Για τις μανούλες των παιδιών θυμάτων εγκληματικών ενεργειών

της Αγγελικής Καρδαρά. 

«Mαμά» η πιο γλυκιά λέξη που συνδέεται με εικόνες αγάπης, με τρυφερές μυρωδιές και με στοργικές αγκαλιές…

Η μητέρα μας δίνει την πνοή της ζωής και τις πιο σημαντικές αξίες για να πορευτούμε ως ενήλικες. Από το 2008 γιορτάζω κι εγώ την υπέροχη αυτή μέρα. Αισθάνομαι ευγνώμων που είμαι μητέρα αλλά ταυτόχρονα αντιλαμβάνομαι την τεράστια ευθύνη μου απέναντι στα δύο πλάσματα που έφερα στη ζωή.

Οι μανούλες δεν είμαστε αλάνθαστες, ούτε τα ξέρουμε όλα. Πολλές φορές κάνουμε σημαντικά λάθη. Έχουμε όμως ένστικτο και η δίχως όρια αγάπη για τα παιδιά μας γίνεται δύναμη ζωής που ξεπερνά όλα τα εμπόδια, «σηκώνει ακόμα και βουνά».

Δεν θα αναφερθώ σήμερα σε εκείνες τις γυναίκες που δεν αξίζει να είναι μάνες -που κακοποιούν τα παιδιά τους ή ανέχονται να τα κακοποιούν οι σύζυγοι/σύντροφοί τους, όπως και η δική μας έρευνα στο postmodern έχει αναδείξει. Αυτή η μέρα ανήκει στις μανούλες που καταφέρνουν να κινήσουν γη και ουρανό για τα παιδιά τους και που είναι ουσιαστικά  δίπλα τους, με κάθε ανάσα και με κάθε χτύπο της καρδιάς τους.

Η σημερινή μέρα ανήκει στην αγαπημένη μου φίλη, Σπυριδούλα Φατούρου, που από το 2013 δίνει τεράστια μάχη για να ακούσει ξανά τη λέξη «μαμά» από το στόμα της μονάκριβης κόρης της.

Αυτή η μέρα ανήκει σε όλες τις μανούλες που σηκώνουν το δικό τους «Σταυρό» για να βοηθήσουν τα παιδιά τους-θύματα εγκληματικών ενεργειών να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Σε αυτές τις μανούλες θα ήθελα να αφιερώσω το σημερινό μου κείμενο στο postmodern, στη στήλη μου «Έγκλημα και Media», γιατί αποτελούν πρότυπα μητρότητας. Ο αγώνας που δίνουν νυχθημερόν για τα παιδιά τους αποδεικνύει περίτρανα τη δύναμη της μητρικής αγάπης.

Κρατώ «χαραγμένα» στην ψυχή μου τα λόγια της Σπυριδούλας, όταν την αποκάλεσα κι εγώ «ηρωίδα μάνα», όπως αποκαλείται συχνά στα media. «Κάθε μανούλα το ίδιο θα έκανε για το παιδί της», μου απάντησε. Αν και γνωρίζω καλά ότι η συγκεκριμένη γυναίκα δίνει ένα συγκλονιστικό αγώνα ζωής για το παιδί της που ζει με δύο σφαίρες στο κεφάλι, συμφωνώ σε ένα σημείο: ότι η αγάπη της μάνας δεν έχει όρια και στη δύσκολη στιγμή γίνεται ορμητικός χείμαρρος για να προστατεύσει τα παιδιά της.

Εύχομαι στη Σπυριδούλα να ακούσει τη λέξη «μαμά» ξανά από την Άσπα της, όπως ονειρεύεται και προσεύχεται όλα αυτά τα χρόνια που παλεύει και δεν τα βάζει κάτω, αντλώντας δύναμη από τη σκέψη να δει κάποια στιγμή το παιδί της καλύτερα. Εύχομαι, επίσης, σε όλες τις μανούλες που βιώνουν τόσο δύσκολες καταστάσεις με τα παιδιά τους να μη χάσουν τη δύναμή τους. Ως άνθρωπος που έχω βιώσει μια πολύ σοβαρή περιπέτεια υγείας στα 5 μου χρόνια (οι γιατροί μου έδιναν 3 μήνες ζωής), πιστεύω στα θαύματα και στην τεράστια δύναμη της αγάπης! Γι’ αυτό αυτήν τη συμβολική για τη μητρότητα μέρα, θα ήθελα μέσα από το μικρό αυτό κείμενο να δώσω δύναμη στις μανούλες  που περιμένουν το θαύμα και να τους πω ότι σε αυτόν το σκληρό αγώνα τους «συνοδεύει» η θετική σκέψη όλων μας. Ασφαλώς, απώτερος στόχος μας είναι, κάποια στιγμή, να πείσουμε τους φορείς της οργανωμένης Πολιτείας να βοηθήσουν τα παιδιά-θύματα εγκληματικών ενεργειών να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, έχοντας μια αξιοπρεπή διαβίωση, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η ζωή αυτών των παιδιών είναι πολύ δύσκολη. Όσο κι αν εμείς τα αγαπάμε, τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους απαιτούν συγκεκριμένες λύσεις με μακροχρόνια αποτελέσματα που πρέπει, σε ένα κράτος πρόνοιας, να δοθούν από την Πολιτεία.

Θα ήθελα να κλείσω αισιόδοξα, γιατί η μάνα είναι πηγή αγάπης. Θα μου επιτρέψετε να ευχηθώ «χρόνια πολλά» και στη δική μου μανούλα που για μένα είναι η καλύτερη στον κόσμο!

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Δρ Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Παν/μίου Αθηνών – Φιλόλογος. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός και είναι Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Παράλληλα, οργανώνει σεμιναριακά μαθήματα και δίνει διαλέξεις στο αντικείμενο της εξειδίκευσής της «Έγκλημα και Media». Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των elearning προγραμμάτων, έχοντας αναλάβει τη συγγραφή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: «ΜΜΕ και Εγκληματικότητα: το έγκλημα ως είδηση και ως μήνυμα» & «Αστυνομικό και Δικαστικό Ρεπορτάζ», με Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Εγκληματολογίας κ.Γιάννη Πανούση. Δίδαξε δημοσιογραφία στο Κολλέγιο Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας (CPJ Athens/University of Wolverhampton) στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Από το 2013 έως το 2016 έδινε διαλέξεις στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο «Εγκληματολογία & ΜΜΕ». Ασχολείται με την εγκληματολογική έρευνα, την αρθρογραφία και τη συγγραφή.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts