Νέες εκδόσεις που διεκδικούν μία θέση στη βιβλιοθήκη σας

Αναγνώσεις από τη Μαρία Μαντή.

Η στήλη κάνει έναν απολογισμό της τελευταίας πλούσιας βιβλιοπαραγωγής και τον βιβλίων που ξεκοκάλισε τον Αύγουστο (όχι απαραίτητα στις παραλίες). Ιδού λοιπόν μια χορταστική λίστα με τα αναγνώσματα που διεκδικούν μία θέση στη βιβλιοθήκη σας.

Μεταφρασμένη πεζογραφία

1) Annie Ernaux, Το γεγονός, μτφ. Ρίτα Κολαϊτη, εκδ. Μεταίχμιο

Στο βιβλίο αυτό η Ernaux σκιαγραφεί μια προσωπική τραυματική της εμπειρία. Το 1963, σε ηλικία εικοσιτριών ετών,  η συγγραφέας μαθαίνει ότι είναι έγκυος. Το συναίσθημα που την κατέκλυσε ήταν αμέσως η ντροπή. Σε μια εποχή που η εγκυμοσύνη μιας ανύπαντρης κοπέλας στιγμάτιζε, εκείνη ένιωθε φόβο και τύψεις ότι θα βλάψει την οικογένειά της. Μέσα σε συνθήκες παρανομίας έκανε έκτρωση με κίνδυνο της ζωής της. Αρκετά χρόνια αργότερα θα καταγράψει τις αναμνήσεις της, γράφοντας το βιβλίο Το γεγονός, που δεν είναι άλλο από την ιστορία αυτού του τραύματος. Στο βιβλίο βασίστηκε και η ομώνυμη ταινία.

2) Άντονυ Ντορ, Νεφελοκοκκυγία, μτφ. Μυρτώ Καλοφωλιά, εκδ. Πατάκης

Ένα βιβλίο – μωσαϊκό από εποχές, με την ιστορία του να διαδραματίζεται πότε στην Κωνσταντινούπολη του 15ου αιώνα, πότε σε μια μικρή πόλη στο σημερινό Άινταχο και πότε σε ένα διαστρικό σκάφος στο εγγύς μέλλον. Η ορφανή δεκατριάχρονη Άννα, το χωριατόπουλο Ομίρ και η ιστορία του Αίθωνα, καταφέρνουν με τρόπο αριστοτεχνικό να ενώσουν τις εποχές. Ο Ντορ σχολιάζει εντέλει αυτή καθαυτή την ιδιότητά μας να συνδεόμαστε – με τη φύση, μεταξύ μας, με εκείνους που έζησαν πριν από εμάς και με εκείνους που θα είναι εδώ όταν εμείς θα έχουμε πια φύγει.

3) Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Αλλες ζωές, μτφ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Ψυχογιός

Το 1914, ενώ επίκειται ο μεγάλος πόλεμος μεταξύ Βρετανών και Γερμανών στην Τανζανία, o νεαρός Ιλιάς, αποφασίζει να καταταγεί στον γερμανικό στρατό, υποσχόμενος στη μικρή του αδελφή πως σύντομα θα επιστρέψει. Η υπόσχεσή του δεν εκπληρώνεται και το μυστήριο για το τι απέγινε ο Ιλιάς θα σκιάζει τη ζωή της Αφίγια ώσπου να γνωρίσει τον Χάμζα, έναν λιποτάκτη που κατάφερε να γλιτώσει από τη φρίκη του πολέμου. Οι δυο τους θα ζήσουν μια αναπάντεχη ιστορία αγάπης. Ένα δυνατό βιβλίο για την Αφρική, τη φρίκη του πολέμου, τις αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης.

4) Αντόνια Σούζαν Μπάιατ, Εμμονή, μτφ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Πόλις

Πανεπιστημιακοί μελετητές, διεκδικούν την αποκλειστικότητα της μελέτης του έργου του μεγάλου βικτοριανού ποιητή Ράντολφ Χένρι Ας. Ο νεαρός ερευνητής Ρόλαντ Μίτσελ ανακαλύπτει μια επιστολή του ποιητή που απευθύνεται σε μια άγνωστη γυναίκα και μαζί με την πρωτοπόρο φεμινίστρια Μωντ Μπέιλι, θα επιχειρήσουν να διαλευκάνουν το ερωτικό μυστήριο που περιβάλλει την επιστολή. Από τα αρχοντικά του Λίνκολνσαϊρ στους βαλτότοπους και στις λίμνες του βόρειου Γιορκσάιρ, από τους θρύλους για τη Νεράιδα Μελουζίνα στις πνευματιστικές ανησυχίες των επιφανών βικτοριανών, το μυθιστόρημα είναι ένα μωσαϊκό από πάθη και τραγωδίες.

5) Ουίλιαμ Μπάροουζ, Διαζώνη, μτφ. Γιώργος Μπέτσος, εκδ. Τόπος

Το 1954 ο Ουίλιαμ Μπάροουζ εγκαταστάθηκε στην Ταγγέρη, μια πόλη που υπήρξε καταλυτική στη συγγραφική εξέλιξη του, αποτελώντας το σκηνικό μιας από τις δραστικότερες υφολογικές μεταμορφώσεις στην ιστορία της λογοτεχνίας. Η ζωή του Μπάροουζ εκείνης της περιόδου σκιαγραφείται σε αυτή την εκπληκτική συλλογή από σύντομα έργα, αυτοβιογραφικές βινιέτες, επιστολές και καταχωρίσεις σε ημερολόγια. Όλα τους αναδεικνύουν το χαρακτηριστικό καυστικό χιούμορ του και ταυτόχρονα ανιστορούν τον εθισμό του στα ναρκωτικά και στο σεξ.

7) Ιρένε Βαγέχο, Πάπυρος. Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μτφ. Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη, εκδ. Μεταίχμιο

Το βραβευμένο δοκίμιο της Βαγέχο αποτελεί ένα συναρπαστικό επιστημονικό ταξίδι στην ιστορία του βιβλίου, μίας από τα πιο συναρπαστικές επινοήσεις του ανθρώπου. Το βιβλίο της αποτελεί ταυτόχρονα μια ιστορία της γραφής, της ανάγνωσης, της καθημερινότητας, του ανθρώπινου πολιτισμού. Συνδετικό στοιχείο της αφήγησης αποτελεί το υπέροχο φυτό, που έδωσε το όνομά του στον τίτλο του βιβλίου, το φυτό που οργίαζε στις όχθες του Νείλου κι αποτέλεσε για πολλά χρόνια το μεγαλύτερο όχημα μεταφοράς γνώσης στον τότε κόσμο.

Αστυνομική Λογοτεχνία

1) Αλεξάντρα Άντριους, Το μυστήριο Μοντ Ντίξον, μτφ. Αύγουστος Κορτώ, εκδ. Ψυχογιός

Η Φλόρενς Ντάροου φιλοδοξεί να γίνει συγγραφέας. Όταν η διάσημη συγγραφέας για την οποία εργάζεται και η οποία εμμένει να κρατά μυστική την ταυτότητά της εξαφανίζεται μυστηριωδώς, η Φλόρενς αποφασίζει να οικειοποιηθεί τις συγγραφικές επιτυχίες της. Ταυτόχρονα προσπαθεί να ανακαλύψει τι απέγινε η συγγραφέας, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει πως τελικά έχει και η ίδια πέσει θύμα απάτης. Καλογραμμένο μυθιστορημα, με ανατροπές και γρήγορη πλοκή, θα θυμίσει στους βιβλιόφιλους αναγνώστες τα θρίλερ της Πατρίσια Χάισμιθ. 

2) Nita Prose, Η καμαριέρα, μτφ. Βούλα Αυγουστίνου,  εκδ. Μεταίχμιο

Μια εκκεντρική καμαριέρα σε ξενοδοχείο βρίσκει έναν ένοικο δολοφονημένο στο κρεβάτι του. Η λύση του μυστηρίου θα φέρει τα πάνω κάτω στον άλλοτε τακτοποιημένο κόσμο της. Μυθιστόρημα ευρηματικό, ένα μυστήριο κλειδωμένου δωματίου, που διερευνά τι σημαίνει να είσαι ίδιος με όλους τους άλλους και ταυτόχρονα ολότελα διαφορετικός – και ότι  ανάμεσα στο άσπρο και στο μαύρο υπάρχει μια γκρίζα ζώνη, στην οποία πολύ συχνά κρύβεται η αλήθεια.

3) David Young, ΣΤΑΖΙ 77, μτφ. Φίλιππος Χρυσόπουλος, εκδ. Κέδρος

Η Κάριν Μίλερ καλείται σε ένα εργοστάσιο της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας ια την εξιχνίαση μιας δολοφονίας. Ένας άντρας, παγιδευμένος σε φωτιά, έχει πεθάνει από τις αναθυμιάσεις, ενώ στην ευρύτερη περιοχή δολοφονούνται άνθρωποι με παρόμοιο τρόπο. Η Στάζι όμως δεν συνεργάζεται μαζί της και οι πραγματικοί εξουσιαστές της χώρας επιθυμούν κάποια εγκλήματα να μένουν ανεξιχνίαστα. Άλλο ένα καθηλωτικό ιστορικό αστυνομικό μυθιστόρημα από τον συγγραφέα του μπεστ-σέλερ Το παιδί της Στάζι.

4) Ζοέλ Ντικέρ, Το αίνιγμα του δωματίου 622, μτφ. Γιάννης Στριγκος, εκδ. Πατάκη

Μια χειμωνιάτικη νύχτα , ένας φόνος διαπράττεται στο Παλάς ντε Βερμπιέ, πολυτελές ξενοδοχείο των ελβετικών Άλπεων. Η αστυνομία δε καταφέρνει να εξιχνιάσει την υπόθεση. Πολλά χρόνια αργότερα, ένας διάσημος συγγραφέας που περνά τις διακοπές του εκεί, βρίσκεται εντελώς απρόσμενα στον πυρήνα της υπόθεσης. Σκοτεινό μυθιστόρημα με αγωνιώδη ρυθμό, η εικόνα μιας Ελβετίας όπου κυριαρχούν τα παιχνίδια εξουσίας, η προδοσία και οι ζηλοφθονίες.

5) Στήβεν Κινγκ, Μπίλι Σάμερς, μτφ. Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Κλειδάριθμος

Ο Μπίλι Σάμερς, από τους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές στον κόσμο, είναι πληρωμένος δολοφόνος. Έτοιμος να αποσυρθεί πια, αναλαμβάνει μα τελευταία δουλειά: παριστάνει τον επίδοξο συγγραφέα και εγκαθίσταται σε ένα γραφείο ε θέα τα σκαλιά του δικαστηρίου, προκειμένου να πυροβολήσει τον στόχο του. Ώσπου η αφήγηση της ιστορίας τον συνεπαίρνει. Ποια είναι όμως η μυστηριώδης γυναίκα, που θα τον βοηθήσει στην προσπάθειά του να διορθώσει τα πράγματα; Ένα βιβλίο για την αγάπη, την τύχη, την εξιλέωση…

6) Clare Mackintosh, Ομηρία, μτφ. Βάσια Τζανακάρη, εκδ. Μεταίχμιο

Η Μίνα Χόλμπρουκ επιβαίνει ως αεροσυνοδός στην πρώτη απευθείας πτήση από το Λονδίνο στο Σίδνεϊ, διάρκειας είκοσι ωρών. Ενώ το αεροπλάνο βρίσκεται στον αέρα, η Μίνα λαμβάνει ένα σημείωμα από έναν ανώνυμο επιβάτη, που της ζητά βοήθεια προκειμένου να μην φτάσει το αεροπλάνο στον προορισμό του και εξασφαλίζοντας τη βοήθειά της μέσω εκβιασμού για τη ζωή της κόρης της. Σύντομα η Μίνα θα κληθεί να ζυγίσει τις ζωές και να αποφασίσει ποια μετράει περισσότερο. Καταιγιστική δράση και μεγάλα διλήμματα, σε ένα απολαυστικό page turner.

Παιδική Λογοτεχνία

1) Τζακ Τσενγκ, Θα τα πούμε στο σύμπαν, μτφ. Νεφέλη Ταμία, εκδ. Μεταίχμιο

Το μόνο που θέλει ο εντεκάχρονος Άλεξ Πετρόσκι είναι να στείλει το χρυσό του iPod στο διάστημα για να δείξει στα άλλα νοήμονα όντα πώς είναι η ζωή στη Γη. Η ζωή του δεν είναι ανέφελη και ο ίδιος δεν σταματά να αναζητά απαντήσεις στα μεγάλα του ερωτήματα.  Από πού προέρχομαι; Ποιος βρίσκεται εκεί έξω; Αποφασισμένος να βρει απαντήσεις, ο Άλεξ ξεκινά ένα ασυνήθιστο ταξίδι παρέα με τον σκύλο του. Οι ξεχωριστοί άνθρωποι που συναντά στον δρόμο του δεν μπορούν να τον προετοιμάσουν εξ’ ολοκλήρου για τα μυστικά που θα αποκαλυφθούν.

2) Dr Seuss, Πράσινα αυγά με χοιρομέρι, μτφ. Φίλιππος Μανδηλαράς, εκδ. Ψυχογιός

Ο επίμονος Τέρι θέλει να ταϊσει οπωσδήποτε τον φίλο του πράσινα αυγά με χοιρομέρι! Ένα βιβλίο με το απολαυστικό χιούμορ του Dr Seuss, έμμετρα προσαρμοσμένο στη γλώσσα μας από τον Φίλιππο Μανδηλαρά. Ο Δρ Σους προτρέπει με χιούμορ τα παιδιά να δοκιμάζουν κάθε φαγητό, όσο παράξενο ή άνοστο και αν τους φαίνεται. Το βιβλίο έχει ήδη μεταφερθεί στη μικρή οθόνη ως σειρά κινουμένων σχεδίων από το Netflix.

3) Μίχαελ Έντε, Ο Τζιμ Κνοπφ και ο μηχανοδηγός Λούκας, μτφ. Κίρα Σίνου, εκδ. Κέδρος

Το μικροσκοπικό νησί της Καλοχώρας είναι πια υπερβολικά μικρό για να χωράει όλους τους κατοίκους του. Έτσι, ο μηχανοδηγός Λουκάς και η Έμα, η παλιά ατμομηχανή του, πρέπει να φύγουν. Μαζί τους θα φύγει κι ο μικρός Τζιμ Κνοπφ, το αγοράκι που ονειρεύεται να εξερευνήσει τον κόσμο. Όταν μαθαίνουν για την απαγωγή της κόρης του αυτοκράτορα στο Πινγκ, τξεκινούν για την Πόλη των Δράκων προκειμένου να τη σώσουν. Τους περιμένουν μεγάλοι κίνδυνοι, και απρόσμενες συναντήσεις… Ένα από τα γνωστότερα βιβλία της γερμανικής παιδικής λογοτεχνίας, που πλέον θεωρείται κλασικό.

4) Πίπα Κέρνικ, Το μαγικό θηριοτροφείο, μτφ. Μάρω Ταυρή, Εκδ. Μεταίχμιο

Η εντεκάχρονη Βούλα και ο αρκετά μικρότερος αδερφός της, Φρίξος μένουν μόνοι στο σπίτι παρέα με ένα σωρό απίθανα πλάσματα (πλαφόδι, γκλαμίνγκο, λαμόκερος κ.α.) και μπλέκουν σε μια απίθανη περιπέτεια. Οι μικροί αναγνώστες θα λατρέψουν την όμορφη εικονογράφηση και θα ζήσουν μαζί με τους ήρωες μια τρελή περιπέτεια με πολλή τρεχάλα και κυνηγητό και πολλά μυστήρια που σταδιακά εξηγούνται. Ιδανικό για παιδιά από εφτά ετών που ακόμα δεν έχουν εξοικειωθεί με τα πολυσέλιδα βιβλία και θα απολαύσουν τη συγκεκριμένη ιστορία βρίσκοντας επιβοηθητική την εικονογράφηση.

5) Martin Paul, Αγκάθα Κρίσπυ – Ντετέκτιβ. Μικρά αινίγματα κρυμμένα παντού, μτφ. Ελένη Μπακογεώργου, εκδ. Πατάκη

Κλοπές, εξαφανίσεις, απαγωγές: περίεργα πράγματα συμβαίνουν στη Γατούπολη! Ευτυχώς, η διάσημη ντετέκτιβ Αγκάθα Κρίσπυ μόλις έφτασε στην πόλη και ο μικρός αναγνώστης καλείται να τη βοηθήσει στην επίλυση των γρίφων. Μία σειρά βιβλίων δραστηριοτήτων όπου το παιδί καλείται κάθε φορά να λύσει 8 μυστήρια  μαζί με την ηρωίδα Αγκάθα Κρίσπυ. Για την επίλυση των μυστηρίων, το παιδί πρέπει να αναζητήσει λεπτομέρειες στην εικόνα και να απαντήσει σε ερωτήσεις αξιοποιώντας τη λογική, την παρατηρητικότητα και την κριτική του σκέψη.

The following two tabs change content below.
Η Μαρία Μαντή λατρεύει το storytelling από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Ιστορία της Tέχνης και έπειτα Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – όπου μελετά την σεναριακή προσαρμογή λογοτεχνικών έργων και τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη σεναριογραφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου. Επίσης ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών και θεατρικών έργων από τα γερμανικά και τα αγγλικά. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει τα βιβλία που αγαπάει σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους. Αυτόν τον καιρό συγγράφει το πρώτο της βιβλίο σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts