Παραπληροφόρηση περί ιδιωτικοποίησης του Πεδίου του Άρεως

του Δημήτρη Καλαντζή.

Στην εποχή της «μετα-αλήθειας» που ζούμε, ακόμα και η αποκατάσταση κάποιων βασικών υποδομών του Πεδίου του Άρεως, όπως είναι η σπασμένη πλακόστρωση των διαδρομών (εκεί που σπάμε δηλαδή καθημερινά τα πόδια μας) και η μόνιμη αποκατάσταση της λειτουργίας της Υδάτινης Διαδρομής, μπορούν να παρουσιαστούν ως «απόπειρα ιδιωτικοποίησης του Πάρκου» και να καλείται ο κόσμος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας επειδή… διορθώνεται κάτι στο Πάρκο!

Η ΟΥΣΙΑ

Η ουσία είναι ότι έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές του χρόνου και ο μεν Πατούλης, ύστερα από 3 χρόνια μηδενικού έργου στο Πάρκο (μόνο ένα σιντριβάνι κατάφερε να λειτουργήσει κι αυτό εάν δεν ήταν ο Γ.Δημόπουλος…), ύστερα λοιπόν από 3 χρόνια απραξίας, ο Πατούλης κόπτεται να παρουσιάσει «κάτι» στις προσεχείς εκλογές και η Δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση (παράδοση των επισκευών «με το κλειδί στο χέρι») έρχεται ως μάννα εξ ουρανού για να γίνει αυτό το «κάτι». Από την άλλη μεριά, η Ρένα Δούρου θέλει να εμποδίσει να γίνει αυτό το «κάτι», ώστε να φανεί ΚΑΙ η αποτυχία Πατούλη στη διαχείριση του Πεδίου του Άρεως. (σ.σ. Η λέξη «αποτυχία» δεν αφορά στα πρόσωπα των Δούρου και Πατούλη αλλά στις διαχειρίσεις που έκαναν στο μεγαλύτερο Πάρκο της Αθήνας).

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Είναι αλήθεια ότι η διοίκηση Δούρου, αποχωρώντας από την Περιφέρεια Αττικής – για την ακρίβεια στο «παρά πέντε» της αποχώρησής της – είχε έτοιμη «ολοκληρωμένη μελέτη» για τις επισκευές που έπρεπε να γίνουν στο Πάρκο. Ήταν μία καλή μελέτη. Στην πρώτη συνάντηση του «Συλλόγου Αθηνά» με τον τότε νέο Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, του ζητήσαμε να πάρει αυτή τη μελέτη και να την υλοποιήσει, γνωρίζοντας το πόσο χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες εκπόνησης νέας μελέτης, δημοπράτησης των έργων που προβλέπει και υλοποίησης τους. Δυστυχώς ο κύριος Πατούλης ήθελε να κάνει μία δική του «μελέτη», που, μας είπε, θα ήταν «καλύτερη» από εκείνη της κυρίας Δούρου, και θα φρόντιζε να γίνει σε σύντομους χρόνους, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες και η εκτέλεση των έργων (ΠΡΟΣΟΧΗ: οι κάτοικοι και φίλοι του ΠτΑ δεν θέλουμε νέα (φαραωνικά ή μη) έργα στο Πεδίον του Άρεως. Θέλουμε μόνο την αποκατάσταση, συντήρηση και καλή λειτουργία των υπαρχουσών υποδομών. Εάν λειτουργούσαν η Παιδική Χαρά Εφήβων, η Υδάτινη Διαδρομή, ο Ροδώνας, το Πάρκο Σκύλων, επισκευάζονταν οι σπασμένες διαδρομές, εμπλουτιζόταν το πράσινο, φροντιζόταν η φύλαξη του χώρου με ποδήλατα και μερικά ακόμα, το Πάρκο μας θα ήταν ΤΕΛΕΙΟ!).

Η μελέτη όμως, στα τρία χρόνια διοίκησης Πατούλη ΔΕΝ έγινε, τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης των υποδομών ΔΕΝ υλοποιήθηκαν και το Πάρκο παρέμεινε λίγο πολύ στην κατάσταση που το είχε παραδώσει η Διοίκηση Δούρου τους τελευταίους μήνες της παραμονής της στην Περιφέρεια.

Η ΔΩΡΕΑ ΩΝΑΣΗ

Σε μία κανονική χώρα και σε μία κανονική τοπική αυτοδιοίκηση, το μεγαλύτερο Πάρκο της Αθήνας θα λειτουργούσε άψογα, δεν θα υπήρχαν «κενά» στις αλλαγές διοικήσεων, δεν θα ήταν στην ευχέρεια του/της κάθε Περιφερειάρχη να ασχοληθεί ή να μην ασχοληθεί με το Πάρκο. Θα υπήρχε εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό που θα ασχολούνταν αποκλειστικά με το Πάρκο και θα υπήρχε προγραμματισμός για τη συντήρησή του. Τίποτα από αυτά τα «κανονικά» δεν ισχύουν όμως μέχρι σήμερα. Κι έτσι, μετά την πρώτη έκθεση του Ιδρύματος Ωνάση πέρσι στο Πάρκο, που είχε τεράστια επιτυχία, ζητήσαμε από το Ίδρυμα, να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναλάβει την αποκατάσταση κάποιων εκ των υπαρχουσών υποδομών του ΠτΑ ως Δωρεά, αντίστοιχη με άλλες που έχει κάνει στην Αθήνα, με έργα αποκατάστασης δημοσίων υποδομών (παιδικές χαρές, γήπεδα μπάσκετ κλπ). Προσωπικά, είχα επιχειρήσει να προσεγγίσω και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, τον κύριο Αντώνη Παπαδημητρίου σε μία από τις παρουσίες του στο Πάρκο κατά τη διάρκεια της περυσινής έκθεσης, και είχε φανεί θετικός στην ιδέα.   

ΤΑ «FAKE NEWS» ΠΕΡΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Κανένα «λόγο» δεν θα έχει το Ίδρυμα Ωνάση στο Πεδίον του Άρεως μετά την εκτέλεση των συντηρήσεων και των αποκαταστάσεων τριών συγκεκριμένων υποδομών που έχει προτείνει να υλοποιήσει και έχουν την έγκριση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής. Ούτε εισιτήριο θα βάλει (ναι, το ακούσαμε κι αυτό!) ούτε μοντέρνα αγάλματα θα προσθέσει (αν είναι δυνατόν!), ούτε θα μπορεί να κάνει την οποιαδήποτε παρέμβαση πέραν των συγκεκριμένων συμφωνηθέντων αποκαταστάσεων. Θέμα «ιδιωτικοποίησης» απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΟΥΛΗ, ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΡΟΥ Ή ΜΕ ΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ;

Οι κάτοικοι και οι πραγματικοί φίλοι του Πεδίου του Άρεως, δηλαδή όχι οι «κομματικοί χούλιγκανς», ενδιαφερόμαστε για ένα καλύτερο, λειτουργικό, πράσινο, δημόσιο, ασφαλές Πάρκο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες ΟΛΩΝ των πολιτών και των επισκεπτών του κέντρου και της Αθήνας ολόκληρης. Μας είναι παντελώς αδιάφορο εάν μία βελτίωση στο Πάρκο “πιστωθεί” στον Πατούλη ή εάν η Δούρου “δικαιωθεί” ότι ήταν καλύτερη από τον Πατούλη. Μόνο το Πεδίον του Άρεως μας ενδιαφέρει. Και η διαμαρτυρία που οργανώνεται εναντίον της αποκατάστασης υποδομών του Πάρκου φαντάζει εντελώς – μα εντελώς – παράλογη.

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ (ΟΡΙΣΜΟΣ): H σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθεις και η διάδοση ψευδών ειδήσεων για την αποκόμιση οφέλους οικονομικού / πολιτικού ή άλλου είδους.   

Διαβάστε ακόμα:

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts