Ακραία ρατσιστική επίθεση κατά οροθετικού ατόμου στο Ειρηνοδικείο Αθηνών

του Δημήτρη Καλαντζή.

Έχουν περάσει περισσότερα από 35 χρόνια που οι «Ρεπόρτερς» της κρατικής τηλεόρασης (Λιάνης, Χαρδαβέλλας και Δημαράς) είχαν παρουσιάσει στο πανελλήνιο ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από τη στέγη που διέμεναν τότε απομονωμένοι ασθενείς με AIDS, επιχειρώντας να περάσουν το μήνυμα ότι ο χειρότερος κίνδυνος από την ασθένεια είναι η άγνοια και ο στιγματισμός. Οι δημοσιογράφοι είχαν πιει επιδεικτικά νερό από το ποτήρι που είχε πιει προηγουμένως ασθενής (κάτι που είχαν κάνει και αρκετοί ξένοι δημοσιογράφοι νωρίτερα), ώστε να δείξουν ότι ο ιός του HIV που προκαλεί το Aids δεν μπορεί να κολλήσει από την στενή κοινωνική επαφή, ούτε καν από τη χρήση σκευών που χρησιμοποιεί ένας ασθενής…

Δεκαετίες μετά, κι ενώ είναι διαθέσιμα σε όλα τα άτομα της χώρας μας φάρμακα που καταστέλλουν τον HIV σε σημείο που να μην μπορεί να εξελιχθεί σε AΙDS – και στις περισσότερες περιπτώσεις να μην είναι καν ανιχνεύσιμος στον οργανισμό των οροθετικών – η απόλυτη άγνοια, οι προκαταλήψεις, ο αδικαιολόγητος φόβος και ο ακραίος στιγματισμός οδηγεί τα οροθετικά άτομα στην πιο σκληρή «αναπηρία»: την αγωνία μη μαθευτεί η κατάσταση της υγείας τους ώστε να μην οδηγηθούν στην απομόνωση που σχεδόν νομοτελειακά θα περιπέσουν από μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Η καταγγελία που έκανε προ ημερών η Οργάνωση «ΑΡΣΙΣ» είναι χαρακτηριστική και ανατριχιαστική[1]:

«Κατά την συνεδρίαση του Τμήματος Ασφαλιστικών Μέτρων του Ειρηνοδικείου Αθηνών, την 29η.08.2022, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Οργάνωσής μας, έγιναν μάρτυρες περιστατικού ακραίου ρατσιστικού λόγου. Συγκεκριμένα,  στο πλαίσιο άλλης υπόθεσης, μισθωτικής φύσης, διάδικος – καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – και κυρίως η πληρεξούσια δικηγόρος του, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, προέβησαν σε συνεχή ρατσιστικά σχόλια κατά του αντιδίκου τους, τα οποία είχαν ως αφορμή και αίτιο την οροθετικότητά του. Συγκεκριμένα, ειπώθηκε από τον εν λόγω καθηγητή ότι ο αντίδικος του όφειλε να τον είχε ενημερώσει περί της οροθετικότητάς του πριν του ενοικιάσει το εν λόγω διαμέρισμα, καθώς στην περίπτωση αυτή δεν θα συμφωνούσε στην μίσθωση αυτή, λόγω του κινδύνου μόλυνσης των λοιπών ιδιοκτητών! Χαρακτηριστικά, προκειμένου να στοιχειοθετήσει το κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται, ανέφερε ότι θα μπορούσε να είχε εισέλθει ο ίδιος στο διαμέρισμα και να ζητήσει ένα ποτήρι νερό, πράξη που θεωρούσε ότι θα μπορούσε να του είχε μεταδώσει τον ιό! Η δε πληρεξούσια δικηγόρος συμπλήρωσε ότι ο καθηγητής έχει μικρά παιδιά, τα οποία κινδυνεύουν, καθώς αναπνέουν τον ίδιο αέρα με το οροθετικό μισθωτή! Επιπλέον, παραδέχτηκε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι την πληροφορία για την οροθετικότητά του μισθωτή διέρρευσε από τον εντολέα της στους λοιπούς ένοικους της πολυκατοικίας, οι οποίοι συγκέντρωσαν υπογραφές, ζητώντας την άμεση αποχώρησή του από το διαμέρισμα που νομίμως μισθώνει. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η έδρα του Ειρηνοδικείου Αθηνών, σε κανένα στάδιο της διαδικασίας δεν παρενέβη, και επέτρεψε να ακούγονται στην αίθουσα τέτοια σχόλια που μόνον ρατσισμό, σκοταδισμό και άγνοια μπορούν να δηλώσουν».

Το postmodern επικοινώνησε με τη συνήγορο του θύματος της επίθεσης, η οποία μας επιβεβαίωσε τα γεγονότα, θέλοντας όμως να τονίσει, προκειμένου να μην υπάρξουν λανθασμένες εντυπώσεις σε άτομα που θα διαβάσουν πρόχειρα την είδηση, ότι «σε καμία περίπτωση η οροθετικότητα δεν αποτελεί λόγο έξωσης ατόμου από σπίτι. Ούτε δικονομικά, ούτε ηθικά». Η έδρα του δικαστηρίου έκλεισε τα αυτιά της στο ρατσιστικό παραλήρημα του ιδιοκτήτη του ακινήτου (και της υπεράσπισής του) και έκανε δεκτό το αίτημα του ενοικιαστή να ανασταλεί η έξωσή του από το διαμέρισμα.

Πως έγινε γνωστή η οροθετικότητα του ενοικιαστή; Υπήρχε μία καθυστέρηση στην εξόφληση των κοινοχρήστων και ο ενοικιαστής ζήτησε μία μικρή πίστωση χρόνου, καθώς το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας. Πιστεύοντας ότι έχει να κάνει με πολιτισμένους ανθρώπους, εκμυστηρεύτηκε στον εκμισθωτή τη φύση του προβλήματός υγείας του, αλλά αντί να βρει κάποια ανθρώπινη συμπάθεια, ο εκμισθωτής (και η συνήγορός του!) θεώρησαν ότι βρήκαν έναν επιπλέον λόγο για να τον διώξουν από το σπίτι, κοινοποιώντας μάλιστα τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα που τους είχε εκμυστηρευτεί, σε όλη την πολυκατοικία και μαζεύοντας υπογραφές για να «πετάξουν το μίασμα» από την πολυκατοικία τους, καθώς… ανέπνεαν τον ίδιο αέρα.

Ο μισθωτής έχει ήδη ξεκινήσει την αποπληρωμή των οφειλομένων, όπως μας ενημέρωσε η συνήγορός του. Τα τραύματα όμως στην ψυχή του από την κτηνώδη αντιμετώπιση που βρήκε από τους ανθρώπους που κατοικούν γύρω του, δεν πρόκειται να αποπληρωθούν ποτέ.   


[1] ΑΡΣΙΣ: Καταγγελία ακραίου ρατσιστικού λόγου κατά οροθετικού ατόμου στο Ειρηνοδικείο Αθηνών

Στο θέμα παρενέβη και η ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, καλώντας κάθε άτομο που έχει δεχθεί οποιουδήποτε είδους επίθεση, κακοποίηση ή παραβίαση των δικαιωμάτων του και των προσωπικών του δεδομένων με αφορμή το ότι ζει με HIV, να το καταγγείλει στην οργάνωση ώστε να συνδράμει στην υποστήριξή του με κάθε δυνατό τρόπο.

Φωτογραφία ανάρτησης: “Isolation” by byronv2 @flickr.

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts