Οθωνοί: ένας γαλαζοπράσινος παράδεισος, που λίγοι γνωρίζουν

ΟΘΩΝΟΙ 36

Οι Οθωνοί είναι το τελευταίο νησάκι της Ελλάδας στα βόρειοδυτικά σύνορα. Μικρό και καταπράσινο, σχεδόν ακατοίκητο τον χειμώνα, και με λίγους κατοίκους το  καλοκαίρι. Κάποτε παρήγαγε λάδι και κρασί, δραστηριότητες που σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί.

του Γιάννη Γιαννακόπουλου

ΟΘΩΝΟΙ 71

ΟΘΩΝΟΙ 53

Το όνομα του νησιού προέρχεται από την αρχαία λέξη Οθρωνός, σύμφωνα με τον Ησύχιο, ή  Θορωνός. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι παράφραση του «Φανός», όπως το ονόμαζαν οι Ιταλοί, λόγω του φάρου του. Υπάρχουν επίσης και οι απόψεις ότι προήλθε από τον πρώτο κάτοικο του νησιού, τον Όθωνα, χωρίς όμως να είναι τεκμηριωμένη.

ΟΘΩΝΟΙ 30

ΟΘΩΝΟΙ 64

Σύμφωνα με τη μυθολογία, κατά την αρχαιότητα ήταν το νησί της νύμφης Καλυψούς, κόρης του Άτλαντα η οποία ζούσε σε μία μεγάλη σπηλιά. Ο Οδυσσέας την ερωτεύθηκε και έμεινε αιχμάλωτος εκεί για επτά χρόνια. Ο Όμηρος ,ονόμαζε το νησί Ὠγυγία, στο οποίο υπήρχε έντονη ευωδία από κυπαρίσσι. Φεύγωντας, ο Οδυσέας πάνω σε μία σχεδία, ναυάγησε και αφού πάλαιψε με τα κύματα, βρέθηκε στην Σχερία το νησί των Φαιάκων σημερινή Κέρκυρα. Ένα στοιχείο που δικαιώνει τον μύθο, λόγω της μικρής απόστασης που χωρίζει τα δύο νησιά.

ΟΘΩΝΟΙ 2

ΟΘΩΝΟΙ 66

Η πρόσβαση στους Οθωνούς γίνεται με καΐκι από τον Αγιο Στέφανο, στα βόρεια της Κέρκυρας, με ενδιάμεσο σταθμό το Μαθράκι και είναι ένα ταξίδι γοητευτικό και μοναδικό. Σε οδηγεί σε έναν χαμένο παράδεισο… Απολαύστε το βίντεο.

 

The following two tabs change content below.
Θέματα με διάρκεια στον χρόνο, ιστορία, πρόσωπα, τέχνη και πολιτισμός, αφορμές για σκέψη, αναζητήσεις χωρίς πυξίδα. Οι αναρτήσεις του postmodern είναι ελεύθερες προς αντιγραφή, διανομή και προβολή με την αναφορά της πηγής (συντάκτη και ιστότοπου).

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts