Μία σκάλα που ανεβαίνεις για να… κατέβεις

1200px-Endlose_Treppe_bei_KPMG_in_München

Ανεβαίνουμε σε σκάλες για να φτάσουμε κάτι ψηλά, για να πάμε σε έναν όροφο κτηρίου, για να ανέβουμε σε μία εξέδρα και να αλλάξουμε γενικά επίπεδο, είτε για σύντομο είτε για μεγαλύτερο διάστημα. Στην τέχνη όμως, μία κατασκευή όπως η σκάλα, μπορεί να χάσει τον λειτουργικό της χαρακτήρα και το ανέβασμα των σκαλοπατιών να σε οδηγεί απλά στο… κατέβασμά τους.

Το γλυπτό ύψους 30 μέτρων, το οποίο είναι κατασκευασμένο από χάλυβα, βρίσκεται στο Μόναχο και μπορεί ο κάθε επισκέπτης να το χρησιμοποιήσει. Ονομάζεται “Umschreibung”, μια γερμανική λέξη που σημαίνει “ευφημισμός” και το κατασκεύασε ο Δανός καλλιτέχνης Olafur Eliasson. Βρίσκεται στη μέση ενός συγκροτήματος επιχειρήσεων και κατοικιών, οι ένοικοι των οποίων δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν κάτι πιο χαρούμενο να κοσμεί την αυλή τους, αφού η συγκεκριμένη κατασκευή υποδηλώνει τη ματαιότητα κάθε προσπάθειας του ανθρώπου να ανέβει στη ζωή του, σκαλί σκαλί. Κάποιοι, που προσπάθησαν να το χρησιμοποιήσουν αντί για stepper, προκειμένου να «γραμμώνουν» τους γλουτιαίους τους, βρέθηκαν στο δίλημμα ποια σκάλα να πάρουν για άνοδο, προκειμένου να μην πέσουν πάνω σε άλλους, που ανέβαιναν από την κάθοδο…

672px-MUC_Westend_UMSCHREIBUNG

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts