Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Κοινωνίες σε Κίνηση και τις πρωτοπόρες ποιοτικές μεθόδους έρευνας στη μελέτη της απόκλισης και του κοινωνικού ελέγχου

της Αγγελικής Καρδαρά.

Το διήμερο, διαδικτυακό, Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Κοινωνίες σε Κίνηση και τις πρωτοπόρες ποιοτικές μεθόδους έρευνας στη μελέτη της απόκλισης και του κοινωνικού ελέγχου, υπό τον τίτλο “Contemporary Societies in motion: pioneering qualitative research methods in the study of deviance and social control”, που διοργανώνουν η Ομάδα Εργασίας για την Ποιοτική Μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος λαμβάνει χώρα  στις 27 και 28 Μαΐου 2021. Κεντρικοί ομιλητές/τρια είναι ο Paul Rock, ένας από τους πλέον καταξιωμένους εγκληματολόγους σε διεθνές επίπεδο και δύο νεότεροι επιστήμονες, η Rita Faria και ο Μichael Mills που έχουν ήδη αφήσει το στίγμα τους στην διεθνή έρευνα και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Aπό την Ελλάδα, κατά το άνοιγμα του συνεδρίου, θα τοποθετηθούν με εισηγήσεις εκπροσωπώντας δύο κορυφαία ιδρύματα, το ΕΚΠΑ και το ΕΚΚΕ, οι Καθηγητές Νικόλαος Δεμερτζής και Γιώργος Πλειός και η διευθύντρια Ερευνών ΕΚΚΕ Δρ Ιωάννα Τσίγκανου.

Το συνέδριο περιλαμβάνει συνολικά 11 συνεδρίες όπου παρουσιάζονται η μεθοδολογία και τα ευρήματα πρόσφατων και νεωτερικών ερευνών στις κοινωνικές επιστήμες, 4 ειδικές θεματικές συνεδρίες για την εθνογραφική προσέγγιση των συνόρων υπό την οπτική του προσφυγικού ζητήματος, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τις ποιοτικές μεθοδολογίες στην Εγκληματολογία και την Πανδημία καθώς και ένα τρίωρο διαδραστικό εργαστήριο με θέμα τις ψηφιακές μεθόδους στην έρευνα με τίτλο “Digital methods in the research about deviance: between qualitative and big data analytics”. 

Στο τέλος του συνεδρίου θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Πρόγραμμα συνεδρίου: https://e-keme.gr/en/contemporary-societies-in-motion/#conference_program
Για να εγγραφείτε στο συνέδριο: https://athensconf2021.synedry.com/services/registration.aspx

Μπορείτε να υποβάλλετε τις ερωτήσεις σας για το συνέδριο: athensconf2021@gmail.com

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα το ότι στο πλαίσιο του σημαντικού αυτού διεθνούς συνεδρίου θα παρουσιαστεί η έρευνα για τη γλώσσα της φυλακής που αποτέλεσε το θέμα της διδακτορικής μου διατριβής, με Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Γ. Πανούση και θα αναφερθούμε στον καθοριστικό ρόλο του ιδιαίτερου γλωσσικού κώδικα επικοινωνίας εντός του περιοριστικού πλαισίου των φυλακών. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28-5, στη διάρκεια της 9ης συνεδρίας (12.30-13.00 μ.μ). υπό τον τίτλο ” Participatory (action) research approaches”, μεταξύ άλλων πολύ ενδιαφερουσών παρουσιάσεων και με Πρόεδρο τη Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, εξαίρετη επιστήμονα, Ιωάννα Τσίγκανου.

Βλ. σχετικά:

12:30-13:30 > Session 9: Participatory (action) research approaches

Chair: Joanna Tsiganou, Director of Research, The Greek National Center for Social Research
Presentation 1
Towards the Anatomy of Prison Language: The Greek Inmates Case
Ioanna Asanakidi, National and Kapodistrian University of Athens
Aggeliki Kardara, Center for the Study of Crime /National and Kapodistrian University of Athens

Presentation 2
Children constructing their daily life in the city – exploring non colonized epistemologies
Maria Kouloumpi, University of West Attica

Presentation 3
Approach to the profile of African women potential victims of trafficking in the southern Spanish border: methodological notes
Bertha Veronica Prado Manrique, University of Malaga
Jacqueline Carvalho Da Silva, University of Malaga

Presentation 4
Rape as a gender weapon of male domination. Case studies at the Grevena Detention Center
Andromachi Bouna, University of Aegean
Efstratios Papanis, University of Aegean

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να τονίσω τη σπουδαιότητα του να διεξάγονται τόσο σημαντικές επιστημονικές δράσεις που συμβάλλουν στην εξέλιξη της έρευνας και στην ενημέρωση του κοινού και να προβάλλονται, επαρκώς, από τα ΜΜΕ. Ειδικά στο πλαίσιο των σύγχρονων κοινωνιών, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις και καινούργια δεδομένα, η επένδυση στην επιστήμη είναι πρωταρχικής σημασίας, προκειμένου να προσεγγιστούν φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν και προβληματίζουν εντόνως τις κοινωνίες.

Φωτογραφία ανάρτησης: Bill Gracey @flickr.

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Δρ Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Παν/μίου Αθηνών – Φιλόλογος. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός και είναι Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Παράλληλα, οργανώνει σεμιναριακά μαθήματα και δίνει διαλέξεις στο αντικείμενο της εξειδίκευσής της «Έγκλημα και Media». Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των elearning προγραμμάτων, έχοντας αναλάβει τη συγγραφή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: «ΜΜΕ και Εγκληματικότητα: το έγκλημα ως είδηση και ως μήνυμα» & «Αστυνομικό και Δικαστικό Ρεπορτάζ», με Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Εγκληματολογίας κ.Γιάννη Πανούση. Δίδαξε δημοσιογραφία στο Κολλέγιο Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας (CPJ Athens/University of Wolverhampton) στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Από το 2013 έως το 2016 έδινε διαλέξεις στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο «Εγκληματολογία & ΜΜΕ». Ασχολείται με την εγκληματολογική έρευνα, την αρθρογραφία και τη συγγραφή.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts