Ο «τέτοιος» στο Χαλάνδρι

ο "τέτοιος" στο Χαλάνδρι

του Δημήτρη Καλαντζή.

Μού είναι αντιπαθητικός πολιτικά ο κύριος Χάρης Ρώμας. Και εξηγώ: ως αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής θεωρώ ότι δεν έκανε θεσμικό έργο αλλά μοίραζε εκδηλώσεις δεξιά και αριστερά, και ιδιαίτερα στο Πεδίον του Άρεως, το οποίο γνωρίζω καλά, οι εκδηλώσεις ήταν πρόχειρες, της τελευταίας στιγμής, και έδειχναν περισσότερο ότι γίνονταν για να ικανοποιήσουν τις «δικές μας» εταιρίες παραγωγής με απευθείας αναθέσεις, παρά να ψυχαγωγηθεί ο κόσμος.

Μία φορά που συνάντησα τον κύριο Χάρη Ρώμα στο Πεδίον του Άρεως – είχε έρθει για να φωτογραφηθεί με κάποιους καλλιτέχνες – προσπάθησα να του πω ότι το Πεδίον του Άρεως χρειάζεται σταθερές πολιτιστικές εκδηλώσεις με τις οποίες να συνδέονται οι πολίτες και όχι ευκαιριακές, ούτε να παραχωρείται το Πάρκο επί τρείς μήνες τον χρόνο σε εμπορικά πανηγύρια με σωβρακοφανέλες και κατσαβίδια.

Εκείνος μου απάντησε ότι «είσαι αχάριστος» και ότι «θα έπρεπε να με ευχαριστείς που κάνω και τις εκδηλώσεις που κάνω». Γύρισε την πλάτη του και έφυγε.  

Είχα μείνει παγωτό.

Πίστευα και πιστεύω ότι στις εκλογές ψηφίζουμε τους ανθρώπους που θα υπηρετήσουν τους πολίτες και όχι τους ανθρώπους που οι πολίτες θα υπηρετούμε.

Ο κύριος Ρώμας έδειχνε να πιστεύει ότι ήταν ελέω θεού μονάρχης και από τα… φιλανθρωπικά του αισθήματα πέταγε μερικά ψίχουλα εκδηλώσεων στο φτωχό «πόπολο» του μεγαλύτερου αστικού χώρου πρασίνου της Αθήνας (που διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια). Από μεγαλοκαρδία και όχι από καθήκον και υποχρέωση. Και πίστευε ότι το «πτωχό πόπολο» έπρεπε να τον αποθεώνει για αυτά τα ψίχουλα.  

Γι αυτό μου είναι αντιπαθής πολιτικά ο κύριος Χάρης Ρώμας. Έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη περί πολιτικής.

Αλλά…

(Ε, τόσο μεγάλη εισαγωγή δεν θα κατέληγε σε ένα «αλλά»; )

Αλλά… παρατηρώ την προεκλογική εκστρατεία στον δήμο Χαλανδρίου και μου έρχεται εμετός από τον τρόπο που κάποιοι αντίπαλοι του κυρίου Ρώμα (ακόμα και προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία) τον αντιμετωπίζουν.

Θα μπορούσαν να κοντράρουν τις θέσεις του, να του καταλογίσουν έλλειψη γνώσης των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης (εάν υπάρχει), έλλειψη προγράμματος (εάν υπάρχει), να τον πουν «κομήτη» της πολιτικής, «σέλεμπριτι» που επιχειρεί να εξαργυρώσει την αγάπη του κόσμου από τους ρόλους που έχει γράψει και παίξει, να θυμίσουν άλλους «μετεωρίτες» που τα έκαναν θάλασσα στην τοπική αυτοδιοίκηση (βλέπε μάνατζερ Ψινάκης στη Νέα Μάκρη), αλλά όχι. Προτιμούν να λένε και να γράφουν ότι είναι… «τέτοιος» και γι αυτό δεν πρέπει να τον ψηφίσει ο κόσμος.

Στην Ελλάδα του 2023, και ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει έναν «τέτοιον» να διεκδικεί την προεδρία, ενώ ετοιμάζεται ο νόμος που θα δίνει σε όλα τα άτομα το δικαίωμα να συνάπτουν οικογένεια απέναντι στην πολιτεία, σε μία χώρα της Ευρώπης που έχει αναγνωρίσει σε όλα τα άτομα το δικαίωμα να εκφράζουν τη φύση τους, που υπάρχουν νόμοι και ποινές για την προστασία των ανθρώπων από τη μισαλλοδοξία και τις  ρατσιστικές επιθέσεις, κάποιοι στο Χαλάνδρι πολεμούν την υποψηφιότητα Ρώμα, λέγοντας ότι είναι «τέτοιος». Και επειδή είναι «τέτοιος», δεν πρέπει να ψηφιστεί.

Ο κύριος Ρώμας δεν έχει μιλήσει ποτέ για την προσωπική του ζωή. Είναι απόλυτα σεβαστό δικαίωμα του να μιλήσει ή όχι, όταν και εάν ο ίδιος θελήσει.   

Δεν είναι δικαίωμα όμως κανενός και καμίας να σπέρνει το δηλητήριο του μίσους, της προκατάληψης και των διακρίσεων.

Δεν είναι λογικό να επιτρέπεται κάτι τέτοιο και μάλιστα σε μία κορυφαία στιγμή του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως είναι οι εκλογές.

Αυτοαναιρείται η δημοκρατία και ο πολιτισμός μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία πάλευαν και παλεύουν δεκάδες χρόνια χιλιάδες άνθρωποι.

Οι αντίπαλοι του κύριου Ρώμα στο Χαλάνδρι χρειάζεται να καταδικάσουν ξεκάθαρα και δημόσια αυτή τη χυδαία καμπάνια εναντίον του.

Ας το δουν έστω ψυχρά ωφελιμιστικά.

Ο κύριος Ρώμας, ως θύμα ρατσιστικής επίθεσης, γίνεται συμπαθής στους νοήμονες πολίτες.

Ακόμα και σε εμένα (που δήλωσα εξαρχής ότι τον αντιπαθώ ως πολιτικό πρόσωπο).   

Θα πέσουν στον λάκκο που ανοίγουν.

Και ο λάκκος είναι γεμάτος φίδια, που έχουν εκκολαφθεί εδώ και καιρό…     

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts