‘Εύθραυστη γραμμή’

Γραμμή

από την Αγγελική Ρουμπιέ.

‘Το παρόν αποτελεί λεπτή και εύθραυστη γραμμή που συνδέει παρελθόν και μέλλον’. Όχι, δεν το σκέφτηκα εγώ, αλλά καταγράφηκε την προηγούμενη Τετάρτη, στη διάρκεια μαθήματος του μεταπτυχιακού προγράμματος Θεατρικών Σπουδών που μετέχω.  Αναφερόταν σε σκηνοθετική στοχοθεσία και μέθοδο.

Οι  συνειρμοί μου ξεκίνησαν, μαζί και οι ερωτήσεις μου οι εσωτερικές. Και, γιατί το παρόν να μην έχει στερεή βάση, θεμέλια γερά, μιας και είμαι στο εδώ και τώρα, πατάω γερά τα πόδια μου και το ζω. Γιατί να είναι λεπτή η γραμμή; Γιατί να μην είναι κάτι πολύ πιο κραταιό από το παρελθόν;  Άλλωστε, εάν αφήσω το παρελθόν δίχως όριο και ανεξέλεγκτο, θα γιγαντωθεί μέσα μου και θα με κυριεύσει, θα με περικλείσει ασφυκτικά… και θα χάσω την παρούσα στιγμή.

Και το μέλλον; Το μέλλον ως συνέχεια του παρόντος; Δεν ξέρω, η ζωή κρύβει με πονηριά τα σενάριά της και αδυνατείς να μαντέψεις την συνέχεια. Αν ονομάζεται και συνιστά, πράγματι, συνέχεια και όχι κάτι εντελώς διαφορετικό, νέο, αχαρτογράφητη περιοχή που με προ-καλεί σαγηνευτικά…

Παρελθόν, παρόν και μέλλον, οι τρεις διαστάσεις της ζωής μας που βιώνονται και ερμηνεύονται και διαφορετικά, ανάλογα με την φάση, τους συνοδοιπόρους  και  τη στάση ζωής. Ίσως και ανάλογα με το συμφέρον μας, τελικά. Λογικό και ανθρώπινο και αυτό. Θεμιτό. Θεμιτό να προστατεύει κανείς τον εαυτό του. Ουδείς θα το κάνει  ‘ανθ’ ημών’.

Τελικά, οι ανατροπές, μικρές και πιο μεγάλες, της ζωής μας, αναστρέψιμες και μη, προηγούνται, τηρουμένων των αναλογιών, σε μια θεατρική σκηνή. Όλα έχουν καταγραφεί. Όλοι οι χαρακτήρες, όλες οι πρωτοπορίες και οι πορείες, οι σκηνοθετικές απόψεις και θεωρίες, προκειμένου ο θεατής, ο θεατής της ζωής να καθρεφτιστεί, ή όχι, εκεί. Κάπου, θεωρώ, όλοι αναγνωρίζουμε ένα κομμάτι ψυχής μας, είτε το προβάλλει ο Στανισλάφσκι είτε ο Βασίλιεφ είτε η Μνουσκίν είτε ο Κουν, ή ο Ροντήρης, ή οι νεότεροι σκηνοθέτες. Όλοι!

THEATRUM MUNDI

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Θ. Ρουμπιέ ζει και εργάζεται στη Λιβαδειά Βοιωτίας ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια βαθμίδα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Ειδίκευση: Παιδαγωγική). Η αγάπη και ο θαυμασμός της για την τέχνη την οδήγησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Πελοποννήσου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο). Η σύγχυση και οι απορίες της για το πολιτικό γίγνεσθαι, την έστρεψαν και στην Πολιτική Επιστήμη, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν/μίου Αθηνών. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Αγαπάει πολύ τα παιδιά και το θέατρο. Πιστεύει πως η τέχνη αναδεικνύει το φως που όλοι κρύβουμε και ότι τα παιδιά μάς χαρίζουν απλόχερα τη θετική ενέργεια που τόσο λείπει.

Latest posts by Αγγελική Ρουμπιέ (see all)

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts