Ναι στη φιλία / όχι στη βία: Παιδί και Δικαιώματα 2019

της Αγγελικής Καρδαρά. 

Ήθελα να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά στο pm με το πιο θετικό μήνυμα και το πιο ζεστό μας χαμόγελο!  Για το λόγο αυτό ζήτησα από την κόρη μου, τη μικρή μας καλλιτέχνιδα, να μου κάνει δώρο μια ζωγραφιά της για την αξία της φιλίας και κατά της βίας στα σχολεία, ώστε να εμπνευστώ και να γράψω το πρώτο μου κείμενο για το 2019. Αν και δυσκολεύτηκα να την πείσω, (με τα πολλά παρακάλια) τα κατάφερα και ζωγράφισε για μένα και για εσάς!

Η ζωγραφιά της με συγκίνησε, γιατί είδα τη μορφή που παίρνει η αγάπη και τη δύναμη που έχει η φιλία στα μάτια των παιδιών και συνειδητοποίησα ότι όλα μπορούν να γίνουν πολύ πιο απλά και όμορφα, εάν εμπιστευτούμε περισσότερο τα παιδιά και τους δώσουμε το βήμα να εκφράσουν βαθύτερες σκέψεις, ιδέες αλλά και συναισθήματα!

Με όλη μου την καρδιά, λοιπόν, αφιερώνω το πρώτο μου άρθρο για το 2019 σε όλα τα παιδιά και εύχομαι το 2019 να δώσουν τα χέρια, σε όλα τα σχολεία -ακριβώς όπως τα παιδάκια στη ζωγραφιά- και να πορευτούν σε έναν κόσμο με λιγότερο πόνο, λιγότερο μίσος, λιγότερη βία, αλλά με περισσότερη δοτικότητα και αγάπη. Κι εμείς οι μεγάλοι να τους δώσουμε την πολύτιμη ευκαιρία να φτιάξουν -τουλάχιστον στα σχολεία τους– έναν κόσμο πιο όμορφο, όπως τον ονειρεύονται. Να «ζωγραφίσουν» την καθημερινότητά τους με πιο χαρούμενα χρώματα και κυρίως να βιώσουν τη ζωή τους ως ανήλικοι με τα δικά τους παιδικά μάτια που κρύβουν πολύ μεγαλύτερη φαντασία, ζωντάνια ενέργεια και πάθος, σε σχέση με τη δική μας ματιά στα πράγματα και τις καταστάσεις που βιώνουμε.

Επομένως, με το μήνυμά μας “Ναι στη φιλία! Όχι στη βία!” και με επίκεντρό μας πάντα το παιδί, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του και την προστασία της ανηλικότητας, θα ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά,  διεκδικώντας ένα σύγχρονο σχολείο, προσαρμοσμένο στα δεδομένα της νέας εποχής, όπου όλα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί θα καταφέρουν επιτέλους να γίνουν μια μεγάλη αγκαλιά και να κατακτήσουν, από κοινού,  υψηλούς στόχους -μαθησιακούς αλλά και σχετικούς με τη διερεύνηση των πνευματικών τους οριζόντων, γιατί το σύγχρονο σχολείο πρέπει να είναι τόπος μάθησης αλλά ταυτόχρονα δημιουργίας, καλλιέργειας πνεύματος και κριτικής σκέψης. Να αναδεικνύονται αξίες και να καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα. Να βλέπει ο εκπαιδευτικός στην ψυχή του κάθε παιδιού, ώστε να μπορέσει και το ίδιο να πιστέψει στον εαυτό του και στις δυνάμεις του, να αναπτύξει τις δεξιότητες και να διαμορφώσει μια δυνατή προσωπικότητα.

Από τη στήλη “Έγκλημα και Media” θα πολεμήσουμε, ασφαλώς με όλες μας τις δυνάμεις, τη βία, όποια έκφανση και μορφή κι αν λαμβάνει, εντός και εκτός σχολείου, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το σχολείο είναι η μικρογραφία της κοινωνίας και στο σχολείο μεταφέρονται εντάσεις και αρνητικά πρότυπα συμπεριφοράς που οι ανήλικοι υιοθετούν από τους ενήλικους.

Είμαστε δίπλα στο παιδί και στηρίζουμε τα όνειρά του, σε έναν κόσμο σκληρό, που όμως πάντα αφήνει ένα παράθυρο στην ελπίδα!  Αυτό το παράθυρο αξίζει να αναζητήσουμε και να ανοίξουμε, γιατί η νέα γενιά είναι το μέλλον αυτής της χώρας και ο καθένας από εμάς μπορεί να βάλει το δικό του -μικρό αλλά σημαντικό- λιθαράκι, για ένα αύριο με λιγότερη βία και περισσότερες θετικές ενέργειες.

Καλή χρονιά σε όλες και σε όλους!

2019 χαμόγελα για μια υπέροχη και δημιουργική χρονιά!

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Δρ Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Παν/μίου Αθηνών – Φιλόλογος. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός και είναι Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Παράλληλα, οργανώνει σεμιναριακά μαθήματα και δίνει διαλέξεις στο αντικείμενο της εξειδίκευσής της «Έγκλημα και Media». Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των elearning προγραμμάτων, έχοντας αναλάβει τη συγγραφή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: «ΜΜΕ και Εγκληματικότητα: το έγκλημα ως είδηση και ως μήνυμα» & «Αστυνομικό και Δικαστικό Ρεπορτάζ», με Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Εγκληματολογίας κ.Γιάννη Πανούση. Δίδαξε δημοσιογραφία στο Κολλέγιο Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας (CPJ Athens/University of Wolverhampton) στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Από το 2013 έως το 2016 έδινε διαλέξεις στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο «Εγκληματολογία & ΜΜΕ». Ασχολείται με την εγκληματολογική έρευνα, την αρθρογραφία και τη συγγραφή.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts