
του Δημήτρη Καλαντζή.
Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2022 από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοί του, που τον Δεκέμβριο του 2019 είχαν κακοποιηθεί και συλληφθεί στο ίδιο τους το σπίτι από άνδρες της ΕΚΑΜ και αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες: «βία κατά υπαλλήλων, απόπειρα παράνομης βίας, εξύβριση, απείθεια, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοκατοχή και διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας».
Κατά τη διάρκεια της δίκης οι μάρτυρες κατηγορίας (οι δύο αστυνομικοί) έπεσαν σε σωρεία αντιφάσεων ενώ δεν παρουσιάστηκε ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο που να συνέδεε κάποιο από τα μέλη της οικογένειας με την παρακείμενη κατάληψη ή να αποδείκνυε τη συμμετοχή του σε οποιοδήποτε επεισόδιο κατά αστυνομικών.
Στην πραγματικότητα το δικαστήριο κλήθηκε να δικάσει, έχοντας απέναντί του από τη μία πλευρά τους ισχυρισμούς δύο αστυνομικών και από την άλλη πλευρά πλήθος μαρτυριών, φωτογραφιών, βίντεο και στοιχείων που συνομολογούσαν ότι οι δύο αστυνομικού δεν έλεγαν την αλήθεια.
Η εξέλιξη της δίκης οδήγησε την εισαγγελέα στην πρόταση απαλλαγής των κατηγορουμένων σε μία αγόρευση – κόλαφο για την Αστυνομία:
«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι κατηγορούμενοι δεν είναι τα άτομα τα οποία διέπραξαν τις πράξεις που τους αποδίδονται. Να πω με βεβαιότητα ότι δεν τέλεσαν αυτές τις πράξεις. Αντίθετα, θεωρώ ότι και οι τρεις κατηγορούμενοι μέσα σε αυτό το συμβάν, ήταν θύματα μιας τυφλής και ωμής αστυνομικής βίας εντελώς αυθαίρετης. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις για να μπορέσουν να δικαιολογήσουν και να καλύψουν την παταγώδη αποτυχία μιας τόσο οργανωμένης επιχείρησης. Στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι έγιναν πραγματικά τα εξιλαστήρια θύματα όλου αυτού του δραματικού συμβάντος».
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ
Το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου 2019 στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι εκτελείται υπό την πλήρη κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας για την εκκένωση κτηρίου που τελούσε υπό κατάληψη. Κάποια νεαρά άτομα που βρίσκονταν στην κατάληψη πετούν από τα μπαλκόνια του κτηρίου πέτρες, μπογιές και άλλα αντικείμενα – ακόμα και ένα ψυγείο – προς τους αστυνομικούς που αδυνατούν να παραβιάσουν την πόρτα και να εισέλθουν στον χώρο. Κάποιοι αστυνομικοί ζητούν από το παρακείμενο κτήριο όπου ζει η οικογένεια Ινδαρέ να εισέλθουν στο σπίτι τους και να περάσουν από την ταράτσα τους στο διπλανό κτήριο. Ο κύριος Ινδαρές ζητά εισαγγελική εντολή για να επιτρέψει τη χρήση της δικής του οικείας για την επιχείρηση της Αστυνομίας. Οι Αστυνομικοί αποχωρούν εκνευρισμένοι. Λίγο αργότερα ο Δημήτρης Ινδαρές ακούει ποδοβολητά στην ταράτσα του σπιτιού του και ανεβαίνει μαζί με τον 26χρονο τότε μεγάλο γιό της οικογένειας να δει τι συμβαίνει. Εκεί βρίσκονται αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της ΕΚΑΜ που έχουν τελικά καταφέρει να εισέλθουν στο κτήριο της κατάληψης και να περάσουν στη διπλανή ταράτσα. Ο Δημήτρης Ινδαρές τους λέει ότι δεν γίνεται να βρίσκονται στην ταράτσα του σπιτιού του χωρίς εισαγγελική εντολή. Στη συνέχεια ανεβαίνει και ο άλλος γιός. Συλλαμβάνονται και οι τρεις με βίαιο τρόπο που απαθανατίζεται με βίντεο και φωτογραφίες από ανθρώπους των απέναντι πολυκατοικιών. Αστυνομικοί ερευνούν το σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ με την παρουσία εισαγγελέα αυτή τη φορά, χωρίς όμως να βρουν κάποιο στοιχείο που να συνδέει την οικογένεια Ινδαρέ με τα γεγονότα στην παρακείμενη πολυκατοικία. Τελικά από την Αστυνομική επιχείρηση δεν έγινε δυνατό να συλληφθεί ούτε ένα άτομο από την κατάληψη αλλά η Αστυνομία στρέφεται εναντίον των τριών μελών της οικογένειας Ινδαρέ, κατηγορώντας μάλιστα τον μεσήλικα σκηνοθέτη ότι επιχείρησε να τους αποσπάσει ένα όπλο. [1]
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΙΝΔΑΡΕ
Στο δικαστήριο κατά την απολογία του ο Δημήτρης Ινδαρές θα περιγράψει το γεγονότα ως εξής:
«Στις 18 Μάρτιου ξυπνήσαμε από φασαρία, χαμό, ένταση και καπνούς. Ήταν τρομακτική επιχείρηση, είχαν ένα τροχό που τάχα μου δεν έπαιρνε μπροστά για να μπουν από την άλλη πλευρά. Απομάκρυνα το αυτοκίνητο και επιστρέφοντας είδα βροχή από αντικείμενα, επικίνδυνα, αισθανόσουν ότι οι αστυνομικοί κινδυνεύουν. Βγήκαμε μπαλκόνι και ο γιος μου τράβηξε το βίντεο και του λέω, δεν είναι ωραίο αυτό που κάνεις! Μάλιστα, μετά μου είπε «αν με είχες αφήσει να το τραβήξω, θα είχε τελειώσει η εμπλοκή μου» σημείωσε ο σκηνοθέτης και συνέχισε την περιγραφή. «Εμφανίστηκε ένας αστυνομικός σαν Ρομποκοπ, με μπογιές και ρωτάω σαν νοικοκύρης, με τη γυναίκα μου με το νυχτικό και τα παιδιά μου φρεσκοξυπνημένα, να μην περάσει ο πόλεμος μέσα στο σπίτι μου. Οι γείτονες από τα απέναντι σπίτια άρχισαν να μου δείχνουν την ταράτσα. Ανεβαίνω να δω, με ακολουθεί ο Φίλιππος, βλέπω αστυνομικούς απειλητικά και λέω «πέρασε κανένας από δω;». Μου είπαν «κάνε πέρα να περάσουμε», με γράπωσαν με τη βία, φάγαμε το ξύλο της αρκούδας και με κατηγορούν ότι αντιστάθηκα, ότι έβρισα, δεν πρόλαβα να κάνω τίποτα, ήταν σαν μαύρη θύελλα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απολογία του γιου του σκηνοθέτη. «Το πρωί 6.30 ώρα με ξυπνάει η μάνα μου. Είδαμε αντικείμενα να εκσφενδονίζονται από ένα άτομο που φορούσε full face κουκούλα και έβριζε. Οι αστυνομικοί είχαν σιδηροτροχό και προσπαθούσαν να μπουν. Πήγε ο πατέρας μου να μετακινήσει το αυτοκίνητο. Χτύπησε το κουδούνι, γύρισε και μας είπε ότι ένας αστυνομικός λουσμένος με μπογιά τον ρώτησε αν μπορεί να περάσει στο κτίριο της κατάληψης. Ο μπαμπάς μου ρώτησε αν υπάρχει εισαγγελέας κι αυτός έφυγε». «Κάποια στιγμή που ήμουν μέσα στο σπίτι μου λέει η μητέρα μου, πήγαινε πάνω, έχουν ανεβεί ο πατέρας σου με τον αδερφό σου, να δεις τι γίνεται. Φορούσα τα ρούχα της δουλειάς και τις παντόφλες ακόμα. Βλέπω ένα σκηνικό έντασης και λέω «τι κάνετε εδώ;». Ακούω σύλληψη, με ρίξανε κάτω, μου πέρασαν χειροπέδες, μου πίεσαν το κεφάλι με τις μπότες στο δάπεδο, είδα τον 56χρονο πατέρα μου να τρώει κλωτσιά με το πάνω μέρος της μπότας στο κεφάλι. Ήμουν σαστισμένος από τη βία που μας ασκήθηκε. Η μάνα μου έντρομη με το νυχτικό να φωνάζει τι κάνετε; και να φεύγει ένας και να της λέει: «φύγε από εδώ μωρή γιατί θα σε πετάξω κάτω από τη σκάλα. Δεν έχω ξαναζήσει τέτοια βαρβαρότητα!» [2]
ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ
Ενώ η οικογένεια Ινδαρέ καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα άγριας κακοποίησης με την ίδια την εισαγγελέα του δικαστηρίου να κάνει λόγο για “θύματα μιας εντελώς αυθαίρετης τυφλής και ωμής αστυνομικής βίας”, ένα τείχος προστασίας ορθώνεται απέναντι στους αστυνομικούς ώστε να μη λογοδοτήσουν.
Παρά τα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί, όπως οι φωτογραφίες και τα ηχητικά, η αυτεπάγγελτη έρευνα της δικαιοσύνης, αφού συνενώθηκε με τη μήνυση που είχαν καταθέσει ο κ. Ινδαρές και οι γιοι του, τέθηκε στο αρχείο από την εισαγγελία. Η οικογένεια Ινδαρέ προσέφυγε κατά της εισαγγελικής απόφασης για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, αλλά η ένσταση απορρίφθηκε από την Εισαγγελέα Εφετών, Δέσποινα Σιδηροπούλου, με το σκεπτικό ότι «οι εγκαλούμενοι αστυνομικοί ενήργησαν στα πλαίσια των υπηρεσιακών τους καθηκόντων» και ότι «έκαναν χρήση βίας, όχι όμως μεγαλύτερης από αυτήν που ήταν ευλόγως αναγκαία για τη σύλληψη». Μάλιστα, η εισαγγελέας υιοθέτησε πλήρως τους ισχυρισμούς των αστυνομικών, όπως ότι οι καταληψίες διέφυγαν μέσω της ταράτσας της οικίας Ινδαρέ και έτσι συνελήφθησαν και ότι ο Δ. Ινδαρές είχε αποπειραθεί να αποσπάσει τον οπλισμό αστυνομικού. Πρόσθεσε, επίσης, πως «ο ισχυρισμός των εγκαλούντων ότι οι αστυνομικοί τους έδειραν μόνο και μόνο επειδή τους είδαν μπροστά τους δεν έχει λογικό έρεισμα». [3]
Με άλλα λόγια, χωρίς να έχει προηγηθεί η δίκη (που τελικά αθώωσε την οικογένεια Ινδαρέ) η εισαγγελέας εμπόδισε τη διερεύνηση των καταγγελιών Ινδαρέ κατά των αστυνομικών, επικαλούμενη αυθαίρετα την εκτίμησή της περί «λογικού ερείσματος».
Ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ήταν ένας από τους μάρτυρες υπεράσπισης της οικογένειας Ινδαρέ που κατέθεσαν στο δικαστήριο ως επικεφαλής της βραχύβιας Επιτροπής για την Αστυνομική Βία, που θεσπίστηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχoϊδη, μετά από σωρεία καταγγελιών για αυθαιρεσίες εκ μέρους της Αστυνομίας. Η επιτροπή αυτή διαλύθηκε άτυπα σε μόλις τρεις μήνες, καθώς έληξε η θητεία του προσωπάρχη της αστυνομίας που μετείχε στην επιτροπή και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ επέλεξε να μη στείλει αντικαταστάτη του. Η Επιτροπή πρόλαβε να μελετήσει μόλις 20 φακέλους Αστυνομικής Αυθαιρεσίας, ανάμεσά τους και η υπόθεση Ινδαρέ με τον Νίκο Αλιβιζάτο να δηλώνει στο Inside Story: «Συνιστά ελληνική ιδιαιτερότητα η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων… Όταν φτάνει μια καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη και καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι αστυνομικοί δεν έκαναν καλά την δουλειά τους, πρέπει να τεθεί πειθαρχικός έλεγχος… Στους φακέλους που μελετήσαμε είδαμε πράγματι ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις επιβάλλονταν κυρώσεις. Συνήθως οι διαδικασίες αναβάλλονταν μέχρις ότου παραγραφούν οι υποθέσεις, είτε τους κάνουν απλά μια επίπληξη». [4]
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Η προσχηματική και δικολαβική άρνηση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης να διερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες σε περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας και αναίτιας βίας υποσκάπτει και τους δύο θεμελιώδεις θεσμούς της οργανωμένης κοινωνίας μας, θέτοντας δικαιολογημένα υπό αμφισβήτηση την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντί τους. Διότι εάν σε μία υπόθεση όπως αυτή, με πλήθος μαρτυριών και οπτικοακουστικών τεκμηρίων, δεν γίνεται διερεύνηση και απόδοση ευθυνών, τι θα μπορεί να σκεφτεί ο πολίτης για τον συνολικότερο τρόπο δράσης της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης απέναντί του; Ποιος τελικά θα τον προστατεύσει από το άδικο;
[1] Inside Story, Ελευθερία Τσαλίκη, Δημήτρης Ινδαρές: «Αυτή είναι η πιο σημαντική στιγμή για εμάς, διότι μας ακούει η δικαιοσύνη» | Inside Story, όπως ανακτήθηκε 13/11/2022.
[2] Dikastiko gr, «Δίκη οικογένειας Ινδαρέ: Αθώωση του σκηνοθέτη και των γιων του – Κόλαφος η εισαγγελέας», όπως ανακτήθηκε στις 13/11.2022.
[3] Τhe Manifoldfiles, Η σκευωρία εναντίον της Οικογένειας Ινδαρέ, όπως ανακτήθηκε 12/11/2022.
[4] Inside Story, Ελευθερία Τσαλίκη, «Δημήτρης Ινδαρές: «Αυτή είναι η πιο σημαντική στιγμή για εμάς, διότι μας ακούει η δικαιοσύνη» | Inside Story», όπως ανακτήθηκε 13/11/2022.

Δημήτρης Καλαντζής

Latest posts by Δημήτρης Καλαντζής (see all)
- Ο «τέτοιος» στο Χαλάνδρι - September 10, 2023
- Δημιουργείται ο πρώτος Ξενώνας Φιλοξενίας Άστεγων και Ευάλωτων ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων στην Αθήνα - August 30, 2023
- Το gay Πεδίον του Άρεως - May 17, 2023