Ένα παράθυρο στη ζωή από τις φυλακές (και κατά την πανδημία)

της Αγγελικής Καρδαρά.

Ένα παράθυρο στη ζωή» μπορεί να ανοίξει με αγάπη, ουσιαστικό ενδιαφέρον και αναμφίβολα με σκληρό αγώνα και πίστη σε αξίες και ιδανικά.

Ο άνθρωπος που θα δώσει αγώνες για να ανοίξει αυτό το παράθυρο είναι βέβαιο ότι έχει τη σημαντική ικανότητα να δει το καλό ακόμα κι όταν το κακό επικρατεί και με τη δική του στάση ζωής να πετύχει σημαντικούς στόχους που θα θέσει, ακόμα -τολμώ να πω- και να αλλάξει την αρνητική τροπή κάποιων γεγονότων. Ο Δάσκαλος των φυλακών Πέτρος Δαμιανός, Διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, αγωνίζεται χρόνια για την εκπαίδευση πίσω από τα κάγκελα, ώστε να κρατήσει μακριά από το έγκλημα αυτούς τους νέους όταν αποφυλακιστούν.

Οι αγώνες του, πίσω από τα κάγκελα, είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα προς όλους μας έκτος φυλακής και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό. Οι αγώνες του μας αποδεικνύουν ότι οι νεαροί παραβάτες δεν είναι μία «χαμένη υπόθεση», αλλά μπορούμε ακόμα και να προλάβουμε παιδιά από το να εγκληματήσουν, εάν ανοίξουμε μάτια και αυτιά και εάν προσπαθήσουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα και δυνάμεις, ξεκινώντας από τα σχολεία μας και την τοπική κοινωνία, να προστατευθεί και να ενισχυθεί η ανηλικότητα και η νεότητα, να δοθούν στους νέους κίνητρα για θετική δράση και να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική μέριμνα για παιδιά εκτεθειμένα σε πολλαπλούς κινδύνους που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη της κοινωνικής στήριξης και υποστήριξής μας, ώστε να μη γίνουν «τα παιδιά που δεν προλάβουμε», ώστε να μη βρεθούν πίσω από τα βαριά σιδερένια κάγκελα σε μία τρυφερή και ευαίσθητη ηλικία στην οποία θα έπρεπε να παίζουν στις αλάνες και να ονειρεύονται με δημιουργικό πάθος το αύριο.

Μία πολύ ελπιδοφόρα είδηση είναι ότι από τις 11/1/2021 (τη μέρα που επέστρεψαν και οι μαθητές του νηπιαγωγείου, του δημοτικού, της ειδικής αγωγής, αλλά και τα μικρά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς) και μετά από μεγάλη προσπάθεια λειτουργεί τηλεοπτικό εκπαιδευτικό δίκτυο στη φυλακή Αυλώνα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Δαμιανός στο “Κόκκινο” και στην Ευγενία Λουπάκη (Πέτρος Δαμιανός / Τηλεκπαίδευση στη φυλακή – Ένα παράθυρο στη ζωή | Αυγή (avgi.gr)), υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με πολλή δυσκολία λόγω των κλειστών καταστημάτων, αλλά και με μεγάλη βοήθεια από πολλούς φίλους του σχολείου, προμηθευτήκαμε τα υλικά και τα καταφέραμε.

Με βασάνιζε καιρό ότι τα παιδιά τα δικά μας δεν μπορούσαν να κάνουν καθόλου μάθημα, ούτε με τηλεκπαίδευση όπως τα άλλα, διότι στα κελιά δεν επιτρέπονται λαπτοπ. Η σκέψη μου ήταν να δημιουργήσουμε ένα κανάλι εσωτερικό που να συντονίζεται με τις τηλεοράσεις που υπάρχουν στα κελιά και να μεταδίδουμε μαθήματα.

Τώρα το καταφέραμε και σκέφτομαι ήδη το επόμενο βήμα. Σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να επεκταθεί στα σχολεία όλων των φυλακών. Σκέφτομαι ότι θα μπορούσαμε να το λειτουργούμε και Σαββατοκύριακο ως κανάλι πολιτισμού, εγκεκριμένο φυσικά από το Υπουργείο. Να βλέπουν τα παιδιά ταινίες, εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ…να είναι ένα παράθυρο στη ζωή».

Ο ίδιος γράφει, μεταξύ άλλων, στον διαδικτυακό του τοίχο (11-1-2021):

«Το έχετε ήδη πληροφορηθεί…
Το κανάλι του σχολείου μας, στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, είναι γεγονός…

Το “ΠΡΟΣπαθώντας TV” ξεκίνησε ήδη το ταξίδι του, με αμπάρι γεμάτο όνειρα, όπως τα όνειρα που κάνουν οι μαθητές μας…

Το όνομά του, το εμπνεύστηκε από την εφημερίδα μας: “ΠΡΟΣπαθώντας, για το… αύριο”.

Κανονικά στη θέση του, από την προηγούμενη σχολική χρονιά, θα έπρεπε να είναι το “Προςπαθώντας web radio”. Έτσι το είχαμε σχεδιάσει αλλά, ελέω πανδημίας, η σειρά ανατράπηκε…

Έχουμε μπροστά μας μεγάλο δρόμο… Θέλω να πιστεύω ότι μέρα με την ημέρα θα γινόμαστε καλύτεροι… Όρεξη για δουλειά υπάρχει…

Μόνο τα μάτια των συναδέλφων μου να βλέπατε…                      

Βοήθεια φίλων και ειδικών έχουμε…

Υποστήριξη από τη διεύθυνση και τους εργαζόμενους του καταστήματος υπάρχει…

Ενίσχυση πάσης φύσεως κι από τα τρία υπουργεία έχουμε… Άρα…

Στη συνέντευξη που έδωσα το μεσημέρι στην Ευγενία Λουπάκη στο κόκκινο 105,5 θα βρείτε λεπτομέρειες για όσα υποστηρίζω παραπάνω και έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους και όσες βοήθησαν…

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και όλες σας για την αγάπη σας και την στήριξή σας… Σε μας και στους μαθητές μας…».

Να σημειώσω ότι η φωτογραφία αντλείται από τον διαδικτυακό τοίχο του κ. Δαμιανού. Είναι μία φωτογραφία που νιώθω ότι πλημμυρίζει αγάπη για το «παράθυρο στη ζωή» που ανοίγει στις φυλακές και ήθελα αυτή την εικόνα να την κρατήσω στην καρδιά μου ως μία «ηλιαχτίδα φωτός» στη δύσκολη και σκληρή καθημερινότητα και ταυτόχρονα να σας την μεταφέρω. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενώσουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας και να αγωνιστούμε για τα παιδιά, ώστε να «σβήσουμε» αυτήν τη μαύρη εικόνα νέων πίσω από κάγκελα….

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Δρ Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Παν/μίου Αθηνών – Φιλόλογος. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός και είναι Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Παράλληλα, οργανώνει σεμιναριακά μαθήματα και δίνει διαλέξεις στο αντικείμενο της εξειδίκευσής της «Έγκλημα και Media». Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των elearning προγραμμάτων, έχοντας αναλάβει τη συγγραφή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: «ΜΜΕ και Εγκληματικότητα: το έγκλημα ως είδηση και ως μήνυμα» & «Αστυνομικό και Δικαστικό Ρεπορτάζ», με Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Εγκληματολογίας κ.Γιάννη Πανούση. Δίδαξε δημοσιογραφία στο Κολλέγιο Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας (CPJ Athens/University of Wolverhampton) στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Από το 2013 έως το 2016 έδινε διαλέξεις στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο «Εγκληματολογία & ΜΜΕ». Ασχολείται με την εγκληματολογική έρευνα, την αρθρογραφία και τη συγγραφή.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts