Οι παραδεισένιες πηγές του ποταμού Αχέροντα

DSC_0177

του Γιάννη Γιαννακόπουλου.

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Ερμής περνά τις ψυχές των νεκρών από τον ποταμό Αχέροντα για να τις παραδώσει στο βασίλειο του Άδη. Μάλιστα η κάθε ψυχή, για να περάσει το πορθμείο του ποταμού, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό, γι αυτό και οι νεκροί θάβονταν ή καίγονταν με έναν οβολό στη θέση των ματιών. Αχέρων (χωρίς χαρά), Κωκυτός (θρήνος) και Πυριφλεγέθων (πύρινος) συναποτελούσαν τους τρεις ποταμούς του Άδη.

DSC_0240

DSC_0234

Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα νερά του ποταμού ήταν μαύρα και πικρά καθώς ο Δίας τα είχε δηλητηριάσει για να μην ξεδιψάνε από αυτά οι Τιτάνες, που αμφισβητούσαν τον θρόνο του. Η νεώτερη λαϊκή παράδοση λέει ότι ο Άγιος Δονάτος, πολιούχος της Μητρόπολης Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, σκότωσε το στοιχειό που κρατούσε τα νερά δηλητηριασμένα και από τότε τα νερά του Αχέροντα έγιναν καθαρά και γλυκά.

DSC_0189

DSC_0242

Σήμερα ο ποταμός Αχέροντας είναι ένα παραδεισένιο κομμάτι της Ελλάδας με λευκοπράσινα νερά, που προσφέρονται για κολύμπι, κωπηλασία και κανό. Πλήθος κόσμου απολαμβάνει το λαμπερό τοπίο, και τίποτα δεν θυμίζει τους σκοτεινούς, αρχαίους μύθους…  ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts