‘Η χθων’

χθων

της Αγγελικής Ρουμπιέ.

Η λέξη αυτή είχε καρφωθεί στο μυαλό μου εδώ και λίγες εβδομάδες. ‘Θα τιτλοφορήσω κείμενό μου’, είχα σκεφτεί. Η ιδέα μού ήρθε καθώς περπατούσα ένα συννεφιασμένο πρωινό στην περιοχή της Κρύας, κοιτώντας το τοπίο, τα βράχια, αναλογιζόμενη το μαύρο των βράχων που μετέφερε με τον χρωστήρα του ο Χρίστος στους πίνακές του, αλλά και τη μυθολογία της περιοχής.

Η χθων, της χθονός. Το χώμα, η γη. Η άνοιξη, ‘έαρ συντετριμμένον’ του ποιητή Νίκου Καρούζου, ο θάνατος, η Ανάσταση, η αναγέννηση. Δυνάμεις αρχέγονες, μύθοι, δοξασίες που επιβίωσαν στο διηνεκές του χρόνου, προσαρμοζόμενες στη θρησκεία. Όλα αυτά σκεφτόμουν, μέχρι που η, κυριολεκτικά, φοβερή, τρομερή, τραγική (δίχως κάθαρση) επικαιρότητα προσαρμόστηκε στον τίτλο…

Η σκοτεινή γη, σκέφτομαι, δεν με τρομάζει, όχι. Κρύβει δύναμη μεγάλη, ‘κρύβει’ κορμιά ανθρώπων που αγάπησα, τα ‘επιστρέφει’ στη ζωή με μορφή διαφορετική. Σκληρό ναι, επώδυνο ναι, αναπόδραστο ναι, αλλά η ζωή είναι σκληρή, σε τραντάζει, σε αναγκάζει να προσαρμοστείς δίχως επιλογή. Μόνος, ή με όσους σε αγαπούν. Κι ας είναι ελάχιστοι. Η πορεία είναι αυτή. Αρκεί να υπάρχει η σειρά…

Σκέφτομαι ξανά το μαύρο. Είναι σκιά, είναι αυτό που συμπυκνώνει όλα τα χρώματα, τα ‘χωνεύει’, είναι αυτό που σε καλύπτει σε μέρες περίεργες, αδιέξοδες για την ψυχή σου. Εγώ, λοιπόν, το μαύρο θα αραιώσω, θα ζωγραφίσω ακτίνες ήλιου, θα κλέψω χρώματα λουλουδιών πολλά και γρήγορα θα δεις πόσο εύκολα θ’ αλλάξει. Θα βρεις απαντήσεις, θα βρεις τρόπους να προχωρήσεις. Θα βρεις παρηγοριά. Δύναμη.

‘Τ’ άγριο σκοτεινό παλάτι θα φωτίσω

           Εκτυφλωτικά

Θα ρίξω χρώματα παντού […]΄ Μίλτος Σαχτούρης, Ο Άρχοντας.

Υ.Γ.  Για τον αγαπημένο μου αρχισυντάκτη, Δημήτρη, με όλη την σκέψη, την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη.

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Θ. Ρουμπιέ ζει και εργάζεται στη Λιβαδειά Βοιωτίας ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια βαθμίδα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Ειδίκευση: Παιδαγωγική). Η αγάπη και ο θαυμασμός της για την τέχνη την οδήγησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Πελοποννήσου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο). Η σύγχυση και οι απορίες της για το πολιτικό γίγνεσθαι, την έστρεψαν και στην Πολιτική Επιστήμη, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν/μίου Αθηνών. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Αγαπάει πολύ τα παιδιά και το θέατρο. Πιστεύει πως η τέχνη αναδεικνύει το φως που όλοι κρύβουμε και ότι τα παιδιά μάς χαρίζουν απλόχερα τη θετική ενέργεια που τόσο λείπει.

Latest posts by Αγγελική Ρουμπιέ (see all)

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts