Το τραγούδι της μάσκας

από την Αγγελική Ρουμπιέ.

Καταλυτική η επικαιρότητα. Μασκοφόροι παντός είδους: μικροί, μεγάλοι, αθώοι, ένοχοι. Απόκριες, καρναβάλι, διασκέδαση, παιχνίδι, ένταση, ξεφάντωμα, εκτόνωση, κρυφτό, αποφυγή, δειλία, κακία, πονηριά.

Ο ωραίος τίτλος ανήκει σε βιβλίο της κυρίας Μάρως Βαμβουνάκη. Το αγόρασα χρόνια πριν, γιατί με γοήτευσε, αρχικά, ο τίτλος. Η ενσάρκωση μιας μάσκας με το τραγούδι! Άρχισα να κάνω συνειρμούς. Μάσκες ιατρικές, μάσκες λόγω covid (δεν το είχαμε ζήσει τότε), μάσκες διάφανες και δυσδιάκριτες συνάμα.

Φορώ την μάσκα μου για να σε ξεγελάσω. Σε ξεγελάω γιατί αδυνατώ να σε αντιμετωπίσω, σε αποφεύγω. Σε αποφεύγω, γιατί αδυνατώ να με αντιμετωπίσω. Να πώς με ‘προστατεύει’ μια μάσκα. Γίνεται αρωγός μιας κατάστασης που προσπαθεί ν αποφύγει το αδιέξοδο το προσωπικό, έστω και προσωρινά. Μόνο προσωρινά. Πόσο να ΄φορέσει΄ κανείς ένα ψέμα; Λίγο! Τόσο, όσο να νιώσει προστατευμένος. Οι συνθήκες πάντα αρέσκονται στο φως, αργά ή γρήγορα. Η πορεία, βέβαια, μέχρι το φως είναι έντονη και επίπονη.

Αναφορικά με το βιβλίο (το οποίο, φυσικά, προτείνω), αντιγράφω από το οπισθόφυλλο:

‘ …Είναι η δεύτερη επιλογή. Η δύναμη της αδυναμίας. Μου θυμίζει τώρα εκπληκτικά τη λιθογραφία με τον άγγελο του Bouguereau στο χωλ έξω από το γραφείο μου. – Εσείς τι μου προτείνετε; Ρώτησε παθητικά με φωνή δειλά παιδιάστικη. Έκανε συχνά την τσακισμένη για να προλάβει μην την τσακίσουν.’

Άμυνα. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αυτή του μασκοφόρου… Καλή Σαρακοστή, με υγεία και (εν)συναίσθηση!

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Θ. Ρουμπιέ ζει και εργάζεται στη Λιβαδειά Βοιωτίας ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια βαθμίδα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Ειδίκευση: Παιδαγωγική). Η αγάπη και ο θαυμασμός της για την τέχνη την οδήγησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Πελοποννήσου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο). Η σύγχυση και οι απορίες της για το πολιτικό γίγνεσθαι, την έστρεψαν και στην Πολιτική Επιστήμη, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν/μίου Αθηνών. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Αγαπάει πολύ τα παιδιά και το θέατρο. Πιστεύει πως η τέχνη αναδεικνύει το φως που όλοι κρύβουμε και ότι τα παιδιά μάς χαρίζουν απλόχερα τη θετική ενέργεια που τόσο λείπει.

Latest posts by Αγγελική Ρουμπιέ (see all)

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts