To Άλσος δίνει ζωή στο Πεδίον του Άρεως και τον χειμώνα

του Δημήτρη Καλαντζή.

Μετά από την τεράστια επιτυχία του καλοκαιριού, το Άλσος ετοιμάζεται για τη χειμερινή πρεμιέρα ενός φιλόδοξου προγράμματος που στοχεύει να φέρει στο Πεδίον του Άρεως ανθρώπους κάθε ηλικίας που αγαπούν την ποιοτική ψυχαγωγία.

Η μέχρι τώρα προσφορά του Άλσους στο Πεδίον του Άρεως είναι ανεκτίμητη.

Αρκεί να φέρει κάποιος στο μυαλό του τις εικόνες πλήρους απαξίωσης μόλις έναν χρόνο πριν, με τον φόβο που φώλιαζε σε όλες τις διαδρομές του, τους εμπόρους ναρκωτικών που διαλαλούσαν την πραμάτεια τους σε κάθε στροφή και τους διαβάτες που διέσχιζαν βιαστικά τα δρομάκια και τα ξέφωτα για να μη γίνουν στόχοι πονηρών.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας στις 27 Αυγούστου του 2018 και λίγο μετά η λειτουργία του χειμερινού Άλσους, έσπασε τον φαύλο κύκλο της απαξίωσης και της ερήμωσης του Πεδίου του Άρεως.

Το Πάρκο απέκτησε μία κανονικότητα.

Έγινε η γωνιά που επιτέλους κάτι λειτουργούσε.

Και έδινε την αίσθηση ότι το Πάρκο δεν ήταν πια ένας έρημος τόπος.

Από τις πρόβες κιόλας του θερινού μιούζικαλ, ο κόσμος μαζευόταν στα παγκάκια γύρω από την πλατεία και απολάμβανε τραγούδια, φωνές, μουσική, ζωή…

Ήταν σαν να έκανε restart όλη η περιοχή και να επέστρεφε στις νοσταλγικές ημέρες του Άλσους του Γιώργου Οικονομίδη, όταν όλη η γειτονιά περίμενε τους καλλιτέχνες να εμφανιστούν για τις πρόβες, ξεχώριζε τις φωνές πίσω από τους φράχτες και φορούσε τα καλά της για να πάει το βραδάκι και να απολαύσει θέαμα και ακρόαμα Α’ ποιότητας με γρανίτες και τυρόπιτες στη δροσιά του Πάρκου.  

Αυτή την εποχή «ανέστησε» το Άλσος με συνθήκες όμως του σήμερα – ίσως και του αύριο.

Με τις άριστες εγκαταστάσεις του, το Άλσος έγινε ο πιο άρτιος χώρος καλοκαιρινής οικογενειακής ψυχαγωγίας για όλη τη Αθήνα.

Οι ενοικιαστές σεβάστηκαν απόλυτα τον παλαιό χώρο του Οικονομίδη (δεν κατέλαβαν ούτε 5 εκατοστά περισσότερα), φύτευσαν περισσότερα δέντρα, θάμνους και λουλούδια, από όσα είχε ποτέ ο συγκεκριμένος χώρος και – το κυριότερο – έδωσαν στους Αθηναίους μία αφορμή, έναν λόγο, για να έρθουν στην περιοχή και να συνδεθούν ξανά με το Πεδίον του Άρεως.

Χιλιάδες ήταν εκείνοι που πέρασαν το καλοκαίρι από το Άλσος. Κι όσοι από εμάς έτυχε να μπλεχτούμε με αυτόν τον κόσμο που συνέρρεε για το μιούζικαλ, ακούγαμε τις συγκινητικές κουβέντες των μεγάλων προς τους νεότερους για τις μνήμες της Αθήνας του ’50, του ’60, του ’70 και του ’80, όταν το Πάκο μας ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην καλοκαιρινή ζωή και ψυχαγωγία της πρωτεύουσας.

Η μεγάλη επιτυχία του Άλσους και το ξαναζωντάνεμα της περιοχής ήταν επόμενο ότι θα  ενοχλούσε και κάποιους. Τα συμφέροντα των ναρκωτικών και της ανομίας είναι τεράστια. Όπως και η επιθυμία κάποιων να παριστάνουν τους «αφέντες» της περιοχής, θλιβερά αδιάφοροι για το κοινό καλό και τυφλωμένοι από τα συμφέροντα της εγωπάθειάς τους.   

Το Πεδίον του Άρεως όμως –ελπίζουμε- να τραβήξει μπροστά.

Σήμερα με το Άλσος, αύριο με τη Γαρδένια και μεθαύριο με το Green Park.

Όσο περισσότερος κόσμος έρχεται στο Πάρκο, τόσο πιο επιτακτική θα γίνεται η ανάγκη να λειτουργήσουν οι παιδικές χαρές, να λειτουργήσουν τα συντριβάνια, να λειτουργήσουν οι τουαλέτες, να μπει και ο αθλητισμός στο Πάρκο, να μπει και μια μουσική μπάντα, να γίνουν χοροί και τραγούδια και παιδικά δρώμενα και να ακουστούν γέλια, πολλά γέλια παντού!

Αυτό είναι το Πάρκο που ονειρευόμαστε.

Γεμάτο χαρά.

Γεμάτο λειτουργίες.

Γεμάτο ζωή.

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts