Στην έκθεση της Μαριγώς Κάσση, «Από κουρέλια»

από τη Μαρία Μαντή.

 

Στην έκθεση της Μαριγώς Κάσση, «Από κουρέλια». Βιωματική δημιουργία, μνήμη και το υλικό ως καθρέφτης της δημιουργικής διαδικασίας. 

Η καταξιωμένη εικαστικός Μαριγώ Κάσση επιστρέφει με νέα έκθεση, η οποία παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στη γκαλερί «Έκφραση» στο κέντρο της Αθήνας. «Από κουρέλια» ο τίτλος της έκθεσης, από κουρέλια φτιαγμένα και τα εκθέματα. Πρόκειται για έργα εικονογραφικά αν και αφαιρετικά, όπως αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης η κυρία Λίνα Τσίκουτα, -οι μορφές αντιμετωπίζονται στο σύνολό τους και όχι στις επιμέρους λεπτομέρειες, ενώ η φόρμα περιορίζεται στα ουσιώδη- που δημιουργήθηκαν με το χαρτί εν είδει πινελιάς να αντικαθιστά το χρώμα. Κουβαλούν μέσα τους μνήμες, φωτογραφίες της καλλιτέχνιδος σε παιδική ηλικία, με συχνό μοτίβο να τις διαπερνά το κοριτσάκι που τρέχει.

Επιχειρώντας να εξηγήσει την επιλογή του υλικού, η δημιουργός παραβάλλει τη δημιουργική διαδικασία με την ίδια τη ζωή. Κομμάτια χαρτιού σκίζονται και έπειτα ενώνονται πάλι με κάθε δυνατό τρόπο: κολλάνε ή ράβονται μεταξύ τους με χοντρές κλωστές, επανασυνδέονται με επιζωγραφίσεις, πλεκτά από ίνες, χρώματα μαύρα, γκρίζα, βυσσινί, στο ίδιο ή σε διαδοχικά επίπεδα. Η καλλιτέχνις θέτει σε δοκιμασία το χαρτί σαν υλικό, εξερευνά τις αντοχές του και,  αφού το κερώσει, σκίσει, χρωματίσει, επανενώσει με κλωστές, το κολλάει σε γάζα.. Με ετερόκλητα στοιχεία συνθέτει εικόνες, tableaux objects σαν αυτόνομα σύμπαντα που δεν καθρεφτίζουν την πραγματικότητα, αλλά την αναδημιουργούν.

Το υλικό, ανάλαφρο και όμως τόσο ανθεκτικό στα διάφορα ερεθίσματα, καταλήγει τελικά να δίνει ένα σύνολο όμορφο, αρμονικό παρόλη τη διαφορετικότητα που απαρτίζει τη συνοχή του, παραπέμποντας σε έναν αισιόδοξο παραλληλισμό με την ίδια τη ζωή. Συμβολίζει τελικά το χαρτί το τραύμα που επουλώνεται και αναδημιουργείται, τη μνήμη που διατηρεί, διαγράφει και συνθέτει εκ νέου, συμβολίζει ακόμα το σώμα και την ψυχή, το τραύμα, την αντοχή και την υπομονή, εντέλει την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.

Η Μαριγώ Κάσση γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική και Κεραμική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με τους Γ. Μόραλη, Ν. Νικολάου, Λ. Κανακάκι. Συνέχισε τις σπουδές της στο σχέδιο στο Παρίσι, όπου έμεινε για ένα χρόνο. Αργότερα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με υποτροφία του ΙΚΥ. Είναι καθηγήτρια ζωγραφικής και υπεύθυνη των εικαστικών στη Vakalo art and design College. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Indoors. Έχει παρουσιάσει 14 ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Info: Μαριγώ Κάσση, «Από κουρέλια», επιμέλεια Λίνα Τσίκουτα.

Γκαλερί Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου. Βαλαωρίου 9α.

Διάρκεια έκθεσης: 9 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου.

Ώρες λειτουργίας: Τρ./Πεμ./Παρ. 11.00-20.00, Τετ. 11.00-18.00, Σαβ. 11.00-15.00

The following two tabs change content below.
Η Μαρία Μαντή λατρεύει το storytelling από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Ιστορία της Tέχνης και έπειτα Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – όπου μελετά την σεναριακή προσαρμογή λογοτεχνικών έργων και τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη σεναριογραφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου. Επίσης ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών και θεατρικών έργων από τα γερμανικά και τα αγγλικά. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει τα βιβλία που αγαπάει σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους. Αυτόν τον καιρό συγγράφει το πρώτο της βιβλίο σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts