύτερος αριθμός φόνων / ανθρωποκτονιών / παιδοκτονιών κατά τα τελευταία 10 έτη, ενώ τις προηγούμενες χρονιές βλέπουμε τον αριθμό να κυμαίνεται μεταξύ 7 – 14. Μέχρι τις 31/10/2021 διαπράχθηκαν συνολικά 8 φόνοι.

  • Την τελευταία δεκαετία η Κύπρος ήρθε αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, με αποκορύφωμα το κούρεμα καταθέσεων το 2013 και την πανδημία Covid 19, με την απαγόρευση κυκλοφορίας (lockdowns) και τα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης του. Αυτές οι δύο μεταβλητές επηρέασαν τους πολίτες με αποτέλεσμα να προβούν σε τέτοιες πράξεις; Αν ναι, με ποιο τρόπο;

Σίγουρα η οικονομική και κοινωνική κρίση έχει επηρεάσει το έγκλημα και τις τάσεις του εγκλήματος και αυτό είναι ένα διεθνές παραδεκτό γεγονός. Παρατηρούμε, για παράδειγμα, ότι η πανδημία επηρέασε τα εγκλήματα μέσω διαδικτύου, τις απάτες κλπ. Κατά το έτος 2020 και τα μέχρι τώρα στοιχεία του 2021, φαίνεται επίσης σημαντική αύξηση σε αδικήματα που αφορούν Βία στην Οικογένεια. Υπάρχει κατά τα άλλα μια στατιστική σταθερότητα στους αριθμούς που καταγράφονται, πλην του έτους 2019, όπου παρατηρήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός στις περιπτώσεις που αφορούν πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και στις απόπειρες φόνων, αδικήματα άκρως βίαια και επιθετικά τα οποία δείχνουν μια άλλη τάση στον τρόπο που αντιδρούν οι πολίτες και οι άνθρωποι γενικότερα.

Αναμφίβολα, υπό την πίεση οικονομικών και κοινωνικών μεταβλητών, η συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων δύναται να αλλάξει κατά τρόπο που να τους ωθήσει να εγκληματήσουν, και αυτό είναι ένα εγκληματολογικό φαινόμενο που παρατηρείται πλέον ανά το παγκόσμιο. Η κάθε κρίση που βιώνει ένα κράτος ή μια κοινωνία, επηρεάζει σίγουρα την εγκληματικότητα, με τον ίδιο τρόπο που η τεχνολογία επηρεάζει την εγκληματικότητα. Η Αστυνομία είναι παρούσα και παρατηρεί τις αλλαγές ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τις διάφορες προκλήσεις, μέσω του δικού της εκσυγχρονισμού, της χρήσης της τεχνολογίας αλλά και νέων μεθόδων διερεύνησης αδικημάτων.

  • Ολοκληρώνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή μας, θα θέλαμε να σας θέσουμε το ακόλουθο ερώτημα. Οι υποθέσεις ανθρωποκτονιών θεωρούνται από το κοινό ίσως οι πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις και γι’ αυτό παρακολουθούνται στην πλειονότητα τους και βέβαια απασχολούν με εκτενή ρεπορτάζ τα ΜΜΕ. Με ποιον τρόπο γίνεται η δημοσιογραφική κάλυψη αυτών των υποθέσεων στα Κυπριακά Μέσα και ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να προσέξουν οι δημοσιογράφοι με στόχο την ενημέρωση του κοινού;

Η συνεργασία της Αστυνομίας με τα ΜΜΕ είναι υπαρκτή και σίγουρα δεν μπορεί ο ένας θεσμός να λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς την συνδρομή του άλλου. Όταν υπάρχει

είδηση που αφορά στη διάπραξη κάποιου σοβαρού εγκλήματος, αναμφισβήτητα αρκετός χρόνος της ενημέρωσης, αναλώνεται σε αυτό, αφού είναι γεγονός ότι το κοινό επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για περιπτώσεις φόνων και ανθρωποκτονιών, είτε σε εθνικό ή διεθνικό επίπεδο.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε παρατηρούμε ότι εδώ και δεκαετίες, πολλές είναι οι εκπομπές και οι τηλεοπτικές σειρές που έχουν ανθίσει και ασχολούνται με εγκλήματα, ή με την ψυχοσύνθεση και το προφίλ των εγκληματιών και το αστυνομικό έργο. Το ίδιο ισχύει και με αρκετές μυθιστορηματικές σειρές που ασχολούνται με το έγκλημα και τη διερεύνηση του. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι το τι προβάλλεται στις σειρές αυτές απέχει αρκετές φορές κατά πολύ από την πραγματικότητα, αφού η διερεύνηση ενός εγκλήματος και ιδιαίτερα των ανθρωποκτονιών δεν είναι καθόλου απλή και πάντα σε αυτήν εμπλέκονται περισσότεροι από ένας ανακριτές ή αστυνομικοί.

Τώρα, όσον αφορά τη δημοσιογραφική κάλυψη των υποθέσεων από τα Κυπριακά ΜΜΕ, άποψή μου είναι ότι έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος στον τρόπο που καλύπτονται τα αστυνομικά θέματα με τους πλείστους δημοσιογράφους να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα θυμάτων και δραστών ώστε να αποφεύγεται η επαναθυματοποίηση αυτών, ή των μελών των οικογενειών τους.

Σίγουρα κάποια ΜΜΕ επιδίδονται κάποιες φορές σε «κανιβαλιστικές» μπορώ να πω καλύψεις γεγονότων, οι οποίες μόνο ζημιά προκαλούν στη διερεύνηση αδικημάτων και στα ίδια τα θύματα που επανα-βιώνουν, πολλές φορές με αρκετή υπερβολή και ψεύδη από μέρους των ΜΜΕ, τα εγκλήματα που ήδη έχουν βιώσει. Όμως τονίζω ότι, αυτή είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας και αυτό γίνεται κυρίως μέσα από τα διάφορα κοινωνικά δίκτυα ενημέρωσης, τα οποία ευκολότερα παρέχουν κάποιου είδους «προστασία», με αποτέλεσμα να επιτρέπουν σε ορισμένους να επιδίδονται σε απαράδεκτες δημοσιογραφικές συμπεριφορές.

Είναι γεγονός ότι τα ΜΜΕ έχουν να συνδράμουν τα μέγιστα και οφείλουν να ενημερώνουν το ευρύ κοινό για το τι συμβαίνει στην κοινωνία που ζουν. Σίγουρα όμως οφείλουν να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα και να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η Αστυνομία δεν μπορεί να δίδει πληροφορίες για συγκεκριμένα αδικήματα που διερευνώνται, είτε λόγω της ευαλωτότητας των θυμάτων, είτε λόγω του ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπολείπεται ανακριτικό έργο και συλλογή τεκμηρίων όπου πιθανή δημοσιοποίηση γεγονότων και στοιχείων, μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α΄

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

 Φόνος εκ προμελέτης ανθρωποκτονία και παιδοκτονία

(Κεφ. 154 , Άρθρα 203 – 205 και 208-209)

 Πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης

(Κεφ.154, Άρθρο 2010)

 Απόπειρα για φόνο (Κεφ.154, Άρθρο 214)

 Γραπτές απειλές για φόνο (Κεφ.154, Άρθρο 216)

 Συνομωσία για φόνο (Κεφ.154, Άρθρο 217)

 Συνενοχή σε αυτοκτονία άλλου προσώπου (Κεφ.154, Άρθρο 218)

 Απόκρυψη τοκετού (Κεφ.154, Άρθρο 220)

 Περιαγωγή σε κατάσταση ανικανότητας για αντίσταση με σκοπό τη διάπραξη

κακουργήματος ή πλημμελήματος (Κεφ.154, Άρθρο 226-227)

 Πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης (Κεφ.154, Άρθρο 228,231)

 Πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης (Βία στην Οικογένεια) –

(Νόμος για τη Βία στην Οικογένεια Ν.119/(Ι)/2000 Άρθρο 4(2)(ι))

 Τραυματισμός και ανάλογες πράξεις (Κεφ.154, Άρθρο 234)

 Τραυματισμός και ανάλογες πράξεις (Βία στην Οικογένεια)

(Νόμος για τη Βία στην Οικογένεια Ν.119/(Ι)/2000 Άρθρο 4(2)(ια))

 Διακινδύνευση της ασφάλειας προσώπων που ταξιδεύουν σιδηροδρομικά

(Κεφ.154, ‘Άρθρο 238)

 Επίδειξη απατηλού φωτός, σημείου, ή σημαντήρα (Κεφ.154, Άρθρο 238)

 Αρπαγή/απαγωγή (Κεφ.154, Άρθρο 245-253)

 Απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης με εκρηκτικές ύλες (Κεφ.154, Άρθρο 232)

 Κακόβουλη χορήγηση δηλητηρίου με σκοπό πρόκληση σωματικής βλάβης

(Κεφ.154, Άρθρο 233)

 Ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων (Κεφ.154, Άρθρο 233Α)

 Παράλειψη βοήθειας των αναγκαίων αγαθών για τη ζωή (Κεφ.154, Άρθρο 235)

 Απερίσκεπτες και αμελείς πράξεις (Κεφ.154, Άρθρα 236-237)

 Μεταφορά προσώπου με αμοιβή μέσα σε ανασφαλές ή σε βαρυφορτωμένο

πλεούμενο σκάφος (Κεφ.154, Άρθρο 240)

 Κίνδυνος ή παρακώλυση σε δημόσια διάβαση ή σε ναυτιλιακή γραμμή

(Κεφ.154, Άρθρο 241)

 Κοινή επίθεση (Κεφ.154, Άρθρο 242)

 Κοινή επίθεση (Βία στην Οικογένεια)

(Νόμος για τη Βία στην Οικογένεια Ν.119/(Ι)/2000 Άρθρο 4(2)(ιβ))

 Επιθέσεις που προκαλούν πραγματική σωματική βλάβη (Κεφ.154, Άρθρο 243)

 Επιθέσεις που προκαλούν πραγματική σωματική βλάβη (Βία στην Οικογένεια)

(Νόμος για τη Βία στην Οικογένεια Ν.119/(Ι)/2000 Άρθρο 3(1)(3)(4))

 Παράνομη καταναγκαστική εργασία (Κεφ.154, Άρθρο 254)

 Παράλειψη ευθύνης προσώπου που έχει τη μέριμνα άλλου (Κεφ.154, Άρθρο 221)

 Παράλειψη καθήκοντος αρχηγού οικογένειας (Κεφ.154, Άρθρο 222)

 Παράλειψη καθήκοντος κυρίου (Κεφ.154, Άρθρο 223)

 Παράλειψη καθήκοντος προσώπου που διενεργεί επικίνδυνες πράξεις

(Κεφ.154, Άρθρο 224)

 Παράλειψη καθήκοντος προσώπου που είναι υπεύθυνο για επικίνδυνα πράγματα

(Κεφ.154, Άρθρο 225)

 Επίθεση με σκοπό διάπραξης κακουργήματος ή ματαίωσης νόμιμης σύλληψης η

κράτησης (Κεφ.154, Άρθρο 244(α))

 Επίθεση αντίσταση σε όργανο τήρησης της τάξης (Κεφ.154, Άρθρο 244(β))

 Επίθεση αντίσταση κλπ. κατά τη νόμιμη εκτέλεση εντάλματος ή

κατάσχεσης(Κεφ.154, Άρθρο 244(δ))

 Άσκηση ψυχολογικής βίας κατά παράβαση του περί βίας στην Οικογένεια Νόμου

(Νόμος για τη Βία στην Οικογένεια Ν.119/(Ι)/2000 Άρθρο 3(1)(3)&(4))

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄

ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΑΠΟ 2011-2021 (μέχρι 31/10/21)

ΕΤΟΣ / ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ / ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΞΙΧΝΙΑΣΘΗΚΑΝ /

ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΞΙΧΝΙΑΣΗΣ

2011 1369 1283 93,71

2012 1302 1226 94,16

2013 1212 1158 95,54

2014 1259 1200 95,31

2015 1167 1110 95,11

2016 1120 1083 96,69

2017 1134 1086 95,76

2018 1321 1257 95,15

2019 1486 1430 96,23

2020 1673 1625 97,13

2021 1608 1455 90,48

(μέχρι 31/10/21)

ΣΟΒΑΡΑ

ΕΤΟΣ / ΑΡΙΘΜΟΣ / ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΞΙΧΝΙΑΣΗΣ (%)

2011 204 86,27

2012 210 85,71

2013 178 87,08

2014 182 88,46

2015 202 86,63

2016 208 88,46

2017 207 87,44

2018 192 87,50

2019 251 89,24

2020 228 87,28

2021 191 92,27

(μέχρι 31/10/21)

ΜΙΚΡΟΑΔΙΚΗΜΑΤΑ

ΕΤΟΣ / ΑΡΙΘΜΟΣ / ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΞΙΧΝΙΑΣΗΣ (%)

2011 1165 95,02

2012 1092 95,79

2013 1034 97,00

2014 1077 96,47

2015 965 96,89

2016 912 98,57

2017 927 97,63

2018 1129 96,46

2019 1235 97,65

2020 1445 98,69

2021 1304 96,90

(μέχρι 31/10/21)

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts