“Η δόξα των Χριστουγέννων”

της Αγγελικής Ρουμπιέ.

Τα Χριστούγεννα της βιτρίνας, το δέντρο των ευχών, τα Χριστούγεννα των ευχών, το φως στη ρωγμή του χρόνου, είναι αγαπημένοι τίτλοι κειμένων/ομιλιών μου για την ημέρα αυτή. Τα φετινά Χριστούγεννα  σκέφτηκα αυθόρμητα τον τίτλο αυτό, ορμώμενη από τις ‘Καταβασίες των Χριστουγέννων’, την ωδή α΄, ‘Χριστός γεννάται, δοξάσατε’.

Στα Χριστούγεννα της ωριμότητας, της σιωπής, συγκριτικά με παλαιότερες χρονιές, συνειδητοποιώ την αξία της δόξας των Χριστουγέννων. Της δόξας για ό,τι πιο δεδομένο έχουμε, την υγεία και την ελευθερία, τους ανθρώπους μας. Της δόξας για όσα έχουμε βιώσει και αποτέλεσαν μάθημα ζωής και επαναπροσδιορισμού της, της δόξας για την προσπάθειά μας να εξελιχθούμε, να προχωρήσουμε εφοδιασμένοι με πληγές, απώλειες, φτερά τσακισμένα, μοναξιά. Της δόξας για τις μικρές, πολύτιμες στιγμές χαράς και αγάπης που κατορθώσαμε να ‘κλέψουμε’ μέσα από μια ζωή άλλοτε σκληρή και ανατρεπτική, άλλοτε απρόβλεπτη και αντιφατική.

Τα γράφω αυτά ξημερώματα Χριστουγέννων, όχι ύστερα από γλέντι, αλλά από μια βραδιά ήρεμη. Ανάγκη για ηρεμία και περίσκεψη. Όσο η ζωή μάς επιφυλάσσει εκπλήξεις, εμείς οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε, να επιβιώνουμε, έχοντας πάντα στο μυαλό ότι μια ανατροπή περιμένει στο επόμενο βήμα μας. Ευχάριστη, ή όχι, αδύνατο να γνωρίζει κανείς. Το μόνο που διαθέτουμε, είναι η δύναμη για ένα βήμα μπροστά. Δεν έχει σημασία το πότε. Όποτε νιώσουμε επαρκείς.

Η δόξα των Χριστουγέννων σήμερα, περιλαμβάνει και μια συγνώμη για όσους και όσα ερμηνεύσαμε λανθασμένα, κυρίως, τον ίδιο μας τον εαυτό.

Οι καμπάνες ήχησαν, κλείνω το κείμενο, σκέφτομαι να πάω ν’ ανάψω ένα κερί. Κεί στη δόξα των Χριστουγέννων, ως δείγμα ευγνωμοσύνης για όσα περάσαμε, για όσα μάς έκαναν σοφότερους. Ίσως.

‘Χριστός επί γής. Υψώθητε’

Χρόνια πολλά και μεγαλόψυχα!

Φωτογραφία ανάρτησης: DNK 2022

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Θ. Ρουμπιέ ζει και εργάζεται στη Λιβαδειά Βοιωτίας ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια βαθμίδα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Ειδίκευση: Παιδαγωγική). Η αγάπη και ο θαυμασμός της για την τέχνη την οδήγησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Πελοποννήσου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο). Η σύγχυση και οι απορίες της για το πολιτικό γίγνεσθαι, την έστρεψαν και στην Πολιτική Επιστήμη, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν/μίου Αθηνών. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Αγαπάει πολύ τα παιδιά και το θέατρο. Πιστεύει πως η τέχνη αναδεικνύει το φως που όλοι κρύβουμε και ότι τα παιδιά μάς χαρίζουν απλόχερα τη θετική ενέργεια που τόσο λείπει.

Latest posts by Αγγελική Ρουμπιέ (see all)

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts