Οι Αθηναίοι Δρομείς «φυτεύουν» ζωντάνια στο Πεδίον του Άρεως

του Δημήτρη Καλαντζή. 

Για να ξαναζωντανέψει ένας απαξιωμένος δημόσιος χώρος, ο οποίος συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα λειτουργίας και ασφάλειας, απαιτούνται παράλληλες δράσεις. Από τη μια να ενεργοποιηθούν οι «αρμόδιοι», ώστε να κάνουν αυτά που οφείλουν, και από την άλλη οι ίδιοι οι κάτοικοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες «ανακατάληψης».

Στο Πεδίον του Άρεως επί χρόνια οι κάτοικοι αναλωνόμασταν στις διαπιστώσεις για το «πως κατάντησε έτσι το Πάρκο μας», τα βάζαμε με νυν ή πρώην υπευθύνους (ανάλογα με την κομματική μας τοποθέτηση) και απομακρυνόμαστε όλο και πιο μακριά από το «Πάρκο ΜΑΣ» μέχρι που μία «σπίθα», η προχειροστημένη εκδήλωση «Φωτίζουμε το Πεδίον του Άρεως» τον περασμένο Σεπτέμβριο – ουσιαστικά ένας απλός νυχτερινός περίπατος κατοίκων με φαναράκια – συγκέντρωσε 2.500 πολίτες και άρχισε να αλλάζει την αντίληψη μας για το πρόβλημα: Όχι, δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε τους υπεύθυνους να κάνουν τη δουλειά τους. Ναι, μπορούμε να τους πιέσουμε και ναι, μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες για να αναστρέψουμε την κατάσταση.

Θαύματα δεν έγιναν αλλά οι «σπόροι» που φυτεύτηκαν και συνεχίζουν να φυτεύονται -με αρκετή επιμονή και φροντίδα- μπορούν να βλαστήσουν και να μην αργήσει ο καιρός που το Πεδίον του Άρεως θα είναι ξανά ο θαυμάσιος πνεύμονας πρασίνου της Αθήνας, χώρος χαλάρωσης, άθλησης, περιπάτου και παιχνιδιού, που (οι κάπως μεγαλύτεροι) έχουμε απολαύσει…

Τέτοιους «σπόρους» φυτεύουν και οι Αθηναίοι Δρομείς, μια όμορφη παρέα από 160 γυναίκες και άνδρες, που ξεκίνησαν το 2016 ως Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού με προσήλωση στις ιδέες του εθελοντισμού, της συνεργασίας και της διάδοσης του αθλητισμού και του πολιτισμού. Οι «ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ» διοργανώνουν τον 2ο Αγώνα Πεδίου Άρεως την προσεχή Κυριακή 15 Απριλίου 2018, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι βρίσκονται κάθε Σάββατο στο Πεδίον του Άρεως για τρέξιμο και σχεδιάζουν την ουσιαστική συμβολή τους στο ξαναζωντάνεμα του Πάρκου με τακτικούς αγώνες, διοργανώσεις και προπονήσεις ανοιχτές για τους κατοίκους και τους φίλους του Πάρκου.

Γιώργος Διαμαντής, πρόεδρος ΑΠΣ Αθηναίοι Δρομείς.

«Τρέχουμε για την υγεία μας, τρέχουμε και για τη διασκέδασή μας», λέει η «ψυχή» των Αθηναίων Δρομέων Γιώργος Διαμαντής, «είμαστε μία παρέα φίλων που με το τρέξιμο ερχόμαστε κοντά ο ένας στον άλλον, επικοινωνούμε, γνωρίζουμε τις γειτονιές της Αθήνας αλλά και όλης της Ελλάδας».

  • Τι είναι αυτό που παρακινεί έναν άνθρωπο να αφήσει τη βολή του στον καναπέ και να αρχίσει να τρέχει, να πληρώνει τα έξοδά του για μετακινήσεις και διοργανώσεις και μάλιστα χωρίς να περιμένει κάποιο μετάλλιο,  επιχορήγηση ή έστω δόξα;

«Είναι η επιθυμία να τρέξεις που πολλές φορές την καταλαβαίνεις μόνο όταν το δοκιμάσεις. Έχουμε στην παρέα μία γυναίκα που ξεκίνησε να τρέχει στα 66 της. Πολλοί πιστεύουν ότι «δεν το έχουν» ή θυμούνται στο σχολείο ότι δοκίμασαν να τρέξουν κατοστάρι και δεν τα κατάφεραν… Αξίζει να δώσουν στον εαυτό του μία δεύτερη ευκαιρία. Να δοκιμάσουν. Και οι περισσότεροι που δοκιμάζουν κολλάνε, νιώθουν ωραία που κάνουν μία φυσική προσπάθεια μαζί με άλλους, γίνονται φίλοι, κάνουν αστεία, αισθάνονται ότι ανήκουν σε μία ομάδα. Ο αθλητισμός – και ιδίως ο αθλητισμός που γίνεται χωρίς στόχο τα χρήματα ή τις μεγάλες διακρίσεις- βγάζει τα ωραιότερα συναισθήματα στον άνθρωπο».

  • Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να τρέχει ενώ έχει “σαπίσει” μπροστά στον υπολογιστή του και κάνει ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα;

«Το τσιγάρο θα το κόψει. Και θα το κόψει πιο εύκολα γιατί θα είναι ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν καπνίζουν. Έπειτα θα αρχίσει με περπάτημα και σιγά σιγά, χωρίς να το καταλάβει, θα αρχίσει να τρέχει. Οι Αθηναίοι Δρομείς έχουμε τον προπονητή μας Γιώργο Μανιά που κάνει σημαντική δουλειά. Κάθε Τετάρτη κάνουμε προπονήσεις στο γήπεδο του Γαλατσίου και το Σάββατο στις 10 το πρωί μαζευόμαστε στο Πεδίον του Άρεως και σε λίγο καιρό θα έχουμε κι εδώ προπονητή. Είμαστε σε επαφή με τα ΤΕΦΑΑ για να μας στείλουν προπονητές που θέλουν να κάνουν την πρακτική τους. Τι καλύτερο από το να έρθουν εδώ, στο Πεδίον του Άρεως, για ανοιχτές προπονήσεις που θα μπορούν να συμμετέχουν όποιοι θέλουν;».

  • Τι αντιμετώπιση βρίσκετε στο Πεδίον του Άρεως;

«Ο κόσμος μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Βλέπουμε το πόσο θέλει να γίνονται αθλητικές δραστηριότητες στο Πάρκο γι αυτό και σχεδιάζουμε μία σειρά εκδηλώσεων. Την τελευταία Παρασκευή του Ιουνίου, που είναι η δεύτερη ημέρα της πανσελήνου, θα κάνουμε τον πρώτο νυχτερινό αγώνα δρόμου στο Πεδίον του Άρεως και μετά θα κάνουμε κάθε 15μέρες έναν αγώνα – ίσως χωρίς χρονομέτρηση – το βραδάκι, γιατί θα είναι πια καλοκαίρι».

  • Η Περιφέρεια Αττικής βοηθά;

«Βοηθά. Ούτως ή άλλως εμείς δεν χρειαζόμαστε πολλά χρήματα για να διοργανώσουμε έναν αγώνα. Βασιζόμαστε στην εθελοντική δουλειά και στις μικρές χορηγίες από επιχειρήσεις της γειτονιάς. Κάποιος μας δίνει τα σάντουιτς για τους αθλητές, άλλος τα νερά, έχουμε συνεργασία για την ανακύκλωση των μπουκαλιών που θα χρησιμοποιηθούν – μέχρι και για τα καπάκια έχουμε προβλέψει να συγκεντρωθούν για να την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων».

Για τον αγώνα της Κυριακής έχουν δηλώσει συμμετοχή 850 ενήλικοι δρομείς και 100 παιδιά. Οι μικροί δρομείς, παιδιά δημοτικού, θα τρέξουν 1.000 μέτρα από το άγαλμα του Κωνσταντίνου μέχρι τον Οικονομίδη και επιστροφή στον Κωνσταντίνο. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 8:40. Αμέσως μετά, οι ενήλικοι, αφού έχουν χειροκροτήσει την προσπάθεια των παιδιών, θα ξεκινήσουν στις 9, θα κάνουν έναν γύρο στο Πεδίον του Άρεως και μετά, ανάλογα με το αν θα κάνουν τα 5 ή 10 χιλιόμετρα, θα ακολουθήσουν διαδρομές μέσα από τις γύρω γειτονίες. Κάποιοι δρόμοι όπως οι: Αλεξάνδρας, Μουστοξύδη, Ευελπίδων,  Γκύζη, Ιπποκράτους, Πανεπιστημίου, πλατεία Εξαρχείων θα κλείσουν για λίγο αλλά αυτή τη φορά δεν θα είναι για να περάσει κάποιος επίσημος αλλά για να διαδοθεί η ιδέα του αθλητισμού και της «ανακατάληψης» των γειτονιών από τους πολίτες.

  • Θα μπορέσουν, κύριε Διαμαντή, αυτές οι δράσεις να βοηθήσουν ουσιαστικά στο ξαναζωντάνεμα του Πάρκου, όταν ακόμα ο χώρος αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των δομών του και η πιάτσα εμπορίας ναρκωτικών ζει και βασιλεύει στο νότιο τμήμα του Πεδίου του Άρεως παρά τις επιχειρήσεις της αστυνομίας;

«Όπως κατέλαβαν τον χώρο οι έμποροι, έτσι μπορούμε να τον καταλάβουμε κι εμείς. Αυτοί μοιράζουν τον θάνατο και την εξαθλίωση, εμείς προτείνουμε υγεία και ζωή. Και είμαστε περισσότεροι. Όσο για τα προβλήματα λειτουργίας του Πάρκου που λέτε, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να αναρωτιόμαστε οι πολίτες «εγώ, τι κομματάκι έβαλα για να γίνουν καλύτερα τα πράγματα; Εγώ τι έκανα;» Όχι μόνο τι δεν έκαναν οι άλλοι αλλά και τι κάνω εγώ… Έτσι πιστεύω αλλάζουν τα πράγματα. Όταν συμμετέχουμε πολλοί άνθρωποι στην αλλαγή».

To site των ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ:

https://www.athenianrunnersclub.gr/

Η σελίδα ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ στο facebook:

https://www.facebook.com/athenianrunnersclub.gr/

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts