Η κρισιμότητα των 15 ημερών, ο όρος “ευπαθής ομάδα”, ο συγχρωτισμός και η έννοια της “ατομικής ευθύνης”

της Αγγελικής Καρδαρά.

Η ιατρική κοινότητα με πολύ μεγάλη σοβαρότητα έδωσε σαφείς οδηγίες στους πολίτες, τονίζοντας την κρισιμότητα των επόμενων 15 ημερών για την εξέλιξη της κατάστασης. Όπως υπογράμμισαν, τότε θα έχουν μία καλύτερη εικόνα για το εάν υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα ή τα πράγματα εξελίσσονται πιο ομαλά. Αυτό που μας εξήγησαν ότι προσπαθούν να αποτρέψουν είναι να μην κολλήσει μαζικά ο πληθυσμός και καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Όπως επεσήμαναν μάλιστα, σε χώρες όπου το σύστημα υγείας “υπερφορτώθηκε”, αυξήθηκε και η θνητότητα. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες με μεγάλη σοβαρότητα ζήτησαν να μην υπάρξει πανικός αλλά υπευθυνότητα από όλους μας, αναδεικνύοντας την τεράστια σημασία της έννοιας “ατομική ευθύνη”. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε όλοι διαδραματίσει έναν πολύ ενεργό και θετικό ρόλο στο να σωθούν ζωές που μπορούν να σωθούν!

Με πολύ μεγάλη θλίψη και αγανάκτηση διαπιστώσαμε όμως ότι ένα μέρος του κοινού με την ανεύθυνη στάση που υιοθέτησε θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όλων μας. Λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του ιού, οι ειδικοί τόνισαν ότι πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός/ συγχρωτισμός πολλών ατόμων. Εν τούτοις, είδαμε συμπολίτες να συνωστίζονται σε παραλίες, σε σούπερ μάρκετ, να κάνουν μαθήματα σε φροντιστήρια και να κρατούν ανοιχτά καταστήματα πάρα τις απαγορεύσεις.

Σήμερα ενημερωθήκαμε για τον θάνατο ενός συμπολίτη μας, με βεβαρημένο ιστορικό υγείας, όπως διαβάζουμε στα σχετικά ρεπορτάζ, αλλά 53 ετών. Ίσως είναι σημαντικό να το τονίσουμε αυτό, ώστε να συνειδητοποιήσουμε ότι με τον όρο “ευπαθείς ομάδες” δεν εννοούμε μόνον τους υπερήλικες που μπορεί να είναι οι γονείς μας, οι παππούδες μας, άνθρωποι που αγαπάμε πάρα πολύ και τους θέλουμε κοντά μας. Εννοούμε και νεότερους σε ηλικία ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα.

Επιπροσθέτως, να θέσω ένα ερώτημα: αυτή την κρίσιμη περίοδο δεν οφείλουμε να σκεφτούμε τις εγκύους, τα βρέφη, ανήλικα άτομα που αντιμετωπίζουν ζητήματα υγείας; Αναγκαίο επομένως να δείξουμε μεγαλύτερο σεβασμό στον συνάνθρωπο και στην ανθρώπινη αξία, ξεφεύγοντας από επικίνδυνες, ανεδαφικές και εγωκεντρικές λογικές του τύπου “εγώ δεν κολλάω”, “εγώ δεν παθαίνω τίποτα”!

Άλλωστε κανένας μας δεν έχει κάνει κάποια “ειδική συμφωνία” με την ασθένεια να μην κολλήσει (!) και κανένας γιατρός, θεωρώ, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ακόμα κι ένας νέος άνθρωπος με υγιή οργανισμό δεν δύναται να έχει κάποια πιο σοβαρά συμπτώματα, ειδικά εάν δεν προσέξει. Σαφώς, ένας νέος άνθρωπος έχει τη στατιστική “με το μέρος του”, αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν είναι αριθμοί και κάθε ανθρώπινη ζωή έχει αξία!

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τόσο τη σημασία των λέξεων όσο και τη σοβαρότητα της κατάστασης, ώστε να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι όλες οι στιγμές ίδιες. Είναι αδιανόητο να βιώνει η ανθρωπότητα μία πρωτόγνωρη κατάσταση και να συνεχίζουν να έχουν τόσο “αστείρευτο κέφι” ορισμένοι ώστε να μη θέλουν να στερηθούν τον ήλιο και τη θάλασσα…

Όλοι μας θέλουμε τη “ζωή μας πίσω”, όλοι θέλουμε να βγούμε με την οικογένειά μας, με τις παρέες μας, να γελάσουμε και να διασκεδάσουμε. Όλοι μας θα προτιμούσαμε να είμαστε έξω από το να μείνουμε σπίτι. Αλλά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση, για να οδηγηθούμε σε μία ομαλότητα πάλι, οφείλουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να συμμορφωθούμε με τις πολύ σημαντικές οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας.

Ας επιδείξουμε, συνεπώς, από σήμερα την αναγκαία σοβαρότητα όλες και όλοι μας, γιατί από τη στάση που θα κρατήσουμε και από τη συμπεριφορά που θα υιοθετήσουμε, εξαρτάται και η ζωή των συνανθρώπων μας! Η ανθρωπότητα, αναμφίβολα, δοκιμάζεται αλλά η κοινωνική ευαισθησία, η αλληλεγγύη, η συνειδητοποίηση και η υπευθυνότητα, θα αποτελέσουν τα στοιχεία εκείνα που θα δώσουν ξανά ζωή στις στιγμές μας και θα μας φέρουν ουσιαστικά πιο κοντά!

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Δρ Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Παν/μίου Αθηνών – Φιλόλογος. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός και είναι Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Παράλληλα, οργανώνει σεμιναριακά μαθήματα και δίνει διαλέξεις στο αντικείμενο της εξειδίκευσής της «Έγκλημα και Media». Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των elearning προγραμμάτων, έχοντας αναλάβει τη συγγραφή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: «ΜΜΕ και Εγκληματικότητα: το έγκλημα ως είδηση και ως μήνυμα» & «Αστυνομικό και Δικαστικό Ρεπορτάζ», με Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Εγκληματολογίας κ.Γιάννη Πανούση. Δίδαξε δημοσιογραφία στο Κολλέγιο Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας (CPJ Athens/University of Wolverhampton) στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Από το 2013 έως το 2016 έδινε διαλέξεις στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο «Εγκληματολογία & ΜΜΕ». Ασχολείται με την εγκληματολογική έρευνα, την αρθρογραφία και τη συγγραφή.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts