Η αλλόκοτη Νύχτα των Μυστικών του Άκη Δήμου στο θέατρο Μπέλλος

του Δημήτρη Καλαντζή.

Ο μάγος εμφανίζεται στη σκηνή του θεάτρου και καλωσορίζει τους θεατές: «Καλησπέρα, καλησπέρα! Καλωσήρθατε στο βασίλειο της ουτοπίας! Καλωσορίσατε στην αυτοκρατορία των κρυφών πόθων!… Η μαγεία είναι ένα κύμα που ξεσπάει με δύναμη πάνω στην άμμο της πλήξης μας και κάνει τη ζωή μας να μοιάζει με ένα τα ταξίδι γεμάτο μυστήρια…»

Το ταξίδι της παράστασης Η Νύχτα των Μυστικών του Άκη Δήμου στο θέατρο Μπέλλος είναι μυστηριακό. Ζητά από τους θεατές να ξεχάσουν τη συμβατική θεατρική αφήγηση και να παρακολουθήσουν τη στιγμή που ο ιδιαίτερος κόσμος ενός τσίρκου τέμνεται με τον σκληρό ρεαλισμό των καθημερινών ανθρώπων. Είναι η αλλόκοτη στιγμή που θα πέσουν οι στερεοτυπικές μάσκες, θα αντιστραφούν οι ρόλοι και τα εφιαλτικά μυστικά θα βγουν στην επιφάνεια.

Ένα νεαρό ανδρόγυνο, ο κακοποιητικός και χειριστικός Κωνσταντίνος και η φοβισμένη Μιράντα, βρίσκονται παγιδευμένοι στον χώρο ενός παρηκμασμένου τσίρκου. Ο Κωνσταντίνος ψάχνει να βρει την έξοδο αλλά όλες οι κατευθύνσεις οδηγούν σε αδιέξοδο. Αντίθετα, η Μιράντα αρχίζει να νιώθει όλο και πιο οικεία στο τσίρκο και, με την ενθάρρυνση του Μάγου, ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στον σύζυγό της. Μεταξύ του αδιεξόδου της σχέσης της, επιλέγει σταδιακά να μείνει στον αδιέξοδο χώρο και να ενταχθεί στον κόσμο των «θαυμάτων», των ταχυδακτυλουργών, της γυναίκας – γοργόνας και της Μις Κολοράντο… Πάντα θαύμαζε τους ακροβάτες. Και τώρα το τσίρκο έχει αυτή τη θέση κενή, μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση της Νόρας Τζόυς, της «γυναίκας που έχει γεννηθεί για να πετάει».

Η αποκάλυψη των Μυστικών στο έργο του Άκη Δήμου γίνεται δεξιοτεχνικά για την πρόκληση των συναισθημάτων και της λογικής διεργασίας. Η σύγκρουση των κόσμων της «κανονικότητας» και της «μαγείας» θα φανερώσει περισσότερες ομοιότητες παρά  διαφορές, καθώς όλοι οι χαρακτήρες κουβαλούν τραύματα. Κάποιοι θα τα ανακαλύψουν κατά τη διάρκεια της παράστασης και θα επιχειρήσουν να τα γιατρέψουν.  Άλλοι θα συνεχίσουν να τα υπηρετούν με συνέπεια γιατί δεν έχουν τη δύναμη να τα αντιμετωπίσουν, ενώ το κεντρικό πρόσωπο, ο Μάγος, δείχνει συντετριμμένος από το δικό του εγκληματικό μυστικό και αναζητά τη λύτρωση στο πρόσωπο της Μιράντας – ή μήπως την επανάληψη του ίδιου εγκλήματος;    

Το έργο κατανέμεται σε 26 σκηνές που συνδέονται μεταξύ τους με την πρωτότυπη (εξαιρετική) μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου. Η αποσπασματικότητα της ροής δίνει τη δυνατότητα στον Δήμου να προσφέρει μεστούς και απέριττους διαλόγους που ακροβατούν μεταξύ του ακατέργαστου πεζοδρομιακού λόγου και ενός γοητευτικού υπερβατικού λυρισμού, πυκνού από νοήματα, που γυρίζουν στο μυαλό των θεατών ώρες μετά την παράσταση.

Η σκηνοθέτις Αικατερίνη Παπαγεωργίου έστησε με ιδιαίτερη ζέση τον κόσμο της Νύχτας των Μυστικών στη σκηνή του θεάτρου Μπέλλος ως μία ονειρική ουτοπία, απομονωμένη από την «κακονικότητα» και εγκλωβιστική για τους νεοεισερχόμενους, όπου τα «θαύματα» του τσίρκου και της συνηθισμένης ζωής, αποκαλύπτουν τον αθέατο εσωτερικό τους πόνο και οδηγούνται σε επανατοποθετήσεις.      

Ο κόσμος της Νύχτας των Μυστικών παίρνει ζωή από:

Τον Ορέστη Τζιόβα στον ρόλο του Μάγου – κομπέρ, άκαμπτου στην αρχή από το βάρος των ενοχών, ανθρώπινου και γοητευτικού στη συνέχεια μετά την εξομολόγηση του φοβερού μυστικού και την προοπτική για μία νέα αρχή.

Τον Αλέξανδρο Βάρθη στον ρόλο του κακοποιητή συζύγουπου θα γίνει θύμα κακοποίησης και θα καταρρεύσει όλη η προσωπικότητά του. (Ο Βάθρης εντυπωσιάζει με την άρθρωση και τη φωνή του – ένας ηθοποιός για αρχαίο δράμα).

Την Ελίζα Σκολίδη που η παρουσία της στην αρχή της παράστασης είναι ίσως υπερβολικά φοβική αλλά στη συνέχεια αναπτύσσει πλήρως το ταλέντο της, προσφέροντας στιγμές μεγάλης έντασης.  

Τον Τάσο Λέκκα, απολαυστικό στον ρόλο του βοηθού του Μάγου με ένα εύπλαστο σώμα και υπέροχες κινήσεις, που θα έλεγες ότι βγήκε μόλις από πραγματικό τσίρκο.  

Την Εριφύλη Κιτζόγλου που ερμηνεύει μία δυναμική γυναίκα, έτοιμη να πολεμήσει με κάθε όπλο για τον θρόνο της σαγηνευτικής βασίλισσας του θεάματος.

Και τον Γιώργο Μαρτίνο ως την drag persona «Μις Κολοράντο» που αποτελεί τον πιο συνειδητοποιημένο χαρακτήρα της παράστασης, απόλυτα συμφιλιωμένο με τη σκληρή αλήθεια σε έναν κόσμο που κυριαρχούν τα προσχήματα και τα μυστικά. Εντυπωσιακή ερμηνεία.

Αξίζει να γίνει λόγος και για το ίδιο το θέατρο Μπέλλος. Μικρό, ζεστό, αμφιθεατρικό, δίνει τη δυνατότητα στον θεατρόφιλο να παρακολουθήσει τα δρώμενα από απόσταση αναπνοής και να μετέχει στη θεατρική μαγεία.  

Η Νύχτα των Μυστικών, θέατρο Μπέλλος, Photo: DNK 2022.

«Η νύχτα των μυστικών»

Συγγραφέας: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Σκηνικά και Κοστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή
Χορογραφίες: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Σχεδιασμός φωτισμού: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Λεωνίδα
Βοηθός σκηνογράφου: Ασημίνα Κουτσογιάννη
Βοηθός ενδυματολόγου: Πέρσα Ντόβα
Πρωταγωνιστούν (κατά σειρά εμφάνισης): Ορέστης Τζιόβας, Τάσος Λέκκας, Ελίζα Σκολίδη, Αλέξανδρος Βάρθης, Εριφύλη Κιτζόγλου, Γιώργος Μαρτίνος

Διάρκεια: 105 λεπτά

Θέατρο Μπέλλος, Κέκροπος 1, 105 58 Πλάκα Αθήνα

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts