Κάθε βιβλίο ένα ταξίδι: Γιορτή Βιβλίου στην Αρχαία Ολυμπία

της Αγγελικής Καρδαρά.

Πάντοτε αντλώ έμπνευση από τα μαγευτικά μέρη της Πελοποννήσου.  Γι’ αυτό φροντίζω να επισκέπτομαι, όσο συχνότερα μπορώ, τον τόπο καταγωγής μου, τα Κρέστενα και την μοναδική,  κατά την άποψή μου, Αρχαία Ολυμπία. Είναι βέβαιο ότι όσοι βρεθείτε στα υπέροχα μέρη μας, θα απολαύσετε στιγμές μοναδικές. Θα έχετε την ευκαιρία, παράλληλα με τις εκδρομές στη φύση, να περιηγηθείτε στο αρχαίο στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων, να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και να αγοράσετε τα αγαπημένα σας βιβλία (για μικρούς και μεγάλους) από την έκθεση βιβλίου που κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία, συχνά με τη συμμετοχή και με παρουσιάσεις από γνωστούς και αγαπημένους μας συγγραφείς.

Είναι μία ξεχωριστή γιορτή του βιβλίου που από το 2011 πραγματοποιείται στον χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αρχαίας Ολυμπίας,  προσελκύοντας το ενδιαφέρον των φίλων του βιβλίου.  Πρόκειται,  ουσιαστικά,  για μία οικογενειακή πρωτοβουλία,  των ιδιοκτητών του Βιβλιοπωλείου “Δώρα”, της κυρίας Δώρας Ευσταθοπούλου και του συζύγου της,  κυρίου Χρήστου Ζαφειρόπουλου, αλλά κυρίως των παιδιών της οικογένειας, Χάρη και Κωνσταντίνας, όπως μας ενημερώνει η κ.  Δώρα, αναφέροντας σχετικά: “Αν και τώρα τα παιδιά έχουν ακολουθήσει τον δικό τους επαγγελματικό δρόμο, η αγάπη τους για την έκθεση είναι μεγάλη”. 

Η έκθεση ξεκινάει στις αρχές του Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 25 του ίδιου μήνα, ενώ πλέον μπορούμε να πούμε ότι θεωρείται θεσμός για την Αρχαία Ολυμπία. Από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 12.30 το βράδυ οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται την έκθεση, για να επιλέξουν αγαπημένα βιβλία.

Είναι βέβαιο ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες έχουν πολύ μεγάλη αξία, γιατί καλοκαίρι και βιβλίο είναι ένας μαγικός συνδυασμός.  Σε μια εποχή μάλιστα, όπως η σημερινή, που τρέχει ιλιγγιωδώς, με τα εντατικά μας προγράμματα, είναι σημαντικό να ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα και να διευρύνουμε τους ορίζοντες της σκέψης και του νου μέσα από τα βιβλία. 

Πρέπει να τονίσω ότι την έκθεση έχουν αγκαλιάσει όλοι οι αναγνώστες της ευρύτερης περιοχής και οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ολυμπία. Κάθε χρόνο επισκέπτομαι με την οικογένειά μου την έκθεση για να επιλέξουμε βιβλία και να παρακολουθήσουμε τις παρουσιάσεις των συγγραφέων. Ο Χάρης, η “ψυχή” της έκθεσης μου προτείνει τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα που αγαπώ να διαβάζω και το καλοκαίρι γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον με ξεχωριστές αναγνώσεις.  

“Κάθε βιβλίο ένα ταξίδι” είναι το μήνυμα της έκθεσης και πραγματικά ο αναγνώστης μπορεί να ταξιδέψει στη μαγεία των βιβλίων, επιλέγοντας μεταξύ πολλών βιβλίων (35-40 εκδοτών), διαφορετικού ύφους: ιστορικών,  πολιτικών, κοινωνικών, αστυνομικών, λογοτεχνικών και βέβαια παιδικών για τους μικρούς φίλους του βιβλίου, οι οποίοι συχνά έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε  παρουσιάσεις συγγραφέων.

Συνοψίζοντας,  η έκθεση βιβλίου στην Αρχαία Ολυμπία, με την αξιέπαινη προσπάθεια νέων ανθρώπων να την στηρίξουν όλα αυτά τα χρόνια,  αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό για τον τόπο και μας περνάει πολύτιμα μηνύματα, με κυριότερο το να αγαπήσουμε το βιβλίο και τους συγγραφείς μας, γιατί “Κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι ζωής”. 

9η Γιορτή Βιβλίου στην Αρχαία Ολυμπία.
9η Γιορτή Βιβλίου στην Αρχαία Ολυμπία.
9η Γιορτή Βιβλίου στην Αρχαία Ολυμπία.
The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Δρ Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Παν/μίου Αθηνών – Φιλόλογος. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός και είναι Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Παράλληλα, οργανώνει σεμιναριακά μαθήματα και δίνει διαλέξεις στο αντικείμενο της εξειδίκευσής της «Έγκλημα και Media». Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των elearning προγραμμάτων, έχοντας αναλάβει τη συγγραφή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: «ΜΜΕ και Εγκληματικότητα: το έγκλημα ως είδηση και ως μήνυμα» & «Αστυνομικό και Δικαστικό Ρεπορτάζ», με Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Εγκληματολογίας κ.Γιάννη Πανούση. Δίδαξε δημοσιογραφία στο Κολλέγιο Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας (CPJ Athens/University of Wolverhampton) στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Από το 2013 έως το 2016 έδινε διαλέξεις στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο «Εγκληματολογία & ΜΜΕ». Ασχολείται με την εγκληματολογική έρευνα, την αρθρογραφία και τη συγγραφή.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts