Μινιμαλισμός: όταν το λιγότερο είναι… όσο πρέπει

minimalism

Ο Μινιμαλισμός κατακλύζει τη σύγχρονη τέχνη. Ακούγεται σαν οξύμωρο σχήμα, αλλά είναι μια τέλεια φράση, που επινοήθηκε από τον συγγραφέα Kyle Chayka σε ένα πρόσφατο τεύχος του The New York Times Magazine για να περιγράψει τη σύγχρονη εμμονή μας με τα… ελάχιστα πράγματα ή αλλιώς #minimal (ένα tag στο οποίο υπάρχουν σήμερα 7.325.862 φωτογραφίες στο Instagram!).

bob-larson-1
λάστιχο από τον Bob Larson

Ο μινιμαλισμός είναι μια εξέγερση ενάντια στο χάος και στη σύγχυση, η επιστροφή στην αρμονία της απλότητας. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως υποτιμητικός στη δεκαετία του 1960 από τον Richard Wollheim για να κοροϊδέψει τους Marcel Duchamp, Robert Rauschenberg, και Carl Andre.

kevin-krautgartner
Τραίνο από τον kevin-krautgartner

Ακόμα και σήμερα η διαμάχη συνεχίζεται: ο μινιμαλισμός είναι μία επιτηδευμένη τέχνη ή αγγίζει την τελειότητα; Ο Chayka παραδέχεται ότι στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα είδος παρακμής στο μινιμαλισμό. Μινιμαλιστική είναι η τέχνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη διακόσμηση και επίπλωση μεγάλων χώρων, μίας ελίτ που έχει την πολυτέλεια να απλώσει το χώρο της σε πολλά τετραγωνικά.

Δεν είναι όμως η απόλυτη αλήθεια. Ζούμε σε έναν κόσμο, τόσο περιπεπλεγμένο που αποτελεί ανακούφιση να πέφτει το μάτι σου σε έργα τέχνης όπου «αυτό που βλέπεις είναι… αυτό που βλέπεις»!

charles-gullung
Τenis court από τον Charles Gullung

Ο μινιμαλισμός έχει τη δύναμη να ηρεμεί το μυαλό μας σε έναν όλο και πιο ασταθή κόσμο. Μπορεί να μας αποσπά από το «τώρα» για ένα μικρό χρονικό διάστημα και να βάzει το σκέψη μας στη επιλογή της απλότητας, της λογικής και των χαμηλών τόνων, που τόσο έχουμε ανάγκη…

Johner Bildbyra AB +46 8 644 83 30 info@johner.se sales@johner.se
Φράχτης σε χιονισμένο τοπίο από τον Johner Bildbyra
The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts