“Αδράξτε τη μέρα” στη μνήμη του Γιώργου Χάγιου

της Αγγελικής Καρδαρά. 

Στη μνήμη του δασκάλου της δημοσιογραφίας και ιδρυτή του ιστορικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας, Γιώργου Χάγιου

“Αδράξτε τη μέρα” ήταν το σύνθημα του δασκάλου της δημοσιογραφίας και ιδρυτή του ιστορικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας, Γιώργου Χάγιου. Κρατώντας μια εφημερίδα με τις λέξεις αυτές σε μια θολή φωτογραφία στο λογαριασμό του στο facebook υπενθύμιζε σε όλους εμάς -τους φίλους και συνεργάτες- ότι πρέπει να ζήσουμε τη μέρα και να κυνηγήσουμε με πάθος τα όνειρά μας.

Το ίδιο έκανε και εκείνος, δουλεύοντας σκληρά για να κατακτήσει τις κορυφές. Δημιούργησε την πρώτη Σχολή Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας το 1975 και εκπαίδευσε πολύ υψηλό αριθμό δημοσιογράφων, πολλοί από τους οποίους έκαναν μεγάλη καριέρα στο χώρο των μίντια και μέχρι σήμερα διακρίνονται σε καίριες θέσεις που έχουν αναλάβει.

Το Εργαστήρι λειτούργησε για πρώτη φορά σε ένα ωραίο νεοκλασικό κτήριο δίπλα στην Ακαδημία Αθηνών, στο πνευματικό κέντρο της πόλης. Σήμερα στεγάζεται στην οδό Καπλανών και “περιστοιχίζεται” από τη φοιτητική και πνευματική ζωή της πόλης: τη Νομική Σχολή Αθηνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Το κύρος του Εργαστηρίου αδιαμφισβήτητο. Να αναφέρω ότι δίδαξαν και εξακολουθούν να διδάσκουν σε αυτό σημαντικές προσωπικότητες, παρέχοντας στους σπουδαστές ολοκληρωμένη θεωρητική γνώση και πρακτική εμπειρία στο χώρο των μίντια.

Ο Γιώργος Χάγιος -η ψυχή του Εργαστηρίου- εργαζόταν με τη δυναμική ομάδα του αδιάκοπα, γιατί στόχος του ήταν να είναι η Σχολή κορυφαία και να προσφέρει υψηλό επίπεδο γνώσεων. Βρισκόταν πάντοτε στο γραφείο του -στην κλασική του θέση, όπως θα τον θυμόμαστε, ανάμεσα στις εφημερίδες του, τα βιβλία του και τους σπουδαστές του-.

Λάτρευε το Εργαστήρι, που ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του, της ψυχής του και της καθημερινότητάς του, δούλευε με πάθος κι έκανε όνειρα… Παρά τις αντιξοότητες της εποχής, σχεδίαζε το μέλλον του Εργαστηρίου και τη “νέα εποχή δημοσιογραφίας”.

Ήμουν ένας από τους ανθρώπους, με τους οποίους μοιράστηκε τα τελευταία όνειρά του… Θα τα κρατήσω στην καρδιά μου, όπως και το χαμόγελο και την ενέργεια που είχε ως άνθρωπος…

Ο Γιώργος Χάγιος “έφυγε” αιφνίδια την Τετάρτη 15/3/17 για τη “γη των αγγέλων”, “κουβαλώντας” τα όνειρα και τις αγωνίες ενός εκπαιδευτικού που πάλευε με όλο του το είναι για τους σπουδαστές του και τη Σχολή του.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην υπέροχη, αγαπημένη μου, οικογένεια Χάγιου και εύχομαι τα όνειρα που είχε ο Γιώργος Χάγιος, πριν φύγει από τη ζωή, να γίνουν με κάποιο τρόπο πραγματικότητα.

Θεωρώ ότι ήταν ένας άνθρωπος που είχε ακόμα να προσφέρει σημαντικά πράγματα στο χώρο των ΜΜΕ, με την πολύχρονη πείρα του και τις μεγάλες επαγγελματικές του επιτυχίες. Θα ήθελα συνεπώς να κλείσω το σημερινό μου κείμενο με την ευχή το  πάθος του Γιώργου Χάγιου για τη δημοσιογραφία και την εκπαίδευση νέων δημοσιογράφων να μας “συντροφεύει” και να αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους τους διδάσκοντες στο χώρο των  μίντια…

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Δρ Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Παν/μίου Αθηνών – Φιλόλογος. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός και είναι Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Παράλληλα, οργανώνει σεμιναριακά μαθήματα και δίνει διαλέξεις στο αντικείμενο της εξειδίκευσής της «Έγκλημα και Media». Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των elearning προγραμμάτων, έχοντας αναλάβει τη συγγραφή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: «ΜΜΕ και Εγκληματικότητα: το έγκλημα ως είδηση και ως μήνυμα» & «Αστυνομικό και Δικαστικό Ρεπορτάζ», με Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Εγκληματολογίας κ.Γιάννη Πανούση. Δίδαξε δημοσιογραφία στο Κολλέγιο Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας (CPJ Athens/University of Wolverhampton) στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Από το 2013 έως το 2016 έδινε διαλέξεις στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο «Εγκληματολογία & ΜΜΕ». Ασχολείται με την εγκληματολογική έρευνα, την αρθρογραφία και τη συγγραφή.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts