Η παρενόχληση στη Φουρέιρα πάνω στη σκηνή και ο νόμος της σιωπής

 

του Δημήτρη Καλαντζή.

Το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφει σε πραγματικές συνθήκες την παρενόχληση εργαζόμενης γυναίκας από νεαρό άντρα, ο οποίος σε κατάσταση μη νηφαλιότητας, συμπεριφέρεται ανάρμοστα. Με δεκάδες θαμώνες να παρακολουθούν παγωμένοι, η γυναίκα επιλέγει να σταματήσει την εργασία της και να αποχωρήσει, προστατεύοντας την αξιοπρέπειά της.

Κατονομάζοντας τους πρωταγωνιστές, το επεισόδιο θα έπρεπε να ήταν από τις πρώτες κοινωνικές ειδήσεις στη χώρα. Η γυναίκα είναι η δημοφιλέστερη τραγουδίστρια νεανικής μουσικής της Ελλάδας, η Ελένη Φουρέιρα, και ο άντρας είναι ο γιός του εφοπλιστή, επιχειρηματία, μιντιάρχη, ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας, Μαρινάκη. Γιατί κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα δεν κατέγραψε το γεγονός;  

Φουρέιρα: Ο τρόπος που με κοιτάς δεν μου αρέσει 

Το βίντεο ξεκινά με την προσπάθεια της Φουρέιρα να ελευθερωθεί από την αγκαλιά που επιχειρεί να της κάνει ο άντρας. Εκείνος παίρνει το μικρόφωνο για να πει κάτι, εκείνη το ξαναπαίρνει και προσπαθεί να εκφράσει δημόσια την άβολη θέση που βρίσκεται, μπλέκοντας στίχους τραγουδιού με αυτοσχεδιασμούς: «ο τρόπος που μου μιλάς δεν μου αρέσει», «ο τρόπος που με κοιτάς δεν μου αρέσει». Στη συνέχεια η τραγουδίστρια προσπαθεί να τον οδηγήσει να κατέβει από τη σκηνή προς την παρέα του, αλλά εκείνη – η παρέα του – καταβρέχει και τους δύο με σαμπάνιες.

Για λίγο ο άνδρας σταματά να την κυνηγά και σκουπίζεται με την μπλούζα του. Η Φουρέιρα, έχοντας πάρει κάποια απόσταση, απευθύνεται στο κοινό:  «Λοιπόν, ακούστε, είναι πολύ ωραία όλα αυτά… αλλά επειδή εγώ… κάνω τη δουλειά μου αυτή τη στιγμή… δεν είναι πολύ ωραίο… Μόλις μπήκε σαμπάνια στο μάτι μου… Θα ήθελα να πω άλλο ένα τραγούδι και να κόψω το πρόγραμμα εδώ… Λυπάμαι… Γιατί και βράχηκα…»

Προσπαθεί να απελευθερωθεί από την λαβή του άντρα

 Ο άνδρας πλησιάζει και πάλι την τραγουδίστρια, η οποία προσπαθεί να τον αποκρούσει: «Μισό λεπτό, αγάπη μου γλυκιά. Δεν φταις εσύ. Μια επόμενη φορά θα είναι λίγο καλύτερα…» Ο άντρας ξαναπαίρνει το μικρόφωνο από το χέρι της και απευθύνεται στον κόσμο, ενώ προσπαθεί και πάλι να την αγκαλιάσει (τύπου φιλαράκια).

Η γυναίκα σκύβει και ξεφεύγει τη λαβή του, ενώ, βλέποντας ότι κανείς δεν επεμβαίνει, ούτε η παρέα του μη νηφάλιου άντρα, ούτε οι άνθρωποι του μαγαζιού, χαιρετά με νοήματα το κοινό και κατευθύνεται προς τα παρασκήνια. Ο άντρας της λέει από το μικρόφωνο: «Ελένη, έλα εδώ», εκείνη δεν ανταποκρίνεται, και τότε της φωνάζει «Ελένη!».

Η Φουρέιρα πλέον έχει αποχωρήσει από τη σκηνή αλλά ο άντρας είναι σίγουρος: «θα σκουπιστεί…(και θα ξαναβγεί)».

Μόνος πλέον πάνω στη σκηνή λέει από το μικρόφωνο: «κύριοι, δώστε της ένα χειροκρότημα επειδή είναι η μεγαλύτερη τραγουδίστρια…». Το κοινό έχει παγώσει. Δεν ανταποκρίνεται. Ο άντρας ξεκινά να χειροκροτά μόνος του…

Το βίντεο αρχικά κυκλοφορούσε παντού μέχρι που άρχισε να αποσύρεται

Το βίντεο κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολλές γωνίες λήψης, καθώς όλοι και όλες στο κέντρο τραβούσαν με τα κινητά του (και κανένα άτομο δεν επενέβη στο περιστατικό – δουλειά, άλλωστε, που έπρεπε να είχε κάνει η ασφάλεια του κέντρου). Το βίντεο κυκλοφόρησε με μεγάλη ταχύτητα από το ένα άτομο στο άλλο μέχρι που άρχισε να… εξαφανίζεται από το διαδίκτυο. Πώς άραγε;

Ο νόμος της σιωπής

 Η γυναίκα δεν έκανε δημόσια καταγγελία. Το κέντρο δεν έκανε δημόσια καταγγελία. Ο άντρας δεν είπε, ούτε έγραψε, δυο λόγια συγγνώμης προς τη γυναίκα. Κανείς και καμία δεν έφερε το επεισόδιο στη δημόσια συζήτηση. Ο νόμος της σιωπής, που βρίσκεται πάνω από κυβερνήσεις, δικαιοσύνη -και βέβαια τη δημοσιογραφία- εφαρμόστηκε για μία ακόμα φορά.

  • ΕΔΩ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΠΙΑ… ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts