Απολογισμός του Πεδίου του Άρεως για το 2023

Απολογισμός 2023 Πεδίον του Άρεως

του Δημήτρη Καλαντζή.

Το 2023 φεύγει με πολλά σημαντικά γεγονότα στον μεγαλύτερο αστικό χώρο πρασίνου της Αθήνας, αρκετά από αυτά ελπιδοφόρα για το μέλλον του αλλά και κάποια που ήταν ακραία παραδείγματα κακοδιαχείρισης του Πεδίου του Άρεως από την Περιφέρεια Αττικής.

Στα θετικά, θα πρέπει να σημειώσουμε τη γενική εικόνα φροντίδας του πρασίνου, τα σωστά κλαδέματα που επιτρέπουν το ανοιχτό οπτικό πεδίο και δημιουργούν την αίσθηση ότι είσαι σε έναν ενιαίο και φιλόξενο δημόσιο χώρο. Έγιναν νέες φυτεύσεις, που απέχουν βέβαια από τις ανάγκες ανανέωσης του γερασμένου πρασίνου, αλλά ήταν επιτυχημένες κυρίως στην Υδάτινη Διαδρομή με τη φύτευση νέων πλατάνων.

Αντίθετα με τις φυτεύσεις δένδρων, οι φυτεύσεις θάμνων και – κυρίως – γρασιδιού στην Υδάτινη Διαδρομή και το πλάτωμα Οικονομίδη από τη Δωρεά Ωνάση ήταν αποτυχημένες. Είτε δεν είχε επιλεχθεί η κατάλληλη ποικιλία γρασιδιού, είτε δεν υπήρξε σωστή φροντίδα, το αποτέλεσμα ήταν (και παραμένει) αποκαρδιωτικό και στους δύο χώρους. Αντίθετα, το γρασίδι που φύτευσε η Διεύθυνση Πάρκων γύρω από το πλάτωμα Οικονομίδη, δείχνει πολύ πιο δυνατό.  

Θετική ήταν σίγουρα και η επιστροφή του πολιτισμού στο Πάρκο μας. Η παραδοσιακή έκθεση βιβλίου επέστρεψε στο Πεδίον του Άρεως με δεκάδες συγγραφείς, ποιητές και ανθρώπους της διανόησης να βρίσκονται κοντά μας με όμορφες δημόσιες συζητήσεις σε μικρές εγκαταστάσεις, αρμονικές με τον χώρο. Ευχάριστη έκπληξη ήταν και η πραγματοποίηση του πρώτου φιλοζωικού φεστιβάλ στο Πάρκο μας με τίτλο “Woof Festival” με πάρα πολύ κέφι, καλαισθησία, πληροφορίες και αγάπη για τα ζώα. Έδειξε ότι δεν είναι νομοτελειακά «καταδικασμένο» το Πάρκο μας σε εμποροπανηγύρεις ευτέλειας και προχειρότητας.

Στα θετικά του 2023 ήταν και η δημιουργία ενός νέου τοπόσημου, στο «ανάθεμα του Βενιζέλου», όπου το Ίδρυμα Ωνάση κατασκεύασε μία σύνθεση τραπεζοκαθισμάτων που αγκαλιάστηκε αμέσως από τον κόσμο. Βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους να πηγαίνουν εκεί για να συναντήσουν τις παρέες τους, να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να εργαστούν στα λαπτοπ τους, ενώ πολλοί και πολλές επιλέγουν τον χώρο για τις αυτοσχέδιες γιορτές των παιδιών τους. Ήταν και η μόνη επιτυχημένη προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση, αφού η αποκατάσταση της λειτουργίας της Υδάτινης Διαδρομής απέτυχε, όπως και η επιδιόρθωση των σπασμένων μαρμάρων των διαδρομών (ξαναέγινε με χρήματα της Περιφέρειας), ενώ η παροχή δωρεάν Wi Fi δεν επιχειρήθηκε καν, αν και ήταν μέρος της «Δωρεάς Ωνάση».

Στα αρνητικά του 2023, δεν θα μείνουμε στα πάγια ανεπίλυτα θέματα (όπως η σκανδαλώδης άρνηση της Περιφέρειας Αττικής να αποκαταστήσει τον χώρο άθλησης νέων και ενηλίκων, η αποτυχία λειτουργίας της Υδάτινης Διαδρομής, η μη λειτουργία του Ροδώνα κ.α.) αλλά στην παράλογη απόφαση της απελθούσας Περιφερειακής Αρχής να βάλει λουκέτο στο Πεδίον του Άρεως επί σχεδόν έναν μήνα λόγω ζέστης και ανέμων. Την εποχή που οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του κέντρου της Αθήνας χρειάζονταν όσο ποτέ το Πάρκο τους, η Περιφέρεια Αττικής τούς το στέρησε.

Η Περιφέρεια Αττικής με αυτή την αδιανόητη απόφαση έδειξε ότι δεν είχε πάρει μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης στο Πεδίον του Άρεως, δεν είχε επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, δεν είχε προσωπικό φύλαξης και εποπτείας του χώρου, δεν είχε καμία οργάνωση αποφυγής του κινδύνου και καμία στόχευση στην ανακούφιση των πολιτών.

Ελπίζουμε ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή θα έχει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για τις ανάγκες των πολιτών, θα έχει κατανόηση για τον ρόλο που παίζει το Πεδίον του Άρεως για τις πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Κυψέλης, του Γκύζη, της Νεάπολης, της Βικτώριας και γενικότερα της Αθήνας και θα δείξει ουσιαστικό και πρακτικό ενδιαφέρον για το Πάρκο μας.

Υ.Γ. Επειδή έχουμε δει πολλές φορές το έργο να επαναλαμβάνεται: Το Πεδίον του Άρεως ΔΕΝ χρειάζεται κάποια ΝΕΑ μελέτη αλλά – επιτέλους – την υλοποίηση των παλαιών. Δεν γίνεται κάθε νέος Περιφερειάρχης να πετάει στα σκουπίδια τις μελέτες του προκατόχου του, να προκηρύσσει νέες μελέτες που ολοκληρώνονται λίγο πριν τη λήξη της θητείας του και δεν προλαβαίνουν ποτέ να γίνουν έργα… Όχι άλλες μελέτες. Έργα χρειάζεται το Πάρκο. Απλά και μικρά έργα. Φυτεύσεις και αποκαταστάσεις των υπαρχουσών υποδομών του.

Απολογισμός Πεδίου του Άρεως 2023: γενική εικόνα φροντίδας του πρασίνου με σωστά κλαδέματα που επιτρέπουν το ανοιχτό οπτικό πεδίο και δημιουργούν την αίσθηση ότι είσαι σε έναν ενιαίο και φιλόξενο δημόσιο χώρο.
Απολογισμός Πεδίου του Άρεως 2023: ο νέος χώρος στο “ανάθεμα του Βενιζέλου” (πίσω από την προτομή Νικηταρά) με τη σύνθεση τραπεζοκαθισμάτων αγκαλιάστηκε αμέσως από τον κόσμο.
Απολογισμός Πεδίου του Άρεως 2023: Δεν έγινε δυνατή η αποκατάσταση λειτουργίας της Υδάτινης Διαδρομής μέσα στο 2023 παρά τη δωρεά Ωνάση. Νέα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη – αργή εξέλιξη αφού έχουν περάσει ήδη δυο μήνες με κλειστή την υποδομή.
Απολογισμός Πεδίου του Άρεως 2023: τα χελωνάκια της Υδάτινης Διαδρομής φιλοξενούνται προσωρινά στο μικρό σιντριβάνι Νικολάου Ξένου.
Απολογισμός Πεδίου του Άρεως 2023: στον Ροδώνα έχουν ξεκινήσει έργα αποκατάστασης με πάρα πολύ αργό ρυθμό εκτέλεσης.
Απολογισμός Πεδίου του Άρεως 2023: μέσα στον χρόνο παραδόθηκε στους περιπατητές ο κλειστός χώρος του πρώην φυτωρίου – βοτανικού πάρκου.
Απολογισμός Πεδίου του Άρεως 2023: η αντίληψη της απελθούσας Περιφερειακής Αρχής περί Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων – Χωρίς άλλα σχόλια.
Απολογισμός Πεδίου του Άρεως 2023: σε κάθε εμποροπανήγυρη η κυκλοφορία οχημάτων μέσα στο Πάρκο τραυματίζει τον χώρο.
Απολογισμός Πεδίου του Άρεως 2023: η απελθούσα Περιφερειακή Αρχή αρνήθηκε ακόμα και να εξετάσει το πάγιο αίτημα των κατοίκων για επαναλειτουργία της “Παιδικής Χαράς” νέων και ενηλίκων.
Απολογισμός Πεδίου του Άρεως 2023: η απελθούσα Περιφερειακή Αρχή αρνήθηκε ακόμα και να εξετάσει το πάγιο αίτημα των κατοίκων για επαναλειτουργία της “Παιδική Χαράς” νέων και ενηλίκων.
Πεδίον του Άρεως – Απολογισμός 2023: πράσινο (;) από τη Δωρεά Ωνάση στο πλάτωμα Οικονομίδη.
Πεδίον του Άρεως – Απολογισμός 2023: πράσινο από τη Διεύθυνση Πάρκων περιμετρικά του πλατώματος Οικονομίδη.
The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts