Ο κτηνοτρόφος που ανακάλυψε τη διαφορετικότητα των χιονονιφάδων

snowflakes

της Ελευθερίας Βοναπάρτη, OVALME

Το 1898 ένας κτηνοτρόφος, αλλά κυρίως ένας περίεργος ερευνητής-επιστήμονας, με την βοήθεια ενός μικροσκοπίου το οποίο, περιττό να αναφέρουμε, στην εποχή του στοίχιζε πολύ παραπάνω από τις κτηνοτροφικές του μονάδες, διαπίστωσε το σημερινό δεδομένο μας, ότι “οι νιφάδες του χιονιού δεν είναι ίδιες μεταξύ τους”. Ο Wilson Bentley, με την τεχνική της μικροφωτογράφισης κατάφερε να ξεκλειδώσει ένα μικρό, αλλά βασικό κομμάτι του φυσικού κόσμου, συμβάλλοντας σημαντικά στην κατανόηση του περιβάλλοντος μας.

«Κάτω από το μικροσκόπιο, βρήκα ότι οι χιονονιφάδες ήταν θαύματα ομορφιάς. Και είναι κρίμα αυτή η ομορφιά να μην φαίνεται και να εκτιμάται από άλλους. Κάθε κρύσταλλος ήταν ένα αριστούργημα σχεδίου και κανένα σχέδιο δεν επαναλαμβάνεται. Όταν μια νιφάδα λιώσει, αυτό το σχέδιο χάνεται για πάντα. Απλά, τόση ομορφιά πάει χαμένη, χωρίς να αφήσει το σημάδι της πίσω.» 
Wilson «Snowflake» Bentley 1925.

Γεννημένος το 1865 στο Βέρμοντ των ΗΠΑ και «εξοπλισμένος» με μια φυσική περιέργεια για τον κόσμο, από πολύ νωρίς μπήκε στην διαδικασία εξερεύνησης του. Με ένα απλό μικροσκόπιο για αρχή και με ένα αυτοσχέδιο, για πιο κοντινές λήψεις αργότερα, επέτυχε το ακατόρθωτο για την εποχή του.  Ώρες απομόνωσης, χωρίς φαγητό και με υπερπροσπάθεια και επιμονή, το 1885 κατάφερε να πάρει την πρώτη λήψη μιας νιφάδας. Δεκατρία χρόνια μετά, ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βέρμοντ έμαθε για την έρευνα του, και τα αποτελέσματα της δουλειάς του δημοσιεύθηκαν σε άρθρο του Popular Scientific Monthly. Δεν θα ακουστεί περίεργο, τουλάχιστον όχι στην εποχή μας, αλλά οι αντιδράσεις της επιστημονικής και εκτός αυτής κοινότητας, ήταν μεγάλες. Η επιβεβαίωση της επιστημονικής ορθότητας ήρθε λίγο αργότερα και το σημαντικό αυτό έργο δεν το σταμάτησε καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του, παρόλο που δεν βρήκε την ανάλογη αναγνώριση στην εποχή του. Οι ιδέες του αποτέλεσαν βασικές έννοιες στη μετεωρολογία και οι επιστημονικές του μελέτες δημοσιεύθηκαν σε περιοδικά όπως το National Geographic και το Monthly Weather Review.

800px-SnowflakesWilsonBentley

Του έδωσαν τον τίτλο “Snowflake Man”, και θεωρήθηκε ως ένας «outsider καλλιτέχνης»  ο οποίος σύμφωνα με την Rachel Seligman, επιμελήτρια του Tang Teaching Museum:

«Μας επιτρέπει να φανταστούμε τη λεπτή ισορροπία μεταξύ  μοτίβων και παραλλαγών, οι φωτογραφίες είναι ένα μοναδικό παράδειγμα της ανθρώπινης επιθυμίας μας να συλλάβουμε, ερευνήσουμε και κατανοήσουμε τα μοτίβα».

5838021_orig

Στο Tang Teaching Museum του Skidmore College των ΗΠΑ, εκτίθενται οι φωτογραφίες του με τον τίτλο “Sixfold Symmetry: Pattern in Art and Science” .

Μάθετε περισσότερα για τη ζωή του εδώ.

A’ δημοσίευση ανάρτησης: OVALME

The following two tabs change content below.
Ovalme Σας καλωσορίζουμε στο Ovalme το διαδικτυακό περιοδικό τέχνης και δημιουργίας. Το Ovalme γεννήθηκε από την ανάγκη μας να παρουσιάσουμε ξεχωριστά και πρωτότυπα έργα γνωστών και όχι μόνο, καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε ως μια καλλιτεχνική πλατφόρμα που εκτείνει το αόρατο διαδικτυακό νήμα της παντού στη γη συνδέοντας ιδέες και παραστάσεις από διαφορετικές φυλές και κόσμους. Η γερμένη ελιά από τον αέρα στο τοπίο της Κρήτης βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με το παγωμένο τοπίο της Ισλανδίας. Ο πολύβουος δρόμος της Νέας Υόρκης συναντά τα μισογκρεμισμένα σπίτια σε δρομάκι της Κύπρου. Η χαρτογλυπτική της Κορεάτισας με έντονα τα στοιχεία της παράδοσης της έχει την ίδια τεχνική με την Γαλλίδα που έχει συνεργαστεί με τα πιο διάσημα brandnames. Εν ολίγοις, η τέχνη ρέει, κινείται, υπάρχει και εμείς είμαστε εδώ για να σας την παρουσιάζουμε. Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, μόδα, πρωτότυπες κατασκευές είναι ο κόσμος μας. Σε αυτό το ταξίδι σας καλούμε να μας ακολουθήσετε και να απολαύσετε μέσα από συνεντεύξεις και παρουσιάσεις τα καλλιτεχνικά μονοπάτια ιδεών και χρωμάτων. Την ομάδα του OVALME απαρτίζουν οι Ελευθερία Βοναπάρτη, Γκρέτελ Αθανασίου και Διονυσία Οικονόμου.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts