Ο Sekhemka φυγαδεύτηκε από την Αγγλία αντί 16 εκατομμυρίων λιρών

shk

Ηθικό έγκλημα κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς” χαρακτηρίζουν Άγγλοι και Αιγύπτιοι ακτιβιστές τη “φυγάδευση” του Sekhmemka, ενός αριστουργήματος της αιγυπτιακής τέχνης 4.500 χρονών, από το δήμο του Northampton, σε άγνωστο προορισμό, μετά από αμφισβητούμενο πλειστηριασμό, 16 εκατομμύρια λιρών!

Για τον πλειστηριασμό του Sekhememka πριν από δύο χρόνια, είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων στην Αγγλία, ενώ η Αίγυπτος προσπαθούσε να συγκεντρώσει χρήματα για να καταθέσει αντιπροσφορά. Το δημοτικό συμβούλιο του Northampton όμως προτίμησε τα “ζεστά χρήματα”, που προσέφερε άγνωστος πλειοδότης, πιθανόν από το Κατάρ.

Το συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας πήρε μέτρα εναντίον του Northampton, απαγορεύοντας του να συμμετέχει σε οποιοδήποτε πολιτισμικό πρόγραμμα μέχρι το 2019, θεωρώντας ότι παραβίασε τους όρους της διάθεσης ιστορικών τεχνουργημάτων.

SekhemkaΤο άγαλμα από ασβεστόλιθο, δείχνει τον Sekhemka καθιστό και σε μικρότερο μέγεθος τη σύζυγό του, να γονατίζει δίπλα. Μπροστά του έχει έναν πάπυρο με σύμβολα, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπήρχε γραφή και ανάγνωση στην αρχαία Αίγυπτο.

 

Ο Spencer Compton, δεύτερος Μαρκήσιος του Northampton, είχε αποκτήσει το άγαλμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Αίγυπτο γύρω στο 1850 και μετά το θάνατό του, η οικογένεια το δώρισε στον δήμο.

Η Ομάδα Δράσης “Σώστε τον Sekhemka” δήλωσε «Είναι ώρα το Συμβούλιο των Τεχνών της Αγγλίας να βάλει τέλος στους ανώνυμους και ανήθικους πλειστηριασμούς αρχαίων έργων τέχνης, που γίνονται με “βρώμικα χρήματα” φοροαποφυγής και ξεπλύματος χρήματος, όπως δείχνουν και τα “Panama papers”. Με τον ίδιο τρόπο που οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα στοιχεία τους, πρέπει και οι ιδιοκτήτες τέτοιας αξίας έργων της παγκόσμιας ανθρώπινης κληρονομιάς να είναι επώνυμοι».

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts