Μία εικόνα που θα κρατήσω για πάντα μέσα μου…

της Αγγελικής Καρδαρά.

Βλέπω κάθε μέρα, στο πλαίσιο των μαθημάτων μου, τη νέα γενιά πίσω από τις οθόνες των υπολογιστών και αυτή η εικόνα με συγκινεί. Πιστεύω ότι θα την κρατήσω για πάντα μέσα μου. Από τη μία πλευρά γιατί σκέφτομαι ότι η ψυχή των νέων δεν “φυλακίζεται” και από την άλλη γιατί βλέποντάς τους νιώθω υπερήφανη και για τη δική τους, πολύ δύσκολη,  καθημερινή μάχη για να κερδίσουμε, όλοι μαζί, τον σημαντικό αγώνα για τη ζωή. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, είναι προσηλωμένοι στον συλλογικό στόχο και ταυτόχρονα μού δίνουν την εντύπωση ότι αυτή την περίοδο διψούν περισσότερο από ποτέ για γνώση και για επικοινωνία. Στο βλέμμα τους ζωγραφίζεται η ελπίδα, παρά τις αντιξοότητες, και αυτή είναι άλλωστε η ομορφιά της νεότητας: το να μπορεί να ονειρεύεται με πάθος ακόμα και όταν οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και να βλέπει την ηλιαχτίδα του φωτός όταν όλα έχουν βυθιστεί στο απόλυτο σκοτάδι. 

Είναι μία εικόνα που αναμφίβολα περνά και σε εμάς τους μεγαλύτερους σημαντικά μηνύματα και μας δίνει μεγάλη δύναμη. Εμένα προσωπικά είναι μία εικόνα που δίνει ένα πολύ ουσιαστικό νόημα στην έγκλειστη καθημερινότητά μου, γιατί μου δείχνει ότι η ζωή αξίζει να συνεχιστεί με τον χρόνο παγωμένο αλλά όχι σταματημένο. Καθημερινά, πίσω από τις οθόνες του υπολογιστή, μοιραζόμαστε εικόνες από το σπίτι μας, αγαπημένες γωνιές, στιγμές από την καθημερινότητά μας και με αυτό τον τρόπο νιώθουμε ότι ερχόμαστε πολύ πιο κοντά κι ας μας χωρίζει η αναγκαία “ασφαλής απόσταση” που οφείλουμε να κρατήσουμε. Η τεχνολογία αυτή την περίοδο μας ενώνει. Μέσα στο σπίτι συνεχίζουμε να δημιουργούμε, κάποιες στιγμές να χαμογελάμε, να δραπετεύουμε από τη σκληρή πραγματικότητα και να ελπίζουμε ότι, όταν επιστρέψουμε στις ζωές μας, θα υπάρχουν ακόμα σημαντικοί λόγοι για να μην τα εγκαταλείψουμε και να προχωρήσουμε από εκεί που ο καθένας μας άφησε τη ζωή του, τα σχέδια και τον προγραμματισμό του για το μέλλον.

Είναι δεδομένο ότι ο προβληματισμός μας είναι πολύ έντονος για τις συνέπειες σε  μακροπρόθεσμο επίπεδο αλλά και για την εξέλιξη των γεγονότων στο προσεχές χρονικό διάστημα. Είμαστε στην “αρχή της μάχης”, όπως άλλωστε τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες.  Αυτή η αβεβαιότητα μας αφαιρεί τη δυνατότητα από το να κάνουμε σχέδια, αλλά δεν μπορεί να μας αφαιρέσει το δικαίωμα στα όνειρά μας, ελπίζοντας ότι θα κερδίσουμε τη σκληρή μάχη και ο εφιάλτης θα τελειώσει…

Ένα από τα πολλά μαθήματα που μας διδάσκει η πρωτόγνωρη κατάσταση, με την οποία έχουμε έρθει αντιμέτωποι και πρωτίστως η απαραίτητη “κοινωνική απομόνωση / απομάκρυνση”, είναι, κατά την άποψή μου, η επιτακτική ανάγκη να θεμελιώσουμε με τον Συνάνθρωπο μία ουσιαστική επικοινωνία, να αφήσουμε χρόνο και χώρο για δημιουργικές και εποικοδομητικές συζητήσεις για την ανάδειξη νέων ιδεών, για τη γόνιμη ανταλλαγή σκέψεων, απόψεων και προτάσεων και για την ανάπτυξη πολύτιμων συνεργασιών. Θεωρώ πολύ σημαντικό να δοθεί έμφαση στην ανθρώπινη επικοινωνία, ώστε να ενισχυθεί και να ενδυναμωθεί, προκειμένου, όταν επιστρέψουμε στις ζωές μας, να μπορέσουμε να επιλύσουμε προβλήματα, να κατανοήσουμε τη νέα πραγματικότητα που θα έχει διαμορφωθεί και να γίνουμε πολύ πιο δημιουργικοί, χτίζοντας όσα θα πρέπει να χτιστούν ξανά. Να αποκτήσουμε δύναμη μέσα από τον λόγο και τη σκέψη. Για να συνεχιστεί η ζωή εκεί όπου ο χρόνος πάγωσε, καθιστώντας εμφανή τη σοβαρότητα αλλά και πολυπλοκότητα της κατάστασης που βιώνουμε…

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Δρ Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Παν/μίου Αθηνών – Φιλόλογος. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός και είναι Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Παράλληλα, οργανώνει σεμιναριακά μαθήματα και δίνει διαλέξεις στο αντικείμενο της εξειδίκευσής της «Έγκλημα και Media». Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των elearning προγραμμάτων, έχοντας αναλάβει τη συγγραφή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: «ΜΜΕ και Εγκληματικότητα: το έγκλημα ως είδηση και ως μήνυμα» & «Αστυνομικό και Δικαστικό Ρεπορτάζ», με Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Εγκληματολογίας κ.Γιάννη Πανούση. Δίδαξε δημοσιογραφία στο Κολλέγιο Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας (CPJ Athens/University of Wolverhampton) στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Από το 2013 έως το 2016 έδινε διαλέξεις στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο «Εγκληματολογία & ΜΜΕ». Ασχολείται με την εγκληματολογική έρευνα, την αρθρογραφία και τη συγγραφή.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts